Stäng

Två tidigare IS-fångar får EU:s människorättspris

ISLAM. EU:s människorättspris tilldelas två unga kvinnor som fångades av IS och tvingas vara sexslavar. Båda tillhör den Yazidiska minoriteten i Irak.

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar beskrivs som ”modiga Yazidiska kvinnor som flydde från IS fångenskap” av EU -parlamentarikeren Guy Verhofstadt, som på torsdagen berättade om nyheten om årets Sacharovpris på Twitter.

De två kvinnorna arbetar för att uppmärksamma de många Yazidiska kvinnor som blvit bortförda och tvingas in i sexuellt slaveri av den kriminella islamistiska gruppen IS , även känd som Daesh.

Priset är 50.000 euro, drygt 400000 svenska kronor. Det är uppkallad efter sovjetiske dissidenten Andrej Sacharov och har delats ut sedan 1988.

Prisutdelningen kommer att äga rum i Strasbourg den 14 december.

Yazidierna anses vara hedningar av IS, som aktivt har uppmuntrat till våldtäkt av kvinnor. Kvinnorna har också använts för att belöna IS-krigare. Enligt FN:s experter hålls fortfarande omkring 3200 Yazidier i IS-fångenskap, de flesta i Syrien.

Både Murad och Bashar kommer från irakiska byn Kocho som fångades av IS soldater i augusti 2014.

Alla kvinnliga invånare fördes till en skola där de ombads att konvertera. Män och pojkar dödades, medan kvinnor och barn fördes bort.

Barnen skickas till träningsläger, äldre kvinnor dödades, medan unga kvinnor gjordes till sexslavar, enligt Murad, som lyckades fly efter tre månader. Både hon och Bashar bor nu i Tyskland.

När Murad besökte Oslo i januari i år, berättade hon själv om vad hon upplevt.

– Livet stals från mig utan anledning. Jag måste tala om detta, berätta om de brott som begicks. Idag är det vi, men i morgon kan det vara andra kvinnor på annat håll, sade hon.

 

Förra årets vinnare var den saudiska bloggare Raif Badawi .

Dagbladet.no

-Pettersson säger att det är islam enligt koranen…Islam über alles

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: