Låt brunråttorna leva och utrota svartråttorna i stället


HISTORIA. Vi har de senaste dagarna haft en debatt där bland annat Expressen Cecilia Hagen och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg velat utrota brunråttorna i vårt land. De visar en häpnadsväckande okunnighet. 

Det är inte de bruna råttorna som är problemet utan de svarta och de som sprider dessa. Den svarta döden som också kallas den stora döden eller digerdöden spreds över Europa i mitten på 1300-talet. Den dödade en tredjedel av kontinentens befolkning vilket med dagens befolknings skulle motsvara 160-170 miljoner människor.

Pesten spreds genom loppbett och loppan fick bakterien när den sög blod av gnagare och den råtta som dominerade i Europa på medeltiden var den svarta råttan (Rattus Rattus) som därmed spred smittan indirekt.

Svartråttan var mycket utbredd över Europa vid den tiden och levde mycket nära människan.

Svartråttorna i sin tur blev smittade av loppor som levde på ökenråttor och följde med människor och varor som kom till Europa från varmare trakter.

Nåväl, Pettersson har läst att vi fick bukt med den stora pesten och mer eller mindre utrotade loppor, löss och svartråttor i vår del av världen men nu är de på väg tillbaka tacka vara att sådana människor som Cecilia Hagen och Anne Ramberg inte kan sin historia och hjälper till att sprida den svarta döden, pesten som en gång dödade en tredjedel av Europas befolkning…alltså för att inga missförstånd ska uppstå, det är inte svart och ökenråttorna i sig som är farliga utan de människor som låter dem sprida sig i en fauna och ett klimat där de inte hör hemma!

 


9 responses to “Låt brunråttorna leva och utrota svartråttorna i stället

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: