En tredjedel av Aleppo återtaget

SYRIEN. Den syriska regimen har nu erövrat en tredjedel av det tidigare upprorskontrollerade östra Aleppo. Hittills har nästan 10 000 civila flytt stridsområdena. På måndagen har offensiven med ryskt stöd pågått i två veckor. Flera viktiga stadsdelar gavs upp av rebellerna under helgen, däribland den stora Masaken Hanano.

– Rebellerna har förlorat minst 30 procent av det territorium de tidigare kontrollerade i Aleppo, säger Rami Abdul Rahman, som leder det oppositionsvänliga övervakningsorganet SOHR.

Att 10 000 har flytt innebär dock att den stora majoriteten av de cirka 250 000 invånarna i östra Aleppo fortfarande är belägrad. Masaken Hanano är en symbolisk stadsdel i och med att det var den första som intogs av upprorsmännen sommaren 2012.

Totalt har över 300 000 människor mist sina liv i Syriens inbördeskrig. Mer än hälften av landets befolkning är på flykt.

-Pettersson menar att det är dags för de väststödda islamisterna att ge upp. Det enda alternativet är att president Assad tar över i hela landet igen. Det är inte idealiskt men alternativen är värre…

I östra Aleppo bor runt 250000 människor, där styr islamister och andra grupper som är oense inbördes. Jag hoppas Sverige förbereder för återsändande av alla yrkesmänniskor från Sverige till Syrien för de behövs bättre där än här, givetvis av humanitära skäl.

I västra regeringskontrollerade Aleppo bor c:a 1,5 miljoner människor. Där fungerar livet något så när men många är rädda för terrordåd utförda av islamisterna.

2 thoughts on “En tredjedel av Aleppo återtaget

  1. @ Jocke, du har inte helt fel. Al Saddats far var den andra stridspiloten som överlevde frihetskriget mot britterna. Då stred de för folkets frihet. Nu strider kurderna för sin frihet, separatisterna för sin, IS för islams salafister Shia via ombudet Iran för sitt religiösa tvång, Erdogan för sin våta dröm om ett ottomanskt rike. Sen Putin för tillgång till Medelhavet och USA för stt finnas till i regionen. Slutligen finns FN där inte alls bortsett från det humanitära bistånd samt den humanitära stormakten Sverige som är där med några militärer som utbildar de som vill strida mot dom som vill utrota kurder precis som man vill utrota kristna, jazzidier och assyrier. Dom är boken. Lösningen är fortsatt krig till den som är störst med kulor och krut vinner. Putin har bestämt sig och Trump kommer inte göra ”America great again” på bortaplam. Lösningen är inte mänsklig, men vem tror på att 1a och 2a världskrigen var mänskliga. Utan motstånd vore vi alla nazister eller kommunister. Låt oss slippa ett tredje!
    I övrigt är jag förvånad över välståndet i Alleppo. Om det var då eller nu är ointressant eftersom Al Saddat gjorde det och slutligen scener från Medelhavet – Putins krav och mål

    P.S. Motstånd är det enda som hjälper mot boken då bokens folk vill vara förmer än andra folk för så säger boken. Boken är inte demokratisk och medmänsklig. Dess värdegrund är vi och dom, inga andra!

  2. Jag är av annan åsikt. Att Assad tar över är idealiskt och det enda alternativ som fungerar. Han kommer, och skall också göra så, att styra med hård hand.
    Det är nämligen så att dessa folk, araber, går inte att styra med demokratiska metoder. De är inte redo för demokratin som vi ser det.
    Eller, vilket arabland har någonsin styrts med demokratiska metoder? Någon någon gång när britterna eller fransmän har lämnat efter sig ett demokratiskt styre. Problemet har varje gång varit det att så fort som kolonisatörerna har lämnat landet har det blivit statskupp och därefter diktatur.
    De lever ännu i den tiden när kungen var antingen god eller dålig. Men inte demokratisk.
    Och det kommer att ta sina hundra år innan de lär sig. Och åtskilliga krig och elände. Det bara är så.

Kommentera