Köpte en smörgås på ICA, då hände det oväntade…


INSÄNDARE. Häromdagen besökte jag en ICA butik och som så många gånger tidigare så beslutade jag mig för att ta en fika i deras lilla cafeteria före hemfärden. Valet föll på en kopp te och en delikat svettig ostsmörgås i plast med utgånget datum och som nu reades ut för halva priset.

Väl framme vid kassan så drog jag ICA kortet men betalade som alltid kontant.
Kassörskan bad mig då att visa legitimation.
Och här infann sig då följande märkliga dialog, så ordagrant återgivet som möjligt:
-Jag har ingen legitimation ljög jag.
– Du måste visa ID.
-Jag har ju ingen sa jag!
-Ja men då måste Du lämna Ditt personnummer.
-Måste????
-Det är våra regler, Du måste legitimera Dig, det står så här i vår kassa.
-Vill Ni kanske ha mitt skonummer också, försökte jag skämta?
-Hmmmm
-Och när Ni ger mig order då måste jag lyda?
-Ja.
-Skämtar Ni, ska jag visa legitimation för att få köpa en gårdagens smörgås, vilken tur att jag då inte tog dagens?
-Hmmm
-Vi gör det för Din skull.
-För min skull?? Och vad har Du själv för personnummer, jag måste ju för Din skull veta vem jag gör affärer med!
-Uhhhh
-Du måste lämna Ditt personnummer upprepade hon.
-Är det här ett försenat aprilskämt eller kanske dolda kameran?
-Nej, det är allvar.
-Menar Ni på fullt allvar att jag ska visa legitimation för att köpa en fika.
-Ja, vi måste veta att Du är Du.
-Räcker det inte att jag själv vet att jag är jag och Du ser väl att jag står här och Du tror väl inte att någon annan skulle besvära sig med att dra mitt ICA kort? Var står dessa märkliga bestämmelser föresten?
-Här på skylten framför kassan.
-Ja men det står att man skall visa ID när man betalar med kort, sätter in eller tar ut pengar, jag gjorde ingendera!
-Jo men vi har våra bestämmelser som vi måste följa, sa kassörskan som nu börja få lite färg i ansiktet!
-Ja men då är det väl också lämpligt att Ni följer bestämmelserna och inte hitta på nya!
-Vänta här sa hon och gick och hämtade en manlig kollega, en liten spinkig en i käcka rutiga byxor och som nu uppenbarligen avsåg att läsa lagen för mig!
-Eftersom ICA-banken är en bank så är vi ålagda av bankinspektion att följa gällande regelverk och bestämmelser angående betalkort. Och som följd av detta omfattas bankdelen av kundkortet av lagen om penningtvätt (SFS 2009:62), vilket bl.a. ställer krav på identifiering av kund vid etablering av affärsrelation. Om kontoinnehavaren inte följt gällande bestämmelser kan utbyte och användning komma att ifrågasättas och ICA som bank har således både rätt och skyldighet att när vi anser avkräva ID från innehavare av ICA kort när vederbörande betalar, sätter in eller tar ut pengar, sen kippade han efter andan och fortsatte med förnyad svada….och vårt ansvar tillsammans med personuppgifter, gällande affärs och metodutveckling och inspektionens regelverk utformade för maximal säkerhet och ännu mer blaha blaha…
-???? Jaha. Kan Du översätta det till svenska?
-Vad har Du för personnummer?
-Det lämnar jag inte ut till Er, svarade jag aningen irriterat och fortsatte,
-Jag har rest i många länder och världsdelar och naturligtvis både fikat och dinerat på massor av ställen, men jag har ADRIG någonsin avkrävts ID vid dessa tillfällen. Jag tror inte att ens att det skulle kunna hända i Nord Korea!

Och nu kom den röda häxan No: 1 till undsättning!
– Vi följer bara våra bestämmelser, det står så i vår kassa… fortsatte kvinnan, nu om möjligt ännu rödare i nyllet och nu fick dom förstärkning av en äldre överjäst dam från bageriet med ett garanterat utgånget bäst-före-datum och som fågelungar nickade dom alla fyra i tre fjärdedelstakt, stirrade på mig med förfärade ögon som om jag var en tvättäkta svensk terrorist!

Sen kunde jag inte hålla mig längre utan sa: -Tänk att Sverige tar in hundratusentals människor varje år från hela världen utan någon som helst kontroll, utan såväl visa, pass eller ID, men att köpa en fjolårets smörgås hos den lokale korvhandlaren, då skall man tvingas visa legitimation eller uppge namn, adress och personnummer! Det är ju inte klokt!

-Hummm, mumlade nu alla dom illröda häxorna i kör! Dom rutiga byxorna hade hört nog och smet mumlande in i bageriet lika fort som han kom.

-Varsågod sa jag och lämnade över mitt ICA kort. Här får Ni undersöka, kolla och nagelfara, klämma och dra precis så mycket Ni önskar. Behåll skräpet, varför inte rama in det som en gåva från en tvättäkta svensk terrorist!

Jag hade ju redan betalat fikat och lämnade därför kassan och dom kacklande fruntimmerna som nu tillströmmat i ett ännu större antal för att se vad det var för en dåre som vägrade lyda order!
När jag kom hem tog jag kontakt med ICA:s huvudkontor och berättade vad som hade hänt och frågade om detta verkligen var normalt och något som ICA nu praktiserade allmänt.

Svaret var ja.

Min följdfråga var då om detta även gällde alla utlänningar med eller utan ID klädda i eller utan svart liksäck!

-Nej, sa han, -och här kom något mycket intressant -dom har alla i samråd med oss och Migrationsverket utrustats med ett speciellt ICA kort, ett kort som bl.a. är undantagen dessa skyldigheter att visa ID.

En bagatellartad händelse kan tyckas, men som ändå med allvar tydlighet visar vart vi är på väg! Gräddfilerna för det utländska packet får på vår bekostnad ännu mer utrymme!

Tack och gonatt ICA!
Det blir allt längre och längre till affären!

Janne


81 responses to “Köpte en smörgås på ICA, då hände det oväntade…

 • irene andersson

  Gräddfil var ordet..När signalement på förövare
  ska lämnas till polis, får inte polisen skriva
  ”utländsk man.” Trots att det var det.
  Istället skrivs ” förövare okänd.” Varför?
  Inte att undra på, att så få brott blir lösta..

  Gilla

 • Truthfighter

  DU ÄR BARA BÄST JANNE!!! 🙂 Mera sånt bland oss svenskar!!! Vi måste agera och protestera och ifrågasätta mer i vardagslivet. VI INOM NYHÖGERN!!! Vi är oftast alldeles för beskesliga och eftergivna när det gäller. Jag menar aktivt, på ett KONSTRUKTIVT STARKT SÄTT.

  ICA har sålt sin själ till PK. Tänk bara på all reklam de gör för PRIDE och Ramadan. Och nu detta: VIP-KORT FÖR INVADRARE, BARA FÖR ATT DE ÄR INVANDRARE. MAN BAXNAR!!!

  SLUTA HANDLA PÅ ICA!!! DET HAR JAG REDAN GJORT FÖR ALL PK-SKIT DE REPRESENTERAR IDAG!!!

  Gilla

 • Bosse S

  Om man bara ska dra för poängen som kortinnehavaren få,r även om tjuven drar kortet i det syftet, så är ju det rena dumheterna att avkräva legitimation.

  Gilla

 • Hugo

  Hej hej! Jag tänkte bara förklara VARFÖR du måste visa ID. Allt kan låta konstigt om man inte förstår varför. Anledningen till att dom behöver ditt ID är för att vara säkra på att kortet är ditt och att ingen tagit det av dig. Du skulle säkert vara tacksam om dom frågade någon som tagit ditt kort efter leg vilket hindrar hen från att använda ditt kort.

  Hoppas det är klarare nu.

  Gilla

  • Stenbock

   Hugo:
   Visserligen är tjuvarna inte speciellt klipska,ej heller de exotiska
   importerade…
   Men har svårt att tro någon ur deras krets,skulle inhandla en smörgås från gårdagen,med ett stulet kort !
   Ser du inte hur vansinnigt allt blivit i Absurdistan ?
   När jag växlade till Euro,hände att den unga damen bak rutan undrade vad jag skulle med såå mycket pengar ?
   Förklarade att jag åker på semester.Nästa fråga kom på direkten behöver du sååå många kontanter då ?
   Mitt svar blev ja,damerna på bordellen godtar bara kontanter !!
   Inga ytterligare frågor ställdes…. 🙂
   F.ö. har jag sedan år tillbaka slutat handla hos ICA inte enbart för att dessa,är 5-10 % dyrare än andra kedjor.Kön av ”skyddssökande” vid kassorna irriterar mig dessutom. Gör som jag Janne,vänd ICA ryggen.

   Gilla

 • Uppförsbacke för Petterssons | Petterssons gör skillnad!

  […] Köpte en smörgås på ICA, då hände det oväntade…blev mest besökta inlägget med 116.000 besök. […]

  Gilla

 • Emil

  Stor skitsnackare

  Gilla

 • Hasse

  Hej Janne.
  Jag tror att du är en riktig historieberättare, som dessutom är narcissistiskt lagd, vill ha uppmärksamhet och en kilometer långa kommentarer på din löjliga och onödigt långa historia. Du är väl inte så dum som du framstår i din barnsliga berättelse. Du verkar vara en riktig krångelmänniska som inte kan ta till dig vanlig saklig information om saker och ting. Att bara påstå att du inte har leg. är ju dumt. Alla måste ju ha ett ID-kort för att utföra olika sorters ärenden på bank, apotek, hos vårdcentral etc.

  Gilla

 • Stefan

  Jag har haft Ica kort i över 12 år och jag har aldrig någonsin behövt visa legitimation när jag har handlat på det, varken på Ica eller någon annanstans. Inte när jag har handlat kontant heller. Det där tror jag inte ett ögonblick på, det är endast när man handlar alkohol och tobak som de kan avkräva legitimation och då gäller det alla, oavsett bakgrund. Men även om det nu var sant så begriper jag inte vad invandrare skulle ha med det att göra. Det är ju inte de som bestämmer hur byråkrati fungerar. Och så vore det bra om du tvättade munnen och händerna lite innan du skriver något igen… så att det som präntas ner blir lite trevligare. Det är ju så att man får skämmas för sina landsmän.

  Gilla

 • Markus Jansson

  Jag måste bara fråga……….Är det någon som går på dethär? 😀

  Gilla

 • Kerstin Rumar

  I will never go to Iva when I visit Sweden.
  What has happened in the country that at one time was a pieceful place to live. To liberal. To much to the left.
  I wish there was an answer.
  Good luck over there. USA is also leaning to the left and is slowly going down the drain. Was a fab place around 1959. Answers. I still believe it is because of being to liberal leaning to the left. Against the law of nature.

  Gilla

 • Mattias

  Otroligt fånigt agerande från dig? Riktigt pinsamt rent ut sagt.

  Gilla

 • Leif Persson

  Håller fullständigt med dig vart är vi på väg när man ska legitimera sig för att köpa en macka med dessutom utgången datum!!!!!😝😝😝 Och som vanligt annorlunda regler för citerar packet.

  Gilla

 • Helena Juuso

  Detta var en av det mest komiska story jag läst. Skrattade så jag grät. Fantastiskt roligt och underhållande skrivet av dig Janne, ja vilken upplevelse! Leg för en macka…??
  Härlig humor du har. Tack för att du gav mig så mycket skratt, även om du fick känna dig felbehandlad. Hoppas du hittar nån annan matbutik att handla hos.
  /Helena

  Gilla

  • carina jacobsson

   det var det jävligaste !!! – jag har fått på näbben ordentligt av , först mina närmaste , för att jag inte håller käfften , o att jag använder mig av sådana ord som får mig att framstå som en 1 klassens rasist – det handlar inte om rasism UTAN OM _ RÄTTIGHETER O SKYLDIGHETER !! varför ska dom få kort , jag är 58 år o tog mitt första jobb som 11 åring ( då jag redan rökte behövde jag detta ) jag missade en sköntaxerings grej som 14 åring DÄR O DÅ stoppades mina tillgångar , o hur jag än vrider mig så inte fan får jag något kort – förlorade min id , för ca 1 år sedan OCH jag blev nekad LÄKARVÅRD , med blödande magsår och fick ingen hjälp – har dessuutom gått på samma vårdcentral sedan 1980 !! 36 år – dom hälsar på mig på gatan men kan inte ta emot mig då jag spyr svart blod o behöver hjälp . för jag saknade legg – speciella kort som ger – FAN lika för alla eller ingen !! jag ska banne mig upp o tjaffsa med mitt ica – o har dom samma regler . ja . då går jag helldre 3 mil än finner mig i detta !!

   Gilla

   • Hasse

    Carina, du verkar vara en riktig krångelmaja. Såvida du inte är lite förståndshandikappad förstås. Varför skaffar du inte ett körkort eller ID-kort, som alla normala människor har. Begär du verkligen att du skall klara dig i samhället, hos läkare, på banken, på apoteket etc. utan att legitimera dig? Du måste väl växa upp någon gång och lära dig sociala bestämmelser.

    Gilla

 • Maria

  Men buhu.. du fick visa leg. Å nej the horror!

  Gilla

 • olle

  Men herregud vilken inskränkt arrogant hobbyrasist du är… Stå och käfta emot personal när du till och med får förklaringen varför du behöver visa legitimation. Ibland när du drar ditt ICA kort så måste kassan registrera in att det är just DU som står på ICA kortet, för att förhindra penningtvätt. Varför inte invandrare behöver göra det är för att de inte är svenska medborgare, och kan vara flyktingar med skyddad identitet. Däremot ska de få ta del av ICAs erbjudanden för att det tjänar ju givetvis ICA pengar på… Att göra ett långt argt blogginlägg om det, och att stå och käfta emot är bara så jävla barnsligt. Usch. Se lite längre fram tack.

  Gilla

  • Leif Persson

   Olle vaknade du i går eller, miljöpartist?

   Gilla

  • Erik

   Penningtvätt??
   Gårdagens macka plus kaffe/te kan väl inte kosta mer än 30:-. Hade det varit ett köp för tretusen hade jag förstått det, men detta var ju faktiskt löjligt. Helt rätt att vägra!

   Gilla

 • Sven

  Ja inte har jag samverkan med migrationsverket om att dom ska ha ett kort som undanhålla idkontroll det är ett som är säkert

  Gilla

 • Kira

  Håller med att det blir mer och mer byråkrati o kontroller men att käfta emot är så onödigt. Den som står vid kassan kan ju inte rå för gällande regler.

  Gilla

 • Elving Persson

  Belysande på utveckligen i vårt samhälle.
  Bra att någon påvisar vad som sker då flertalet
  Och politikerna tycks blunda eller saknar insikt.

  Gilla

 • anna

  konstigt att ingen frågar ensamkommande om leg när de ska köpa cigg. Detta har jag observerat flera ggr i vår ica butik. Vågar dom inte fråga eller ser dom att personen inte är 15 år utan istället 25?

  Gilla

 • Bojkottar Ica.

  Hej,
  Ja det stämmer att ICA vill ha leg om man vill använda kortet som betalmedel. Aktiveras MANUELLT av kundtjänst om någon ringer in och vill ha det så på de gamla korten. Delat konto? Båda måste visa leg. Kravet aktiveras då på båda. Uppmaningen finns kvar tills man visat leg. Annars frågar maskinen aldrig om leg. Never. Var glad att de frågar då de flesta i kassan hoppar över det när man väl ha aktiverat leg kollen och sen ringer de igen och undrar varför de ej kan sätta in eller ta ut. Men det görs bara en gång pga penningtvättslagen. Då kan inte terrorister tvätta pengar i din lokala ICA affär.

  Trevlig söndag!

  Gilla

  • Anonym

   Är det bara jag som ser att han tydligt skrivit att han betalat kontant??? Alltså drog han troligen bara kortet för att tjäna ”poäng” på köpet. Att de som kommenterar inte ens verkar läst hela blogginlägget..

   Gilla

 • Peter

  Slutade handla på ICA för länge sedan. De är ”parasiter” (ägarna). De är ofta otroligt otrevliga mot säljare som kommer till dem, de är snåla. ICA centralt pressar leverantörerna till allt lägre priser och hotar med att byta leverantör om man inte sänker sina priser. Allt som de kan pressa hamnar i byxfickorna på ägarna i butikerna. Alltså rena rövarfasonerna! Precis som någon nämnde tidigare så är ICA inte den billigaste kedjan att handla på. Så det är ju inte av den anledningen som de pressar sina leverantörer att ibland sälja till förlust. Anledningen till att leverantörer ändå säljer till förlust är ju den enorma mängd som ICA köper in. Då tittar leverantörerna om de kan ”effektivisera” sin verksamhet istället mao sparka några ur personalen så att de kan få ett litet plus på affärer med ICA.

  Gilla

 • mvrht.

  Fy fan vad fake!!

  Gilla

 • glenn

  uppenbart att det är du som ej förstår vad det handlar om och blandar det med prat om nyanlända. jobbar själv inom ica och det går till som så att ibland får man upp en ruta när man drar icakortet och då måste vi fråga om personnummer. anledningen till detta är att det finns många kort ute på vift som vissa personer snott/”ärvt” och att man vill stävja detta. detta är bestämt av banken och inget personal ute i butik bestämmer över. bemöt personalen med lite respekt istället. finns heller inget som tvingar dig att säga personnumret för att köpa en smörgås men vill du ha det på bonusen har du ju gått med på de villkor som finns för icakortet bla att uppvisa att du är du.

  Ett tips är att gör dig inte dummare än vad du är då det bara krånglar tll det för både dig och din omgivning.

  Gilla

  • Peter

   Tror du inte vi fattar vad det handlar om? Ett steg i NWO riktning mot det kontantlösa samhället där bankerna kan totslstyra våra liv. Därefter är vi livegna och banken kan stänga av vår försörjning närhelst det passar.

   Gilla

  • RäddSomFan

   Ni på ICA kan behålla er bonus, era kort och eran gamla mat, jag handlar hos era konkurrenter hädanefter som ju är 99% trevligare än era näsvisa, otrevliga och griniga personal som jag också fått en släng av ett par gånger, men aldrig mer för jag har fått nog också.
   Tack och adjö!.

   Gilla

  • Pia

   Min mamma är 88 år och har varken körkort, leg eller pass att visa upp. hur ska hon göra då? Komma tillbaka en annan dag och hoppas att kontrollrutan inte kommer upp? eller ställa sig längst bak i kön för att göra ett nytt försök?
   Eller den dagen hemtjänsten handlar då är det helt kört och eftersom det bara är en gång per vecka så får hon alltså vara utan mat tills nästa gång… eller…?

   Gilla

  • Leif

   Det är väl ni på ICA som är helkorkade,!!!!!

   Gilla

 • missmormor

  Helt underbar rolig läsning,även om själva händelsen i säg, inte var så rolig!
  Det behövs mera ID protester, så det sjuka Sverige kan bli friskt igen.

  Gilla

 • Carina

  Personnummer för att dra Ica kortet. Är det nytt. Då klipper jag sönder kortet!

  Gilla

 • Truthfighter

  Vilken bakvänd värld har blivit. Helt sjukt! Vi riktiga svenskar ska de kollas id på, medan alla halvkriminella tveksamma element som kommer in i vårt land, som te x IS-terrorister, får frikort, precis som de har på våra tjejer, tandvård, datorer och uppkopplingar, ja överallt. Hur friskt är det egentligen???

  Dom som borde kollas, silar man genom fingrarna p g a fanatiskt besatt RASISMOFOBI. Uttrycket: ”Sila mygg och svälja kameler”, har fått en ny, och mycket konkret betydelse.

  När hela det här bizarra fuskbygget brakar samman, kommer det att vara rejält och fullständigt. För det här kommer inte att hålla i längden. UPPROR MINA VÄNNER!!! UPPROR!!!

  Gilla

 • Suzie

  Var på willys och handlade och hade min vuxna dotter med som hjälpte mig att handla, då jag har svåra ryggproblem ,när vi kom till kassan plockade dottern upp varorna på bandet och plötsligt säger den mycket unga kassörskan till min dotter som lägger upp några öl på kassabandet, ”har du legitimation?” jag svarar då att det är mina öl som jag ska betala tillsammans med övriga varor och att min dotter hjälper mig att handla då jag både ser dåligt och har svåra ryggproblem,kassörskan säger då att jag inte får köpa ölen om inte min dotter visar sitt leg,kassörskan tar ölen och lägger åt sidan,otrevligare bemötande har jag aldrig fått av någon kassörska i mitt långa liv,säger åt kassörskan att hämta chefen.Chefen kommer och ser mycket besvärad ut,tar den unga kassörskan i försvar direkt utan att ha hört mig.Jag förklarar situationen och deklarerar att jag inte accepterar ett sådant arrogant ifrågasättande och översitteribeteende, och han påstår då att icas regler säger att man får inte sälja öl till minderåriga och att kassörskan antog att jag köpte ut lättöl till min dotter (som för övrigt är över 20 år),man häpnar och blir förbannad,jaha sa jag åt den där butikschefen så alla kunder som handlar öl och har barn med sig som hjälper till att packa upp och i varor i kassan så måste barnen visa leg,ja just så är våra regler svarade han då.Det här är för sjukt,sa till butikschefen att om jag hade för avsikt att köpa öl åt ett minderårigt barn skulle jag väl för fan inte tagit barnet med mig in i butiken heller,men jag skulle aldrig göra så då jag är vän av ordning och reda med stort rättvisepatos.De här var helsjukt och otrevligt minst sagt.Så på willys får man som vuxen förälder inte handla öl när man har barn med sig för då måste barnen visa leg.

  Gillad av 1 person

  • Lotta

   Lite märkligt det här: Du skriver att du var på ”Willys” och sedan att ”icas regler säger att man får inte sälja öl till minderåriga” Sen när började Willys följa ICAs regler??!!!

   Gilla

  • Christer

   Jag har varit med om samma sak men då gällde det en Trisslott. Anledningen till att de är så hårda är för att det oförberett kommer kontrollanter som låtsas vara vanliga personer med barn. Jag vet att en stor butik i min hemstad råkat ut för just detta och jag har själv läst en lapp riktad till personalen att de blivit påkomna för många gånger och behöver skärpa legkontrollen.

   Gilla

 • Johnny Rosenberg

  Märkligt. Jag har handlat med ICA-kort på ICA och andra ställen sedan decennier tillbaka och aldrig behövt visa legitimation. Enda undantagen är uthämtning av paket och liknande. Hade jag behövt visa legitimation för att köpa en sunkig ostsmörgås hade jag nog behållit mina pengar och köpt min ostsmörgås någon annanstans.

  Gilla

 • Daniel Öhrqvist

  ICA är svenska mästare i organiserat livsmedelsfusk och är dyraste kedjan i landet. Varför handlar ens någon där? Helt obegripligt. Slutade handla där för MÅNGA år sen…

  Gillad av 1 person

 • Tony

  Själv sade jag adjö till ICA och deras metoder när
  Chokladkärringen Mazetti var stor i käften mot SD
  i ICA kuriren, när så Ica vägrade att ta avstånd från
  vad denna häxa kräkte av sig klippte jag korten direkt.
  Tror att det finns mer demokrati i Nordkorea än här?

  Gillad av 1 person

  • Nogie

   Även jag bojkottade ICA efter Mazetti-gate. Nästan 2 år handlade jag merparten av livsmedel hos andra kedjor! Någon enstaka gång blev det nån nödhandling i en ICA-butik dock.

   ICA skötte Mazetti-affären mycket illa, gissningsvis kostade det dem tiotals om inte hundratals miljoner.

   Mycket snack om att invandrare skulle handla på ICA, jag kan bara konstatera att det är relativt långt mellan gångerna man ser nån. Kan de handla på andra ställen på det kort politikerna har gett dem från oss?
   Kanske ska klargöra att jag oftast handlar innan dörrbetjänterna har börjat eller efter att de slutat för dagen.

   Gilla

 • Katarina Elsässer

  Ja du Janne så är det i Absurdistan!
  Men vad jag skrattade åt din humor.
  Roligt att du berättade på ditt sätt. Den underliggande storyn är bara polisstatens sätt att total kontrollera svenskar.
  Att sen ICA gjorde en fin deal med Migrationsverket och därigenom ökade sin omsättning med x antal miljarder på ett brätte
  tyder på affärsmannaskap .
  Fråga gärna vem som får bonusen?
  //Katarina

  Gillad av 1 person

 • Integritetsministern

  Att använda bonuskortet är en transaktion. Du får rabatt mot att ICA kan koppla dit köp till dig personligen. Information mot rabatterat pris.

  De flesta verkar inte begripa det.

  Integritet är viktigt, så kul att du stod på dig, men du verkar liksom ha missförstått att hela iden med ett bonuskort är att koppla dina köp till dig personligen.

  Information är makt.

  Gilla

  • Olsson

   Nej, de regler som bankerna har är när en transaktions syfte inte är helt känd så måste bankerna ta reda på mer om den och begära id. Men lagen omfattar INTE försäljning av varor och därför finns det inget ID-krav om man drar ICA-kortet vid kontantköp. Om man däremot sätter in växeln på icakontot så är det en vanlig insättning som idag måste legitimeras.

   Gilla

  • Leif

   Rabatten på den plastiga ostmackan var kanske 15–20 öre 😝

   Gilla

 • Babs

  Tyvärr har Sverige blivit ett sinnessjukt land! Man blir trakasserad överallt av både ICA och i synnerhet av svenska banker. Personligen kommer jag fortsättningsvis att undvika handla på ICA, och mina besparingar har jag redan flyttat till betydligt trevligare förvaltare!

  Gillad av 1 person

 • Camilla

  Jag håller med dig om att det va dumt av Ica då du betalade kontant! Men att göra onödiga komentarer på folks utseende och göra narr av dom för att dom hade direktiv uppifrån tycker jag personligen inte har ett skit med det du råkade ut för att göra! Det är mobbing!!! Man kan vara arg men aldrig aldrig mobba någon för det!

