Owe Törnqvist – Sverigebesöket

Idag presenterade SVT nästa års deltagare i Melodifestivalen 2017. -Pettersson lyssnade förstrött på namnen tills jag hörde Owe Thörnqvist!

Owe är född 12 mars 1929 i Uppsala, och blir den äldste som någonsin tävlat i Melodifestivalen. Han är 87 år nu och debuterade som artist 1953 med ”Rumba i engelska parken” 

Owe Thörnqvists låt ”Sverigebesöket” från 1981 gavs åter ut på samlingsvolymen Då-nu-alltid år 2004 och orsakade vid nysläppet häftiga reaktioner. Låten är starkt kritisk till Sveriges invandringspolitik och den artist som gav ut den idag skulle snart bli arbetslös. Men ack så rätt Owe hade, synd att inte så många lyssnade på budskapet. Sverigebesöket har inte spelats på SVT eller SR de senaste tio åren vad jag vet och kommer garanterat inte att spelas nu heller…

Lycka till Owe!

Låten ”Diverse julboogie” utkom 1955, året innan artister som Elvis Presley och Bill Haley slog igenom i USA.

Thörnqvists låt ”Rotmosrock” (1956) var den första skriven av en svensk artist som använde sig av ordet ”rock” i en låttitel.

Varm korv boogie är en sång skriven av Owe Thörnqvist 1959 och används bland annat i skolornas sångböcker.

Owe Törnqvist hölls sin avskedsturné år 2009, 80 år gammal, men det blir tydligen en sväng till…

13 thoughts on “Owe Törnqvist – Sverigebesöket

  1. TACK ´för den . Hade glömt bort . Den låten var före sin tid EN SANN SPÅDOM . Men vi var för trygga då o förstod inte riktigt BUDSKAPET

    • nu ser jag petterssons snöflingor , förstod inte vad ( lena menade .Trodde jag fått gula fläcken syndrom ..

  2. Owe Thörnkvisr förutsåg det som Uppdrag Granskning ”avslöjat” i TV i kväll.
    Hur länge ska det dröja innan den del av svenska befolkningen, 50% som är dummare än snittet, fattar vad som är på gång?
    Alla måste fatta att alla muslimer är muslimer.
    Men axiom kan vara svårt att acceptera.

    Vilken muslim är ”radikaliserad”?
    Vilken muslim tror på, och följer koranen?
    Jag är rädd!

    Öppna ett hjärta och personen dör!

  3. Ove T har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland de äldre artisterna, en riktig Viking!! Såvitt jag vet så har han också skrivit både den fyndiga texten o och välpassande musiken till väldigt mycket!!! Kanske allt?? Av det han framfört!

  4. Reportage fr Mosul med en lång radda människor som hävdas vara befriade. Om en så stor mängd män vore iklädda sopsäckar från topp till tå – hade man också då betraktat människorna som befriade. I min värld förknippar jag inte frihet med den typen av klädsel som kvinnorna förväntas/tvingas bära. En lång rad av svarta heltäckande människor som benämns som fria. jomenvisst?

  5. Sveriges genom tiderna bäste rockartist. Var på hans 80-års konsert, och det var tamejfan bland det bästa på år och dag…

Kommentera