Greppteknik vid tvångsutvisning döms ut

INVANDRING & MEDIA. När personer tvångsutvisas efter att ha fått avslag på sina asylansökningar används en greppteknik som döms ut av flera experter. Det visar en granskning från P1:s Kaliber.

I fjol dog en irakisk man i samband med att han utvisades. Mannen gjorde motstånd och blev då flera gånger nedtryckt snett framåt när han satt i en flygstol. Enligt rättsläkaren bidrog nedtryckningarna tillsammans med att mannen var uppvarvad och satt trångt till att han dog av syrebrist.

Två transportörer misstänktes först för vållande till annans död alternativt tjänstefel men förundersökningen lades ner, bland annat för att de följde myndighetens instruktioner.

-Pettersson menar att kriminalvården måste använda hårda metoder. Det här rör sig om personer som fått sin sak prövat i flera instanser och inte reser frivilligt. De kan vara farliga för sig själva och för kriminalvårdens personal samt för andra passagerare eftersom avvisningarna ofta sker med reguljärflyg.

Farligt grepp vid tvångsavvisningar är nödvändigt och självförvållat.  

Sveriges Radio och andra medier verkar tycka att de ska få stanna om de inte reser frivilligt eller att kriminalvården ska använda dialogpoliser…

Tänk om media någon gång tog upp hur mycket asylsökande ljuger om bakgrund och vilka brott de begått för att utvisas.

6 thoughts on “Greppteknik vid tvångsutvisning döms ut

  1. Ja, hur vore det att ha ett bedövningsgevär i beredskap? Hur svårt kan det egentligen vara att komma tillrätta med personer som beter sig som oregerliga patienter på en isolerad psykiatrisk avdelning? Den svenska handlingsförlamningen och den alarmerande bristen på rationell handgriplighet är en enda stor nationell ynkedom! För övrigt kan tilläggas att rätt slag på rätt plats är lika effektivt och medför garanterad sömn för dessa resenärer.
    Tack för ordet!
    Andreas.

  2. Om vi inte hade haft den mest generösa bidragspolitiken så hade de inte kommit och automatiskt så hade vi heller inte haft utvisningsproblemen.
    Det är väl vettigt att börja i rätt ände.

  3. Självklart kan man inte använda grepp som kan få till följd att personen dör. Polisen gör det inte längre på grund av den risken.
    Varför kriminalvården gör det är obegripligt.
    Det är inte samma sak som att den utvisade ska få stanna, men det måste finnas andra sätt.

    • De avvisade har fått lära sig att om de lever rövare så får de stanna. Vad är alternativen? Söva ner dem? Skicka dem i en fångcontainer med Maersk?

      • Polisen hart tydligen alternativ, eftersom de slutat att använda sig av den grepptekniken.

Kommentera