  Gilla

 • Burkhåkan

  Det förklarar kanske varför inte de ensamkommande ”barnen” behöver legitimera sig på systembolaget heller medan en själv inte får fradagshandla utan körkort även fast man är stamkund sedan 15 år till baka i tiden.

  Gillad av 1 person

 • Karin Svensson

  Och du är säker på att det inte var ”Dolda kameran”?

  Gilla

 • soma

  Jag har också sagt godnatt till ICA. Varför? För i fjol hade de knappt skyltat för Julen, valnötter och flera saker som hör till Julen saknades eller var undangömda. Vill de ha muslimer som kunder så får de det. Jag har inte handlat hos de sen dess.

  Gillad av 1 person

 • Nils Dacke

  Detta.var det mest surrealistiska jag läst på länge, samtidigt blev det ju fantastiskt roligt bara för att du vågade stå på dig, bra gjort. Lite samma känsla när jag besökte Nordea igår för första gången på många år, då kom de med massor av tokiga frågor, till exempel om jag var släkt med kungen!!!!. PS, vi kanske skall söka nya ICA-kort hos Migrationsverket?

  Gillad av 1 person

  • realist

   Mycket bra förslag !!!
   Mitt ICA kort är dock INTE KOPPLAT TILL ICA-banken det är helt enkelt ett ”affärskort” .
   Vet inte om det är möjligt att få ett sådant nu då alla regler ändrats.
   Men affären här hemma är ”bara anslutna” till ICA (de har kvar sitt gamla affärsnamn) så jag känner mej inte ”scannad” av IKANO banken än iaf.

   Gilla

 • Involuntarium

  Finns väl bara ett ord DIKTATUR och nu ska ju FI få mer och större befogenheter!

  Etniskt svenska medborgare ska visa och verifiera vilka vi är, medan de svenska gränserna står vidöppna mot omvärlden och vilka oidentifierade asylturistparasiter som helst strömmar in!

  Förstår att befolkningen i USA är urlessa på sin abministration! Det här med alla förbannat vansinniga påhitt i finanssektorn kan vi som sagt tacka Bush administrationen för!

  Vi sänder vårt innerliga hat till George W Bush, hens rådgivare och administration för vad de ställt till med i vårt alldagliga liv!

  Måtte Donald Trump bli USAs näste president!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Gilla

 • Leonora

  Jag känner mig så ledsen. I flera år har jag vart rädd för utvecklingen i Sverige. Trodde aldrig på dem som prisade mångkulturen. Vi svenskar har inget eget värde, bara som genom våra skatter försörja hundratusentals personer medan våra gamla får det allt svårare att leva. Jag skäms, och vet inte varför.

  Gillad av 1 person

 • Dessa "flyktingbarn" är inte en del av befolkningen. Än.

  Ensamkommande flyktingbarn i Sverige vill ha köttet på muslimskt sätt: Halalslaktat.
  Att dom börjar ställa krav på mat och boende när dom kommit hit som ensamkommande borde vara en stor varningslampa redan där för dom flesta.

  Barnen är också besvikna över att de inte själva får bestämma vart de ska bo. (Vanligtvis vill de helst bo centralt i Stockholm, Göteborg eller Malmö)

  Deportering är inte vad som pratas om, utan att dessa ”barn” har fräckheten att kräva fin mat och centralt boende utan att göra rätt för sig. När de inte får som de vill förstör de, och slåss
  Man trodde att flyktingar skulle vara glada över en limpa bröd och att slippa krig, men vi vet bättre.
  Dessa är inte flyktingar
  .
  ”Kommuner i Sverige måste ju förstå att flyktingbarnen är vana vid paradvåningar centralt i glättiga storstäder och det kan verka traumatiskt för dessa stackare att plötsligt tvingas bo pittoreskt i en ort i Norrbotten.”

  Känner bara tomhet. Detta är vad vi betalar för, mina vänner. Detta är sjuklöverns idé om att rädda välfärden.

  Gillad av 1 person

  • Lena

   Då 1994 så gav Ny Demokrati sina tankar om framtiden, de visste vad som väntade, det gjorde alla utan skygglappar.


   Inga överdrifter överhuvudtaget, se nu hur det ser ut !

   Gilla

 • Billy Boy

  Vilken surrealistisk upplevelse! Helt otrolig!
  Jag googlade lite i denna fråga och fick fram detta på Migrationsverkets hemsida.

  http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Ekonomiskt-stod/Bankkort-till-asylsokande.html

  Det verkar som korttjänsten har upphandlats av Migrationsverket, vilket de är skyldiga att göra enligt lag. Men Migrationsverket kan ju ha ställt särskilda villkor i upphandlingen … d v s villkor som bara ICA / ICA-banken var villiga att uppfylla. Därmed fick ICA / ICA-banken en monopol-liknande position på den stora, växande och mycket lönsamma marknaden (för ICA) som utgörs av asylsökande / invandrare som då naturligtvis också gör sina inköp mm i ICA-butikerna … utan att behöva legitimera sig.

  Det är ju helt klart en snedvriden konkurrens-situation som uppstått gentemot ICA:s konkurrenter t ex andra matvarubutiker som COOP, WILLYS, NETTO, LIDL etc etc + många banker i Sverige.

  Ytterligare en allvarlig sjuklighet i det absurda svenska asylkaoset.

  Gilla

  • Sven-Erik

   Till saken hör att mig-verket ”betalar” till ICA ett belopp (150/250 ??) för varje tilldelat ica-kort. Kanske >200.000 – rena bankomaten för ICA!

   Gillad av 1 person

  • realist

   Konkurens är inte tillåtet i Sverige !!!!
   Vill BERÖMMA Coop i min hembygd.
   Ni undrar säkert varför, när jag för en tid sedan besökte affären (Coop) så såg jag och hörde något som man inte hör och ser ofta.
   I butiken kom en av de ”ensamkommande” och ville kopa en burk av sorten ”som ger oss vingar” sportdryck.
   Då måste du visa ID sade kassörskan !!!
   Jag var beredd att backa upp henne till 100%, men det behövdes inte ”ynglingen” ryckte på axlarna och skakade huvudet och ställde burken tillbaka i hyllan och lämnade affären tyst och snällt.
   Okej jag vet ju inte om han kom tillbaka med sina kompisar och krävde sin rätt.
   Men visst är det en viss skillnad på affärer och affärer ……..

   Gillad av 1 person

  • Taggen Wallin

   Och inte nog med det Ica tar ut kortavgift. Med 15/kr varje gång det handlas med kortet ta det då gånger x antal invandrare/nysvenskar så kanske ni får ett humm om vad Ica tjänar på det hela på Skattebetalarnas bekostnad som det Talas väldigt tyst om ju.

   Gilla

 • Grune

  Vilken tur att man ALDRIG handlar hos ICA. Jag handlar i kooperativa förbundets affärer alltså COOP.

  Gilla

 • Falköga

  När IKEA censurerade Thoralfs blogg så blev det storm från kunder mot företagsledningen. Man vek sig redan efter något dygn. Och IKEA är större än ICA.

  Gilla

 • Fjodor

  Frikort för dem som mest troligt håller på med terrorism. Tvång åt alla andra för att ge sken av att man gör något åt säkerheten.
  Tänk vad man kan missa öppet mål.

  Gilla

 • mari svensson

  Det måste vara ett skämt??!! Vilken ICA affär? Detta måste jag diskutera med ICA här hemma.
  Uppmaning – om du betalar kontant – ge dem inget personnummer, handla någon annanstans!! ICA är inte banken, ICA bank är banken.
  Bevis från Bankens hemsida
  ” ICA Bankens Företagstjänster hyr ut betalterminaler till både ICA-butiker och andra externa företag.” INTE SAMMA FÖRETAG!
  Man hyr inte ut till sitt eget företag.

  Gilla

 • Mimi N.

  Med eller utan ICA kort, är incidenten obetalbart och revolterande absurd.

  Gilla

 • MartinA

  Wow! Särskilt undantaget för utlänningarna är chockerande.
  Nu är det här staten, inte ICA. Troligtvis anmodad av bankerna. Som känner sig hotade av ICA kortet och den bankverksamhet som de ändå bedriver.
  Eller så är det staten och kontrollmekanismerna och den nya totalitärianismen. Du som medelsvensson är nämligen ett hot mot regimen. Deras importer är däremot, tja, ett skydd? Till för att göra det omöjligt för dig att hota etablissemanget långsiktigt? En möjlighet för etablissemanget att söndra och härska i framtiden?

  Jag vet inte. Men det här var en fantastiskt bra artikel. Tack.

  Gilla

 • ÅMÅL

  Tack Janne för din heroiska insats!

  Ej ironi! Jag menar det verkligen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: