Sverige är ett land som byggts med lagar


”Land skal mæþ laghum byrias, mæþ lagh skal man land byggia”. Karl XV hade dessa ord som valspråk och de återfanns i Sveriges Landskapslagar från medeltiden.

Med dessa ord bygger Alice Teodorescu sin nya ledarkrönika i GP.

Sverige är en rättsstat som byggts upp med hjälp av lagar och regler. Utan lagar förfaller snart en stat, menar Teodorescu och tillägger att lagar är otillräckliga om de inte följs.

De lagar som byggt upp Sverige till denna rättsstat är författade av regeringar under århundraden och något som svenska medborgare förlitat sig och tytt sig till i lika många år. Idag ser vi hur några av dessa lagar uppluckrats, inte minst när det gäller asylrätten. Det menar Teodorescu och påvisar det faktum att tiotusentals människor som fått avslag på sin asylansökan kan gömma sig i Sverige och därmed också tillgång till en starkt subventionerad vård på skattebetalarnas bekostnad.

Nu väntar nya regler när det gäller papperslösa, dels på initiativ från EU-kommissionen. Dock ser vi inte dessa träda ikraft förrän 2018 och får väl ses som ett inslag i kommande valrörelse där Socialdemokraterna kan kasta fram detta i syfte att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Teodorescu menar också att asyluppgörelsen som Alliansen inledde med Miljöpartiet måste upphävas med omedelbar verkan. Den skulle aldrig tillåtits från början, då den är en stark bidragande orsak till situationen Sverige befinner sig i.

”Överenskommelsen innebär att gömda eller så kallat papperslösa ges laglig rätt till subventionerad vård och skola. Det innebär att staten inte bara bidrar till att underminera de egna myndigheternas och domstolarnas beslut, liksom de demokratiskt stiftade lagarna, utan också aktivt skapar incitament för människor att inte följa dessa.”

Kan det bli tydligare än så? Tänk att det måste till en kvinnlig invandrare från Rumänien för att förklara så enkla saker som att i Sverige följer man svenska lagar och inget annat.

Alice Teodorescu skulle kunna lagt till att det inte bara är vården där lagar och regler åsidosätts för att gå migranter till mötes. Fråga de arbetsgivare som DO-anmäls när framför allt kvinnliga muslimer vägrar följa mångåriga klädkoder och de tiotusentals bostadsköande som får se sig omsprungna av nyanlända när givna regler sätts ur spel.

SvD


2 responses to “Sverige är ett land som byggts med lagar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: