Tabula rasa


RASISM. Den sydafrikanske satiriske skämttecknaren Jonathan Shapiro säger så här: – Att jag skulle vara rasist är en kritik sprungen ur den tid som vi nu lever i, en era av tabula rasa. Vissa människor ägnar hela livet åt att vänta på att bli förolämpade, de tar saker ur sin kontext och hittar varje dag något nytt som passar deras förutfattade meningar.


– Numera är det ibland svårt att veta hur långt man som tecknare kan gå.

Så sant som det är sagt. Läs mer på NSD.se

Wikipedia förklarar tabula rasa: Tabula rasa, (latin, ”tom tavla”), är en humanfilosofisk teori som hävdar att människan föds utan förutbestämda egenskaper, och att alla hennes egenskaper är förvärvade under livets gång. Enligt tabula rasa föds barnet som ett oskrivet blad, som skrivs under barnets uppväxt.

Sydafrikas president Jacob Zuma har stämt Zapiro flera gånger, bland annat för en teckning där Zuma våldtar en kvinna ”Justiticia” som representerar rättssystemet. Den publicerades 2008 då Zuma stod inför en korruptionsrättegång, efter det att han frikänts för att våldtagit en vän till familjen.

Jonathan Shapiro, med artistanamnet ”Zapiro” försöker komma åt korruptionen, nepotismen och det personliga hyckleriet med daglig kritik.

-Pettersson noterar att en vit man i Sydafrika kan driva med svarta i Sydafrika, till och med en svart president på ett sätt som är helt omöjligt i Sverige…President Jacob Zuma har faktiskt varit med på bloggen några gånger, han är ett resultat av svenskt bistånd…


One response to “Tabula rasa

  • Ruth Magnusson

    ”Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad” enl Fritiof Nilsson Piraten,som uppenbarligen var långt före sin tid.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: