Regeringen vill ta bort den retroaktiva föräldrapenningen för invandrarbarn födda utomlands

INVANDRING. Regeringen vill slopa de retroaktiva föräldrapenningdagarna för barn födda utomlands. Nu skickas förslaget ut på remiss. Enligt de nuvarande reglerna har föräldrar till barn födda utomlands rätt till fullt antal dagar med föräldrapenning – oavsett vilken ålder barnet har när man kommer till Sverige.

För barn födda utomlands tilldelas alltså föräldrapenningdagarna retroaktivt som att barnet vore nyfött. Regeringens lagförslag i föräldraförsäkringsutredningens delbetänkande går nu ut på remiss.

– Förslagen som nu går på remiss handlar om att ta bort överkompensationen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Kritikerna har bland annat pekat på att nyanlända mammor riskerar att hamna en kvinno- och fattigdomsfälla på grund av föräldrapenningen. Även barnen kan bli socialt isolerade.

Ett syfte med begränsningen är enligt regeringen att ”förkorta tiden för etablering på arbetsmarknaden”, det vill säga se till att föräldrarna inte fastnar hemma.

Flera utredningar har också pekat på att uttag av föräldrapenning för äldre barn gör det svårare för nyanlända kvinnor att delta i SFI-undervisning och försenar deras etablering på arbetsmarknaden.

Samtidigt remitteras regeringskansliets egna förslag för att förändringarna ska omfatta en större grupp.

Man aviserar även en satsning på ”underlättad etablering” med svenskundervisning för utländska föräldrar som är hemma med barn. Stödet ska gå till kommuner och frivilligorganisationer.

Dagens Juridik

-Pettersson tycker det är intressant att tidningen Metro, som driver något som de kallar Viralgranskaren, där de kontrollerar saker som sprids på nätet och påstår att de är felaktiga. I det är fallet kallar de retroaktiv föräldrapenning och andra bidrag ett ”hopkok” som inte stämmer.

Metros Viralgranskaren borde granska Metro i stället.

Den här är bra, visserligen från september 2012, men skrivet av den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm  på sin blogg.

Fredrik Malm skriver att det cirkulerar en text på nätet om hur mycket ersättning invandrare får i etableringsreformen. Här nedan finns påståendena, och fakta i målet från Arbetsmarknadsdepartementet.

Påståendet lyder som följer: -”Sedan etableringsreformen trädde i kraft får en nyanländ arbetslös invandrarmamma med tre barn följande bidrag varje månad”

  • 6 510 kr i etableringsersättning
  • 4 500 kr i etableringstillägg
  • 4 500 kr i bostadsbidrag
  • 3 754 kr i barnbidrag
  • 2 546 kr i underhållsstöd

= 21 810 kr i månaden skattefritt.

Utöver detta har invandraren rätt till: 259 200 kr i retroaktiv föräldrapenning, 12 000 kr i skattefri SFI-bonus.

Fredrik Malm påstår vidare att ensamkommande mamma med tre barn konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag per person i familjen och att en sådan familj inte existerar.

Sedan kommer det roliga, Fredrik Malm kommer med en detaljerad genomgång av bidragen och nämner sedan tre exempel. Jag tar bara med slutsummorna.

  • Exempel  1 ger 21 810 kr
  • Exempel 2 ger 21 541 kr i månaden, mer korrekt påstår Fredrik.
  • Exempel 3 ger 20 040 kr.

-Pettersson tycker det är skitkul att det som riksdagsledamoten och folkpartisten, nuvarande liberalen Fredrik Malm påstår är en vandringshistoria och skröna bara i detaljer skiljer sig från hans egna beräkningar.

Sedan tycker Fredrik att det är självklart att invandraren ska ha lika mycket som en svensk och det kanske inte är lika kul…

Räcker inte det så finns, Nyanländ familj med uppehållstillstånd får 22400 kronor i månaden utan att arbeta och mycket mer…

23 thoughts on “Regeringen vill ta bort den retroaktiva föräldrapenningen för invandrarbarn födda utomlands

  1. Inte en dag för sent men borde aldrig ha fått förekomma…mycket av våra surt förvärvade skattepengar som gått ner i helt fel fickor…som vanligt. Svenne betalar.

  2. Inte en j*vla dag för sent. Borde kompletteras av återbetalningskrav av något slag. Det är våra skattepengar.

  3. Det är mera klokt att aldrig införa sådana galenskaper och då slipper man att ta bort !
    Förakt för dessa politiker med noll förstånd, vad ni har förstört !

  4. Man har kanske kommit på att ”locka-hit-bidraget” i form av retroaktiv föräldrapeng inte behövs för alla de ensamkommande män som kommit den senaste tiden…

  5. Finns det någon intelligent och vettig svensk person som kan förstå och acceptera detta vansinne???
    Åtgärden heter SD!

  6. Sverige är väl fantastiskt hit kan man komma och få mera utbetalt i månaden mera än dom flesta Svenskar som arbetar. Samtidigt som pensionärerna i bla Stockholm får mat via kyrkan. 7 KLÖVERN ATT NI INTE SKÄMS EN GÅNG. DET FINNS BARA ETT PARTI SOM ÄR STÖRST I DAGENS MÄTNING SD SD SD FÖR OSS ARBETANDE SVENSKAR…………….

  7. Vill påpeka att den förmånen gäller BARA FLYKTINGAR (alltså de som fick UT som flyktingar och av sk flyktingliknande skäl).
    Och det fördjupar ännu mer känsla av orättvis behandling av oss ” övriga” invandrare dvs icke-flyktingar. Varför tror svenskar att barn till flyktingar är mer värda än våra?
    Ta bort den så fort som möjligt!

  8. Regeringen säger sig vilja ta bort den orättvisa retroaktiva föräldrapenningen vilket bara tyder på att de upptäckt att deras opinionssiffror sjunker och att de vill vända den negativa trenden.
    Alla vet vi ju att den viljan att ta bort bara är tomma ord som garanterat kommer att svikas efter en eventuell valvinst 2018.

    Den positiva särbehandlingen av invandrare är rasistisk och rasistisk på riktigt.

    • Inte invandrare utan FLYKTINGAR!
      Vi övriga invandrare får ingenting som S Mp med övriga tilldelar just ”flyktingar”…
      Så klumpa inte ihop oss i en salig röra…
      Vi förlorar mest på sådan särbehandling av sk ”flyktingar”…

  9. De politiker och tjänstemän/kvinnor som ligger bakom dessa beslut att dela ut svenskarnas skattepengar till tredjevärldens befolkningar bör bli betalningsansvariga, har de inte medel till detta får de väl sälja sina egna organ för att rätta till de brott de begått mot sina huvudmän(skattebetalarna)!

  10. Nu när traineeregeringen har släppt anden ur flaskan (väldigt många omvändningar nu sedan det amerikanska presidentvalet) så borde ”oppositionen” hårdlansera sin linje om att medborgarskap ska ge fördelar. Medborgarskap ska förövrigt inte beviljas sådana som inte betalat skatt, inte lärt sig svenska och inte vill bli ”svensk”, det vill säga låtit sig assimileras. Om Nisse i Hökarängen fick klart för sig hur våra dyra politiker försnillat våra skattepengar blev det upplopp.

  11. Jag känner flera gamlingar som lever på 6150 kr i månaden. Vilken lycka det skulle vara för dem om de fick 12000kr i månaden sådana fantasisummor som invällarna får skulle ge gamlingarna lyckorus. Vid sådana summor kunde de både gå till tandläkaren och unna sig något fint klädesplagg eller dylikt.

    • Helt sant. Ta bort ÄFS också. Ett hån mot Sveriges alla pensionärer som brandskattas till sista kronan. Något för SD att ta itu med redan idag!

  12. Hur kan detta vansinne uppstått och får förekomma under många år?, nu börjar allsköns PK-politiker och deras anhang får kalla fötter och de inser nog att tiden vid köttgrytorna närmar sig sitt slut. Det blir intressant att följa när dessa figurer skall försöka klara sig ur detta och skylla på alla andra.

  13. Eftersom alla utlandsfödda numera skall kallas barn till 17 års ålder så blir ju ersättningarna därefter? Och så finns det ju något som heter retroaktiv moderskapspenning också?

  14. Behöver detta Ö.H.T. diskuteras..!??!?
    Det finns absolut ingen anledning för Sverige att agera
    socialkontor för allsköns riffraff som här släpps in.
    Börjar det månne gå upp ett ljus hos styrande korkskallar.
    Det hela är så sjukt, så sjukt, så sjukt..

  15. Intressant. Ministern säger att det är frågan om överkompensation. Och varför ska det ta åratal att rätta till det? Och vad är det som har behövt (över-)kompenserats?

  16. Vidrigt ! Jag känner minst en gamling som lever på en 8 000 kronors pension i månaden. Vem kan vara den gamling jag känner, säg det …

Kommentera