No hijab day

Den 11:e oktober firades årets No Hijab Day till stöd för muslimska kvinnor som tagit av sig detta patetiska klädesplagg.

Jag har precis kommit hem från en USA-resa och kan ha fel, men inte har väl svensk media uppmärksammat detta och inte manifesterade väl svenska politiker till stöd för de kvinnor som inte vill bära denna huvudbonad?

Hashtaggen #nihijabday kan ni följa här och här kan ni också följa debatten mellan kvinnor som tagit av sig niqaben och de som anser att plagget är frivilligt.

Denna anti-hijabdag lär ha startats av en iransk kvinna. Om kvinnan ifråga tillhör gänget som startade Facebook-gruppen My Stealthy Freedom ska jag låta vara osagt, men bägge grupperna visar på ett otvetydigt sätt att muslimska kvinnor näppeligen bär detta plagg av fri vilja. Detta faktum förstod vi när nästa års schack-vm kom på tal. Mästerskapet är förlagt till Iran där kvinnliga deltagare blir tvingade att bära slöja under både tävling och i andra offentliga sammanhang. Något som upprörde många kvinnliga schackspelare, både i Sverige och andra länder.

”Det är helt oacceptabelt att en av de viktigaste turneringarna för kvinnliga spelare ska hållas i ett land där kvinnor tvingas bära hijab”

Säger den amerikanska mästaren Nazi Paikidze och får medhåll av bl.a. den svenska storspelaren Angelina Fransson.

”Det är väldigt märkligt. Det finns inte så många kvinnliga schackspelare och så skickar man dem till ett land där det är ännu svårare för kvinnor. Det är redan ganska tufft att vara tjej inom schack. Nu får man en mästerskap där man inte kan röra sig fritt, där man måste tänka på vad man har på sig”

I Sverige hävdas att slöjan är frivillig, trots många kvinnors motsatta vittnesmål. I Sverige stöds också slöjan av kvinnliga politiker som välvilligt tar på sig detta unkna plagg så fort en muslimsk kvinna utsatts för något. Trion Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Veronica Palm var de första, men de namnen och personerna bakom kanske inte tillhör de mest trovärdiga av kända skäl.

På denna film hörs en f.d. muslimsk kvinna vad hijaben är och varför hon valde att ta av den och samtidigt avsade sig islam…

…och här en ung kvinna som förklarar varför hon vägrar bära slöja.

Kommentera