Sverige håller andan


I USA firar Donald Trump och republikanerna. I Sverige surar journalisterna.

De var ju så säkra, de där journalisterna, så hur kunde det gå så fel?

Precis som i svenska valrörelser har vår svenska journalistkår propagerat för och emot när det gällt valet i USA. Nyhetsreportage har hårdvinklats, proffstyckarna i sina morgonsoffor har helt obehindrat kunna lägga fram sina profetior om jordens undergång ifall Trump skulle bli president. Den samlade journalistkåren har grävt fram enskilda citat, hittat f.d. fotomodeller som plötsligt hävdar att Trump klappade dem på stjärten för 20 år sedan och ensidigt deklarerat att ingen förnuftig människa kan rösta på en sådan rasist.

Ändå valde cirka 60 000 000 amerikanska medborgare att göra just det och redan här kan jag se hur förvåningen hos den svenska journalistkåren sprider sig längs med korridorerna i mediehusen. Vad tusan är detta? Brydde sig inte de amerikanska väljarna om den massiva kampanj som i flera månader riktats från redaktionerna i Sverige? Hur är det möjligt?

Nu är Donald Trump president, vare sig vi vill eller inte. Uppenbart är att vanligt folk, mannen och kvinnan på gatan, är lika trötta på det amerikanska etablissemanget som ständigt sätter dem på undantag, som deras motsvarigheter är i Sverige och snart över hela den fria världen. Etablissemangets avståndstagande från den vanliga medborgaren har nu vevats ett varv för mycket och den vanliga mannen och kvinnan accepterar inte längre att bli åsidosatt i sitt eget land.

I Sverige satt den proffstyckande eliten och dömde ut Donald Trump. Hillary Clinton skulle stå som klar segrare och det var Sveriges journalister rörande eniga om, inte minst efter alla opinionsmätningar som publicerats den senaste månaden. Nu är inte alltid verkligheten den man vill att verkligheten ska vara och vad som förevisas i opinionsinstitutens mätningar har sällan med de slutgiltiga valresultaten att göra. Vi har sett det i Sverige, nu har vi sett det i USA.

Då ställs frågan. Är dessa proffstyckare okunniga eller bygger de sina framträdanden kring sina egna åsikter och hoppas att de in i det längsta ska överensstämma med verkligheten utanför den ombonade redaktionen? Kanske de underskattat den vanliga människan, eller möjligen överskattat sin egen person?

Blir Trump en bra president? Ingen vet, absolut ingen vet. Att han har uttalat sig plumpt vid en rad tillfällen råder det ingen tvekan om. Hans något burdusa framtoning har nog retat lika många som den roat, men har hans framtoning och uttalanden att göra med hur han fyller kavajen som president?  Nej, självklart inte. Kommer Trump att genomföra allt han lovat i valrörelsen? Nja, vi vet alla hur den svenska regeringen gick till val med en rad löften som de sedan lyckats bryta ett efter ett.

Ingen vet, ingen vet.

Det man vet är att både Trump och Clinton räknas som de två kanske svagaste presidentkandidaterna i USA:s moderna historia och att det här var ett val där väljarna röstade mot någon och inte för. Om det säger mest om kandidaterna eller om USA av idag, är en knivig fråga att svara på.

För många på den svenska vänsterkanten svider det förstås att vita kvinnor och latinos grundlade segern för denne rasist och kvinnohatare. Så kan det gå.

En annan aspekt på valet är att Eva Dahlgren och hennes fru Efva Attling lovat att flytta till Sverige om Trump vann valet. Bra, då kan de betala de högre skatterna i Sverige och bidra till vår välfärd, för inte var det väl de lägre skatterna i USA som lockade? Om fler välbeställda svenskar i USA följer i Evas och Efvas fotspår och flyttar hem med sina miljoner, kanske inte regeringen Löfven behöver höja skatterna lika mycket som tänkt. Tänk vad det skull gynna svensk industri, handel och andra icke-skattefinansierade sektorer.


25 responses to “Sverige håller andan

 • jgarn

  Journalister ??????????????????????????????????????

  Gilla

 • Richard

  Jag skrattar så jag gråter…

  Pajasen på Aftonbladet, Lena Mellin skrev 2016-06-12 följande krönika:

  Bara SD-väljarna tror att Trump vinner
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article22972773.ab

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  I detta mediala och informationsdigra tidevarv där all information finns tillgänglig på nätet, finner man det mycket besynnerligt att inte fler valt att fördjupa sig i Hillary Clintons profil. Med risk för att verka tröttsam dristar jag mig ändock att erinra om följande fakta. Hon har en förskräckande sjukdomshistoria vilken skulle vara fullt tillräcklig för att inse det faktum att denna till åren komna kandidat ICKE äger den för ett presidentämbete erforderliga hälsostatusen.

  På Youtube, för att nämna ett exempel där dokumentation finns att tillgå, redogörs för Clintons demens, det misstänkt syfilitiska symptomet, droganvändning, tvångsmässiga rörelser, neurologisk bokstavsdiagnos mm. Vidare anses hon vara emotionellt underbegåvad, något hennes obefogade vredesutbrott gentemot chockerade medarbetare vittnar. Att hon är en patologisk lögnare är heller inget nytt.

  Denna anamnes överträffas dock av den långa lista med svåra försyndelser som inte kan bortförklaras och som med all tydlighet visar detta vraks totala olämplighet till kandidaturen. Hur någon sunt tänkande individ kunnat lägga sin röst på en psykopat av denna kaliber, övergår ens fattningsförmåga.
  Andreas.

  Gilla

 • Mimi N.

  Näst är Storbritaniens tur att skaffa sig en ny Iron Lady.
  Good Old Maggie, where art thou ?

  Gillad av 1 person

 • Grune

  Jag förstår inte varför massmedia är förvånade?????
  Det är ju hur självklart som helst. Folk har tröttnat på att lyssna på ljugande politiker och journalister och slutat att lyssna på dom helt enkelt.
  Nu vill man som väljare ha något att säga till om och inte bli förd bakom ljuset hela tiden. Man vill också ha en ledare som kan tala klarspråk på ett språk som folket förstår och inte något fikonspråk som förstås blott av politiker. Sådana som Trump, LePen och Åkesson gör detta och det lönar sig.
  Förvånad över USA valet. NEJ!

  Gilla

 • Involuntarium

  Undrar vad följande personer gjorde på regeringskansliet Anders Lindberg, Henrik Schyffert, Malena Ernman och Jan Helin, efter att Trump vann presidentvalet! För er som inte vet kan man inte bara gå in på Regeringskansliet, antingen jobbar man där eller så blir inbjuden dit.

  Obanstående individer var nog inte där för att fika!

  Troligen ett sätt av makten att hantera det ””felaktiga presidentvals resultatet”” genom att bjuda in icke folkvalda människor som beslutsfattare!

  Stefan Löfven du kan inte smyga, alla ser allt och det sprider sig med vindens hastighet!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Gillad av 2 personer

 • janbanan

  ja, jag håller då inte andan
  stackars världen som har fått en ny president i No 1 country
  nä, nä var inte oroliga kära ni
  bäst vore om Sverige fattade lite mer
  Journalisterna sitter med tungan i halsen
  Jimmie Åkesson tillhör eller inte etablissemanget ( god morgon Sverige) med
  Tilde,,,,,,,,,,,,,kommunistfasoner
  Släpp loss å låt världen fungera

  men för guds skull (vår gud) stoppa invandringen omedelbart
  så enkelt är det 🙂

  Gillad av 1 person

 • Mr P

  Låt dom sura då, 2018 kommer sura än mer.
  SD 2018

  Gilla

 • Tony

  Ha Ha det råder begravnings stämning hos journalistkåren
  och hos kändiseliten? Andra gången i år, och sen kommer
  Mari le Pen med nästa käftsmäll om någon månad, och när
  sen Jimmy vinner Svenska valet 2018 på 45 % kommer nog
  många av dom självutnämnda experter att ta gift!

  Surt sa räven om rönnbären?

  Gilla

 • Johan Sahlin

  Donald är USA’s svar på Sverigedemokraterna.
  Känn på den kära etablissemang….
  I’ll rest my case.

  Gillad av 1 person

 • Peter Skoglund

  Efter att läst de journalistiska inläggen och artiklarna idag.

  Hört alla kommentarer från journalister och proffstyckare på riksradio och lokalradio.

  Så har man fått svart på vitt, ”tusenfalt”, att svensk media inte är i närheten av att vara det de kallar sig. OPARTISKA.

  Börsen har idag gått upp , vilket är en bra signal. I vackra Oxelösund så stiger aktien för det stora stålföretaget SSAB. Världen ser likadan ut idag som igår.

  Vilket elände eller hur alla partiska ”chockade”?

  Själv tycker jag att det är skönt med en fungerande demokrati.

  Fast det är absurt att det finns så många journalister, som inte verkar uppskatta dess grundläggande funktion.

  Gilla

 • Blodsven

  Slog just upp en whiskey för att fira. Mest för att vår pissmedia och alla PK-arslen lider alla helvetes kval…

  Gillad av 1 person

 • ossie

  Vilken käftsmäll för dessa stöddiga inkompetenta journalister. Hillarys seger hade de ju tagit ut sedan flera veckor. Alla svenska höll ju på Hillary rapporterade de. Tillåt mig att njuta över deras största nederlag någonsin. Fler nederlag lär vänta dom.

  Gilla

 • Kurtan

  Trump kommer att bli den mest framgångsrika samt populäraste president alla tider… mark my words… Folk inser inte hur han är som människa för fem öre…

  Gilla

 • Fjodor

  idag var det jordens undergång om man läser media. Nazityskland har återuppstått på andra sidan atlanten och WWW3 har brutit ut. Börserna faller, kronan faller och temperaturen faller.

  Personligen tycker jag att det är dags att ge Trump Nobels fredspris. Det verkar ju vara brukligt för nytillträdda presidenter som ännu inte hunnit uträtta något.

  Gilla

 • Lofas

  Skulle Trump vara svagare än Reagan? Skulle inte tro det! Han är helt rätt man mot PK-mongona.

  Gilla

 • BJ

  Man kan tro att det Svenska etablissemanget är de som väljer USA:s president. Socialister, vänster tyckare och media förfärar sig över Amerikanerna kan välja en president som kan skapa jordens undergång. Hur var det när Ronald Regan valdes till president, då var det universums undergång. Hur blev det, jo han är nog den bäste president USA någonsin haft. I vänsterns ögon en B- skådis och allmänt misslyckad. Trump tror jag inte är en misslyckad person, kom ihåg han är fortfarande en framgångssaga som affärsman. Kom ihåg han klarade förra fastighetskrisen med bravur där många kastade in handskarna. Jag är övertygad om att han kommer även lyckas som president, mycket bättre är Clinton.

  Gilla

 • Lena

  Är detta ”nya moderaternas” nya logga ?

  Gilla

  • Lukas

   Frågan torde snarare ställas: Är detta en värdig statsministerkandidat?

   Gilla

   • Involuntarium

    Menar du hon i vit kofta och rosa hatt? Du kan ju inte mena damen i förgrunden, knappast ett statsminister ämne!

    Damen i förgrunden borde i såfall klivit fram och tillsammans med Sverigedemokraterna anordnat nuvarande statsministers avgång!

    Gilla

   • Lena

    Involuntarium
    När detta kungörs så ser reportern ut så här !

    Gilla

 • Android77

  Rena begravningsstämningen bland journalisterna. Rätt åt dom!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: