Trumps seger kan betyda slutet på Sveriges snålskjuts


FÖRSVAR. Donald Trumps seger i presidentvalet har gjort många europeiska länder nervösa, men frågan är om inte Sverige har störst skäl till oro. Det säger forskaren Mike Winnerstig till DN.

Att Sverige står utanför Nato och lägger relativt liten del av BNP på försvaret gör att det finns en risk att Trump ser oss som ett land som åker snålskjuts på amerikanska försvarsansträngningar. Dessutom har vi en stor välfärdsstat med hög invandring från muslimska länder. Sammantaget gör det att Trump troligen inte är villig att försvara Sverige i händelse av kris, tror Winnerstig.

– Den dag han får en Sverigedossier på sitt bord och får allt detta klart för sig, så tror jag vi kommer att ligga ganska dåligt till ur hans synvinkel, säger forskaren till DN.

-Pettersson säger att sju partier har varit med och slaktat försvaret och i stället satsat på invandringen av lågutbildade från dysfunktionella länder. Det kommer att straffa sig…

Filmen från 2013 och det har inte blivit bättre.

Försvarets andel av BNP. Enligt Nato bör den var minst 2 procent (Källa 1975-1991/92: Försvarsdepartementet).

År BNP (%)
1975/76 3,1
1976/77 3,0
1977/78 3,1
1978/79 3,1
1979/80 3,1
1980/81 3,0
1981/82 3,0
1982/83 2,8
1983/84 2,7
1984/85 2,7
1985/86 2,6
1986/87 2,6
1987/88 2,5
1988/89 2,5
1989/90 2,5
1990/91 2,6
1991/92 2,3
1992 2,4
1993 2,4
1994 2,3
1995 2,2
1996 2,2
1997 2,0
1998 1,9
1999 1,9
2000 1,8
2001 1,7
2002 1,6
2003 1,6
2004 1,4
2005 1,4
2006 1,3
2007 1,3
2008 1,2
2009 1,2
2010 1,2
2011 1,1
2012 1,1
2013 1,1
2014 1,1
2015 1,1

21 responses to “Trumps seger kan betyda slutet på Sveriges snålskjuts

 • Tobbe

  Detta är mycket, mycket illa. Som enda europeiska land med en negativ utveckling av försvarsutgifterna i kombination med att vi står utanför Nato och vidare en besserwisserattityd där vi ska uppfostra övriga länder i moral och feminism riskerar att snart försätta oss i skarpt läge. Vi är det land som passar bäst in på Trumps beskrivning av länder som åker snålskjuts.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Mike Winnerstig har helt rätt, Sverige ligger dåligt till och våra politiskt korrekta politiker leder oss till HELVET, – de välkomnar och daltar med återvändande mördare ISIS-terrorister!!
  När President Donald Trump får detta klart för sig blir det PISK MED GLÖDANDE TAGGTRÅD!!

  Gilla

 • Argus

  Okeeej! http://www.friatider.se/muslimer-och-judar-bildar-allians-mot-trump

  ”A new Muslim-Jewish Advisory Council will work to protect religious minorities’ rights as well as other ‘issues of common concern.'”

  What in hell is wrong with you people?

  Gilla

 • Luntan

  Värnplikten är avskaffad sedan 8? år… Hur många av er som skriver här har gjort den? En befolkning som inte vill försvara sig militärt med de risker de innebär för den enskilde kan inte räkna med att någon annan gör det åt en heller! Folk skjuts ju på gatorna. – Polis sätts ju numera in mot dem som vill försvara Sverige och de etniska svenskarna mot den tilltagande grova kriminaliteten. Går det inte att anmäla & åtala polisen? Ca 150 man ur Hemvärnet leker f.n. krig på Gotland. Ekonomi och välfärd är i fritt fall. Varför får inte de som gjort sin värnplikt och vill försvara sig och sitt Svenska folk mot vad som är på väg kvittera ut vapen ur de militära förråden?
  / Undrar en 72-årig pensionär som gjorde sin värnplikt redan 1962-63

  Gilla

 • Galten

  Vi minns väl alla ”stridshingstens” uppmaning.

  Gilla

 • age

  Jag börjar tvivla på att statistiken stämmer.
  Det är mer än 50% av befolkningen som är dummare än snittet.
  Annars hade vi haft ett eget försvar och vårt fosterland intakt.
  Vi hade haft våra inbetalade pensionspengar kvar.
  Vi hade haft arbete, bostäder, sjukvård, fungerande polis och brandkår, bostadsområden med gällande svenska lagar m.m. m.m.

