Färre asylsökande – ändå kan många tvingas bo i tält


INVANDRING. I Migrationsverkets senaste prognos framgår att 29 000 människor väntas till Sverige i år. Det är en minskning med 6 500 personer jämfört med de siffror som angavs i juli. Trots det kvarstår utmaningen med att få fram bostäder åt de nyanlända som fått uppehållstillstånd. Enligt en ny lag från i våras är kommunerna skyldiga att ta emot en viss kvot nyanlända och bland annat ordnat bostad åt dessa.

– Alla gör sitt yttersta. Ska man bara uppfylla lagkravet och det inte blir några ändringar så kommer en del personer få ett sämre boende. En del kommuner har talat om tält och idrottshallar, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting till TT.

Migrationsverket skriver ned prognosen för asylsökande ytterligare. Kommuner ser ändå en tuff utmaning i att ordna bostad för alla som får uppehållstillstånd. Tält och idrottshallar kan bli ett alternativ, varnar somliga kommuner.

Id- och gränskontroller i EU-länder liksom Sverige, en stängd flyktingrutt över Västra Balkan liksom EU:s flyktingsamarbete med Turkiet. Alla tre är orsaker till att antalet flyktingar sjunkit så kraftigt – trots att Mellanösternkrisen inte minskat. När Migrationsverket nu ger en ny prognos är huvudscenariot för i år att 29 000 människor kommer till Sverige.

Det är en minskning med 6 500 jämfört med de siffror som angavs i juli.

– Den internationella flyktingkrisen fortsätter med oförminskad styrka, det tror jag alla kan se på nyheterna. Men trots det så minskar det i Europa och Sverige, säger vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Sedan i våras har drygt 500 personer i veckan sökt asyl i Sverige. Det gör att Migrationsverket även skriver ned prognosen för 2017, från 36 700, jämfört med 51 200 i juliprognosen.

En stor utmaning är dock i nästa fas, det vill säga nyanlända med uppehållstillstånd som kommunerna ska ta emot. Enligt en ny lag från i våras är kommunerna skyldiga att ta emot en viss kvot nyanlända och bland annat ordna bostad.

– Det finns kommuner som aviserar att man inte kommer att klara det. Gör man inte det kommer vi att få mer att anvisa nästa år, säger Mikael Ribbenvik.

Hur stor är risken för detta? – Jag kan inte bedöma det exakt men vissa kommuner säger: ”vi har uttömt alla möjligheter och har försökt få igenom tillfälliga byggplatser men fått det överklagat och vet inte vad vi ska göra”.

Migrationsverkets prognos säger att kommunerna ska ta emot 69 900 nyanlända med uppehållstillstånd år 2016 och 79 900 år 2017. Även om det är nedskrivning, menar nu Per-Arne Andersson att det behövs ske förändringar.

– Situationen 2017 kan bli ännu mer besvärlig för kommunerna om vi inte lyckas få lättnader när det gäller tillfälliga byggen så att det går snabbare att få igenom byggprocesser.

Förutom en förenkling av processen ser han ytterligare en möjlighet:
– Man kanske skulle kunna tänka sig att kommunerna betalar och personerna får bo kvar på asylanläggningen lite längre tid men kommunerna står för kostnaderna tills boendeplatsen är klar.

-Pettersson menar att det borde inte vara några problem att ta emot 70000-80000 per år för kommunerna, det är bara att tömma ålderdomshemmen och räcker inte det ut med svenskarna på gatorna…Vi måste öppna våra hjärtan…

”Till skillnad från vad många hävdar, visar Migrationsverkets nya rapport att gränserna fortfarande är öppna. Trots att prognosen för antalet nya asylärenden minskar något jämfört med förra rapporten, ligger de kvar på en alldeles för hög nivå”, skriver Jimmie Åkesson.


9 responses to “Färre asylsökande – ändå kan många tvingas bo i tält

 • Ruth Magnusson

  Drottningholmsparken på Ekerö är stor, där får nog många tält plats och kiosk finns att träna inbrottsförsök i.

  Gilla

 • Billy Boy

  Asylanterna borde anvisas akut-boende i politikernas luftslott.

  När vindar från norr i sydlig riktning tilltar kan man kapa förtöjningarna så att de nyanlända lugnt och fint glider tillbaka till de länder och platser de ursprungligen kom ifrån.

  Gilla

 • Pica pica

  Vad jag inte kan begripa att vi nu ger allt fler uppehållstillstånd? Över 70 % säger Morgan. Så många kan inte ha asylskäl?

  Att inte lika många söker till Sverige beror nog på att vi nu endast ger TUT och alltså inte automatiskt hämtar hit deras familjer. Det är den signalpolitiken som börjar ge resultat. Samtidigt går nu Annie Lööf ut och vill ändra på detta. C vill att alla ska ha rätt till familjeåterförening i Sverige.

  Gilla

 • Involuntarium

  Ja så var vi vid vägs ände! Staten Sverige har genom kvoteringen lagt ansvaret och kostnaderna på Sveriges kommuner!

  När någon får uppehållstillstånd blir bostad och försörjning för asylturisten med uppehållstillstånd Sveriges kommuners problem!

  Betalningsansvaret övergår från statens Migrationsverk till Sveriges kommuner! Jojo vi vet ju alla hur ekonomin i Malmöstads kommun ser ut, stora underskott, trots statens utjämningsbidrag!

  Någon kanske säger, jamen kommunerna får ju utjämningsbidrag beroende på antalet invånare! Jojo utjämningsbidraget skapar varken bostäder eller arbetstillfällen! Utjämningsbidraget för det nuvarande antalet invånare i kommunen, är redan intecknat i kommunernas budgetar!

  I små kommuner där ekonomin antingen går jämt upp eller med minus uppkommer omgående stora ekonomiska problem! Det statliga utjämningsbidraget tänker inte levnads omkostnaderna för asylturisterna som kommun placeras!

  Det här gör att den kommunala inkomstskatten kommer behöva höjas i varenda svensk kommun med minst sju svenska kronor per hundralapp!

  Tänka sig först ska man betala ca 32-34 svenska kronor per hundralapp och sedan ska skattebetalaren betala ytterligare minst 7 kronor per hundralapp! Dessutom överutnyttjar asylturistparasiterna både sjukvården och tandvården, vilket i sin tur kommer att öka behovet av att höja landstingsskatten! Hur mycket den kan behöva höjas, kanske en och femtio till två och femtio per hundralapp!

  Det här gör att svensk inkomstskattebetalare kommer att få betala minst 40,5 procent av sin lön i inkomstskatt! Det gör att arbetstagaren i bästa fall får behålla 59,50 kronor av sin lön!

  Tittar vi vidare på skatteuttaget från Sveriges arbetare statlig inkomstskatt för höginkomsttagare, punktskatter, moms, energiskatter med flera skatter så förstår var och en med lite sans och vett att trots ökande skatter kommer välfärden att fortsätta krackelera och avvecklas i en rasande takt!

  Sveriges inkomstskattebetalare ska tvingas betala för de krig som förorsakats av USAs missgrepp i Mellanöstern och den arabiska våren!

  Stefan Löfven du måste för Sverige och Sveriges ursprungsbefolknings skull avgå, utlysa nyval och anordna Swexit omröstning!

  Vi Sverigevänner har hela tiden påtalat vådan av att pissa i byxorna varmt en liten stund, sedan djävligt iskallt!

  Nu blir det iskallt för Sveriges kommuner och landsting!

  Rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018, ger bäst utväxling på din riksdagsröst på valdagen 2018!

  Sverige är inte en suverän nationalstat länge till om sjuklövern ska regera!

  Gilla

 • dave

  Låt dom i tält i afrika.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Hur svårt kan det vara?, var är alla agendajournalister, b-artister, brännvinsadvokater och godhetsknarkande politiker, det är ju bara att öppna era hem, vad väntar ni på??

  Gilla

 • HT

  Fan va bra med lägre prognos,tur att proffsen räknat.Själv hade jag räknat på en ökad asylsökning pga många fler nu som flyr från Libyen till Grekland o Turkiet sen räknade jag med en folkvandring ifrån Aleppo och Mosul pga av kriget där.turkiet ska få visum fritt in i EU annars släpper dom iväg miljontals flyktingar till EU Grekland.
  Tur jag hade fel !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: