Asylsökande vuxna ska kunna söka privat tandvård för 50 kronor

INVANDRING. Asylsökande vuxna ska i fortsättningen även kunna få tandvård hos privata tandläkare. Det beslutade vårdstyrelsen idag.

Redan i våras ändrade landstinget reglerna så att det blev möjligt för asylsökande barn att kunna få tandvård hos både Folktandvården och privattandläkare. Lagen satte då stopp för att ge vuxna asylsökande samma möjlighet. I juni beslutade regeringen om en ändring i förordningen och gav landstingen möjlighet att teckna avtal med privata tandläkare om att få ersättning för asyltandvård.

– Det är mycket positivt att även privattandläkarna nu tillsammans med Folktandvården kan vara med och erbjuda en god tandvård också för de asylsökande. Genom beslutet kan vi nu förbättra tillgängligheten, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP)

De nya reglerna innebär att privattandläkare, efter att ha tecknat avtal med landstinget, har möjlighet att behandla asylsökande vuxna. De vuxna patienterna erbjuds akut tandvård och tandvård som inte kan anstå, till skillnad från asylsökande barn som har rätt till samma tandvård som barn födda i Sverige. Besöksavgiften för patienten bestäms av Migrationsverket och är idag 50 kr.

De nya reglerna börjar gälla den 1 november 2016.

(SD) reserverade sig och yrkade på avslag.

Ytterligare information:
Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen

Pressmeddelande Landstinget i Upplands län

27 thoughts on “Asylsökande vuxna ska kunna söka privat tandvård för 50 kronor

 1. vi drabbas av diskriminering varje dag? 21000 lyxliv för asylsökande jag betalar 20000 och får den skitigaste materialet skräpmaterial medan nyanlända får lyx material för 90 kronor och får lyxjibb på statliga myndigheter statstiken säger sitt tydliga 80% nyanlända får räckmacka in på statliga myndigheter som har funktionshinder 20% ska vi svenskar bli diskriminerade hela tiden ska vi betala för nyanlända nej låt dom få låna ovch betala tandvård själva. ni poitiker skiter i oss svenskar varför ska vi betala asylsökande med lyxvård? sluta nu ge dom lyxen i sverige .inte konstigt att jag får göra om mina tänder igen det skitigaste materialet rena rama skräpmaterial bara skiten får vi svenskar

 2. ps bostads bidraget är inr i kvar — läkarbesök glömde jag o färdtjänst är inte GRATIS

 3. jag som panso . efter 35 år som yrkesarbetande HEMMA MED BARNEN FÖRSTA 5 ÅREN Har nu 5200 efter hyran BOR ien liten 2 a- hemförsäkrig o TV TELEFON 199 EL CA 230 -250 + mina tabletter för hjärtat som går på högtryck. bostadsbidrag med 850 har inte kvar orken måste handla med hjälp av grannen o betalar för det ÄR INGEN PARASIT +-0 jag vet att jag är fattig panso MEN NYANLÄNDA äter upp min tillvaro

 4. Rösta bort ömkan för migranter,
  Samt åt politiker som skor sig på systemet genom att fördärva vårt land och trygghet, ekonomi, sjukvård, mm, mm, mm, mm, mm.

 5. Vi har apartheid i Sverige nu; vad du betalar för din tandvård beror på din härkomst.

  Jag betalar minst 900:- för ett besök utan åtgärder för egen del. Men hade jag nyligen kommit från Ex Somalia eller nåt MENA – land, betalar jag inget.

  Jag betalar själv för mitt boende, mat, barnens kläder osv. Sen kommer någon från Somalia och får bo i villan i samma område gratis – nä, jag och andra skattebetalare får betala. Jag betalar med arbete, jag säljer min tid, tid iväg från mina barn. Sedan går dessa som tillhör gruppen nyanlända hemma, med sina barn och njuter av villan.
  Nån mer än jag som har problem med denna rasism? För det är vad det är.

 6. jag , som panso . försöker spara till min begravning , enl svensk sed Men det går tungt , Vill inte att mina barn o barn barn , behöver begrava mig med ALLMÄNNA MEDEL den skammen vill jag inte ta Så jag sparar om än så lite Har under min tid gett barnen . det alla föräldrar har prioterat barnen i förstahand . men nu vid ålders höst , vill jag slippa allmänna medel – o BARNEN SKA INTE BEHÖVA stå för min sista plats..HUR gör araberna o mussar tar dom flyget , med sina döda , som vi betala????????????????

  • arra
   Muslimer har EVIG vila där de begravs det har inte svenskar. Ingen vågar att ens ifrågasätta detta, dessa eländen har redan dikterat SINA villkor. Enligt min mening så kan de återvända dit de kom ifrån men se det vill de INTE, och vi vet varför…………för tusan dra IN ALLA BIDRAG !
   NU !

 7. Behöver jag också bara betala 50:- då istället för 5.000:- som de 3 sista besöken kostade???

 8. I Sverige finns ca 800 000 ( varav ca 314 000 fattiga ålderspensionärer. )personer som lever under Eus fattigdomsgräns på ca 11 800 kr/mån,mer än skamligt.Mök och dö måste avskaffas NU.Sverige måste värna om sina egna fattiga medborgare som har bidragit och betalar skatt i första hand,skattebetalarna i en sk välfärdsstat är inte skyldiga att betala tandvård och allt annat till hela jordens befolkning som vill hit för att få ett bättre liv.

  • Fan tag Landstinget i Uppland och hela det kriminella svenska etablissemang som till varje pris vill erinra oss skattebetalare om vår fullkomliga betydelselöshet. Skulle själv för flera år sedan ha uppsökt tandvården för en omfattande renovering av garnityret, men då man av ekonomiska orsaker definitivt icke går i land med detta, tvingas man avstå. Några Stomatol-leenden blir det således inte fråga om, såvida man råkar heta Petterson och inte Muhamed. Sveriges samtliga väntrum till sjuk- och tandvården ockuperas av parasiterande inkräktare, medan vi övriga förväntas ödmjukt stå tillbaka.
   Andreas.

  • Konstigt nog hör man ingen säga att alla har lika skyldigheter.

   Kanske dags att ändra uttryck?

   • Det står väl i FN:s deklaration att utlänningar ska respektera värdefolket osv (el motsv mening) men ingen bryr sig om det heller.

 9. RÖST fiske ,agnat med bete PUTT O BIDRAG släpp in mer röster så sitter partierna säkert DET ÄR DERAS AGENDA .

 10. ”Genom beslutet kan vi nu förbättra tillgängligheten, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch”
  På vilket sätt ökar tillgängligheten för oss som betalar?

  Jag har börjat gå till tandläkaren utomlands.
  Blir billigare och bättre så.

 11. Så där försvinner den sista lugna platsen, tänker att ta reda på om min tandläkare ingår i detta, inte minst för att asylsökande inte är obligatoriskt läkarundersökta.
  Det kan bli som ett lotteri att sitta i väntrummet annars.

 12. Stefan när kommer du med förslag att pensionärerna skall kunna laga sina tänder invandrarna muslimerna får 50 kr av socialenför för sin tandvård dvs gratis. Hur var det allas lika värde eller ?

 13. Vad tänker Ebba Busch Thor som f.d. Upsala politiker? Som partiledare kd ska hon värna om persionärerna etc., försvara att pensionärer också har dåliga tänder och inte råd. Annars trillar kd ned ett antal pinnar på 4 % stegen. Jasåå, men vem bryr sig?
  Förslag gå ihop med SD och bli ststsminister. Sveriges första och vackraste statsminister – bara det är bättre än Löfven. JÅ ska sitta kvar på bänken för att förhindra inbördeskrig (från vänstern) och sköta partiledardebatterna.

Kommentera