  Det var ju fler än jag som förstod att rösta mot den utvecklingen men inte nog många.
  En liten chans återstår att stoppa utvecklingen – men det måste ske nu!
  Jag är rädd!

  Gilla

 • Argus

  Fast å andra sidan, vem eller vilka är tillräckligt idiotiska att invadera ett land med 182 utanförskapsområden och 55 no-go-zoner där en lågintensiv invasion samtidigt pågår? Det finns två länder med kapacitet och trupp i närområdet, USA och Ryssland.

  En nytillträdd amerikansk president brukar spänna musklerna för att varna ”den andra sidan” men en invasion av Sverige vore oproportionerligt. Fast då skulle vi få världens starkaste försvar. 🙂 Ryssland har inga motiv så länge ingen annan jävlas med dem och med Trump i Vita huset har den risken minskat.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Hur ska Sverige reda upp detta då pengarna går till invandringen istället?

  Gilla

 • Ingemar

  NATO har rätt i denna fråga, vi slösar ju bort 6-7% av BNP på en vansinnig invandring!!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Ni kan vara helt lugna! Vi behöver inget försvar i traditionell mening! Vid händelse av anfall, hade jihadkrigarna strömmat hit från hela världen för att försvara kalifatet Sverigeistan!

  Gilla

 • jan

  Den knipsluge Reinfeldt avvecklade försvaret och satsade i stället på massinvandring. Odenberg såg det och avgick.

  Gilla

 • Kattsand

  Jag gissar att Trump kanske inte heller är så jätteroad av att finansiera Nato ihop med länder där befolkningen övergår till att bli mer och mer muslimsk för varje år som går…

  Gilla

 • Involuntarium

  Stefan Löfven glömde att kolla svenskt försvarsanslag innan hen utlovade svenskt stöd till Ukrainas president!!!!

  Stefan Löfven borde inse sin litenhet och börja filtrera det hen uttalar sig!

  Filtrera tankarna innan ord och meningar trillar ur brödintaget, pennspetsen och tangenterna på tangentbordet Hens uttalanden är fullständiga katastrofer för ett litet land som Sverige!

  Stefan Löfven lider av megalomani, storhetsvansinne av aldrig skådat mått!

  Sverige klarar inte längre att ha en fullständigt omdömeslös regerings företrädare! Det är genant att statsministern och hens regering reser runt på skattebetalarnas bekostnad och utlovar än det ena och än det andra till hela världen! Regeringen och alliansen utropar sig till humanitär stormakt med det enda betalningsmedlet det svenska skattekollektivets inbetalda skatter! De inbetalda skatter som självklart ska användas till den svenska bofasta befolkningens välfärd!

  Globalisering bygger till ett hundraprocent på kollektivismens grunder, och associeras ofta med socialistiska strävanden att centralt kontrollera och fördela samhällets ekonomiska resurser!

  Gränser är oerhört viktigt, oavsett om det handlar om den personliga bekvämlighetszonen, i parrelationen, i familjerelationen, i hemmet, i grannrelationer och så vidare tills vi når andsgränser!

  Om vi tänker på den enskilda individens bekvämlighetszon, alltså gränsen för vad andra individer kan göra innanför individens bekvämlighetszon utan att individen reagerar! Vi reagerar starkt om någon kommer innanför vår bekvämlighetszon och t.ex uppträder hotfullt, tar skamgrepp eller på annat stör oss i vår bekvämlighetszon! Vi som individer blir självklart vaksamma och blir på vår vakt, allt för att återställa säkerheten och tryggheten i vår bekvämlighetszon!

  I parrelationen har vi också en bekvämlighetszon, vi tillåter inte att partnern tvingar oss att acceptera sådant som vi i vår bekvämlighetszon inte känner oss bekväma med! Om partnern ändå kliver över gränsen till vår bekvämlighetszon så blir vi självklart vaksamma och blir på vår vakt, allt för att återställa säkerheten, tryggheten och balansen i vår bekvämlighetszon!

  I familjerelationen har vi självklart familjens bekvämlighetszon men nu är det fler som ryms inom bekvämlighetszonen, vi accepterar att de som befinner sig inom begreppet familjen kan röra sig fritt inom familjemedlemarnas individuella bekvämlighetszoner till en viss gräns! Även familjens bekvämlighetszon har sina gränser, familjen har för bekvämlighetszonen upprättat antingen muntliga eller tysta regelverk (gränser) om vad som är tillåtet inom familjens bekvämlighetszon! Om någon familjemedlem ändå kliver över gränsen till bekvämlighetszonen så blir familjen självklart vaksamma och blir på sin vakt, allt för att återställa säkerheten, tryggheten och balansen i familjems bekvämlighetszon!

  Hemmetsbekvämlnghetszon utgörs av de fysiska gränser som vi antingen äger, hyr, arrenderar eller har nyttjanderätt till! Om någon börjar använda saker och gör intrång i hemmetsbekvämlighetszon så blir vi självklart vaksamma och blir på vår vakt, allt för att återställa säkerheten, tryggheten och balansen i vår bekvämlighetszon! Det vi betalt för att äga, hyra, arrendera eller nyttja är vårt och det gör att om någon utomstående börjar utnyttja det familjen betalt för så gör den utomstående intrång i bekvämlighetszonen och det kan rent av rendera i handgripligheter, allt för att återställa hemmetsbekvämlighetszon!

  I grannrelationen innebär bekvämlighetszonen att grannarna rör sig fritt inom sitt hemsbekvämlighetszon och så länge de gör det är allt frid och fröjd! Om någon granne får någon idé om att länsa kylskåpet, använda fordon eller tömma plånboken eller leva upp något annat av grannens välfärd, då har en bekvämlighetsgräns passerats! Grannen har då klivit över gränsen till vår bekvämlighetszon, då blir vi självklart vaksamma och blir på vår vakt, allt för att återställa säkerheten, tryggheten och balansen i vår bekvämlighetszon! Kan rent av rendera i handgripligheter, när oegentligheter uppdagas!

  Alltså kan vi som normalt funtade människor med hjälp av ovanstående exempel förstå att någon gränslösvärld som socialister och tokvänstern förespråkar är en fullständig utopi!

  Inom Sveriges gränser finns också en bekvämlighetszon, fastställd av Sveriges normalt funtade befolkning! Inom vår svenska bekvämlighetszon accepterar vi inte det som just nu sker med vårt fosterland! Det svenska skattekollektivet har betalt in skatt, alltså ekonomiskamedel för att säkerställa resurser för nuvarande och kommande behov för Sveriges sedan urminnestider bofasta befolkning! Den tidigare och nu pågående asylturistinvandringen med efterföljande asylturist anhöriginvandring är ett intrång i Sveriges befolknings bekvämlighetszon! Det är precis som vid intrång i bekvämlighetszonen hos den enskilde, i parrelationen, familjerelationen, i grannrelationen och i alla andra typer av relationer! När någon kliver över gränsen till vår bekvämlighetszon blir vi självklart vaksamma och på vår vakt, allt för att återställa säkerheten, tryggheten och balansen i vår bekvämlighetszon!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Gilla

 • Anna2

  Tycker de inte är mer än rätt. Finns ingen anledning att USA ska behöva stå som världsväktare och lägga runt 3, 5 % av BNP och dessutom vet hur många unga amerikanska mäns liv – och andra NATO-länder småskvättar med både och.
  Här stöttar jag honom till 100%. Natoreglerna säger 2% och då ska det gälla.
  Att man sen är orolig att ryssarna kommer för att USA drar tillbaka en del av stödet är inget problem om alla länder lägger sig på de avtalade 2% av BNP i försvarskostnader. Trump är rättvis men kräver att även den andra parten håller sin del av avtalet!
  Hur svårt kan det vara?
  Han skulle rent krasst bara kunna kapa alla kostnader över 2% med att hävda att de behövs för att säkra rikets inre säkerhet och kunna utvisa alla som inte har rätt att vistas ìnom landet.
  Kan vi klandra honom? Nej. Han behövs för att andra ska göra det de faktiskt åtagit sig!

  Gilla

 • Tommy

  Skulle vara kul att se en likvärdig BNP tabell över invandringen för att jämföra!

  Gilla

 • Kurt

  Att Sverige ha åkt snålskjuts i alla år ha väl de flesta förstod. Något Sverige är bra på att försöka plocka russin ur kakan. Varför skulle Nato soldater blöda eller dö för Sverige?

  Gilla

 • Billy Boy

  Kan vi verkligen…

  … med dagens svaga beredskap och det spända militära läget i vårt närområde?

  Gilla

  • Nog Nu

   Vad är det för medialögner du basunerar ut?

   Att det skulle vara ett spänt militärt läge är enbart globalisternas lögner för att mjuka upp svensken så vi accepterar att gå med i NATO, den enda part som möjligtvis idag bidrar till ett ansträngt läge!
   NATO måste inse att de inte kan omringa sina fiender utan att fienden rustar upp!

   Globalistiska hycklare finns det gott om!

   Gilla

 • malmobon

  Tror att Trump sa att USA står för 73% av NATO kostnader. USA har sålt rekordmycket vapen till Saudiarabien under muslim Obamas tid 287 miljarder USD, Fundera på detta pk idioter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: