Köpte en smörgås på ICA, då hände det oväntade…


INSÄNDARE. Häromdagen besökte jag en ICA butik och som så många gånger tidigare så beslutade jag mig för att ta en fika i deras lilla cafeteria före hemfärden. Valet föll på en kopp te och en delikat svettig ostsmörgås i plast med utgånget datum och som nu reades ut för halva priset.

Väl framme vid kassan så drog jag ICA kortet men betalade som alltid kontant.
Kassörskan bad mig då att visa legitimation.
Och här infann sig då följande märkliga dialog, så ordagrant återgivet som möjligt:
-Jag har ingen legitimation ljög jag.
– Du måste visa ID.
-Jag har ju ingen sa jag!
-Ja men då måste Du lämna Ditt personnummer.
-Måste????
-Det är våra regler, Du måste legitimera Dig, det står så här i vår kassa.
-Vill Ni kanske ha mitt skonummer också, försökte jag skämta?
-Hmmmm
-Och när Ni ger mig order då måste jag lyda?
-Ja.
-Skämtar Ni, ska jag visa legitimation för att få köpa en gårdagens smörgås, vilken tur att jag då inte tog dagens?
-Hmmm
-Vi gör det för Din skull.
-För min skull?? Och vad har Du själv för personnummer, jag måste ju för Din skull veta vem jag gör affärer med!
-Uhhhh
-Du måste lämna Ditt personnummer upprepade hon.
-Är det här ett försenat aprilskämt eller kanske dolda kameran?
-Nej, det är allvar.
-Menar Ni på fullt allvar att jag ska visa legitimation för att köpa en fika.
-Ja, vi måste veta att Du är Du.
-Räcker det inte att jag själv vet att jag är jag och Du ser väl att jag står här och Du tror väl inte att någon annan skulle besvära sig med att dra mitt ICA kort? Var står dessa märkliga bestämmelser föresten?
-Här på skylten framför kassan.
-Ja men det står att man skall visa ID när man betalar med kort, sätter in eller tar ut pengar, jag gjorde ingendera!
-Jo men vi har våra bestämmelser som vi måste följa, sa kassörskan som nu börja få lite färg i ansiktet!
-Ja men då är det väl också lämpligt att Ni följer bestämmelserna och inte hitta på nya!
-Vänta här sa hon och gick och hämtade en manlig kollega, en liten spinkig en i käcka rutiga byxor och som nu uppenbarligen avsåg att läsa lagen för mig!
-Eftersom ICA-banken är en bank så är vi ålagda av bankinspektion att följa gällande regelverk och bestämmelser angående betalkort. Och som följd av detta omfattas bankdelen av kundkortet av lagen om penningtvätt (SFS 2009:62), vilket bl.a. ställer krav på identifiering av kund vid etablering av affärsrelation. Om kontoinnehavaren inte följt gällande bestämmelser kan utbyte och användning komma att ifrågasättas och ICA som bank har således både rätt och skyldighet att när vi anser avkräva ID från innehavare av ICA kort när vederbörande betalar, sätter in eller tar ut pengar, sen kippade han efter andan och fortsatte med förnyad svada….och vårt ansvar tillsammans med personuppgifter, gällande affärs och metodutveckling och inspektionens regelverk utformade för maximal säkerhet och ännu mer blaha blaha…
-???? Jaha. Kan Du översätta det till svenska?
-Vad har Du för personnummer?
-Det lämnar jag inte ut till Er, svarade jag aningen irriterat och fortsatte,
-Jag har rest i många länder och världsdelar och naturligtvis både fikat och dinerat på massor av ställen, men jag har ADRIG någonsin avkrävts ID vid dessa tillfällen. Jag tror inte att ens att det skulle kunna hända i Nord Korea!

Och nu kom den röda häxan No: 1 till undsättning!
– Vi följer bara våra bestämmelser, det står så i vår kassa… fortsatte kvinnan, nu om möjligt ännu rödare i nyllet och nu fick dom förstärkning av en äldre överjäst dam från bageriet med ett garanterat utgånget bäst-före-datum och som fågelungar nickade dom alla fyra i tre fjärdedelstakt, stirrade på mig med förfärade ögon som om jag var en tvättäkta svensk terrorist!

Sen kunde jag inte hålla mig längre utan sa: -Tänk att Sverige tar in hundratusentals människor varje år från hela världen utan någon som helst kontroll, utan såväl visa, pass eller ID, men att köpa en fjolårets smörgås hos den lokale korvhandlaren, då skall man tvingas visa legitimation eller uppge namn, adress och personnummer! Det är ju inte klokt!

-Hummm, mumlade nu alla dom illröda häxorna i kör! Dom rutiga byxorna hade hört nog och smet mumlande in i bageriet lika fort som han kom.

-Varsågod sa jag och lämnade över mitt ICA kort. Här får Ni undersöka, kolla och nagelfara, klämma och dra precis så mycket Ni önskar. Behåll skräpet, varför inte rama in det som en gåva från en tvättäkta svensk terrorist!

Jag hade ju redan betalat fikat och lämnade därför kassan och dom kacklande fruntimmerna som nu tillströmmat i ett ännu större antal för att se vad det var för en dåre som vägrade lyda order!
När jag kom hem tog jag kontakt med ICA:s huvudkontor och berättade vad som hade hänt och frågade om detta verkligen var normalt och något som ICA nu praktiserade allmänt.

Svaret var ja.

Min följdfråga var då om detta även gällde alla utlänningar med eller utan ID klädda i eller utan svart liksäck!

-Nej, sa han, -och här kom något mycket intressant -dom har alla i samråd med oss och Migrationsverket utrustats med ett speciellt ICA kort, ett kort som bl.a. är undantagen dessa skyldigheter att visa ID.

En bagatellartad händelse kan tyckas, men som ändå med allvar tydlighet visar vart vi är på väg! Gräddfilerna för det utländska packet får på vår bekostnad ännu mer utrymme!

Tack och gonatt ICA!
Det blir allt längre och längre till affären!

Janne


83 responses to “Köpte en smörgås på ICA, då hände det oväntade…

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: