Iranska kvinnor på 1960-talet

ISLAM. Före den islamska revolutionen i Iran 1978-79 genomgick landet omvälvande förändringar som förbättrade livsvillkoren för majoriteten av landets befolkning. Statens reformprogram på 1960-talet, den så kallade Vita revolutionen innebar att Iran fick sin första jordreform, att en majoritet av befolkningen blev läs- och skrivkunnig samt att kvinnorna fick rösträtt.

Även familjelagen moderniserades vilket stärkte kvinnornas juridiska ställning. Jordreformen ledde till protester från prästerskapet och den traditionella aristokratin som ägde stora delar av jorden.

Tyvärr så ledde inte de ekonomiska reformerna till motsvarande politiska och de lämnade plats för mullorna och vänstern som gemensamt störtade shahen och när han var borta gjorde islamisterna processen kort med vänstern och de andra som ville ha demokrati.

Nåväl, till dem som påstår att de muslimska kvinnorna frivilligt bär tält kan vi titta på hur de såg ut i Iran på 1960-talet när de hade fått rösträtt…

11 thoughts on “Iranska kvinnor på 1960-talet

  1. Ser ni pararellen med Europa. Man ryser. Om 10 år är vi där. Kanske tidigare. Det är NU som gäller, om vi någonsin ska kunna förhindra det. Att se mot valet 2018, är en blind förhoppning, oavsett hur det går. SD:s tid är ändå förbi. Inser ni inte det? De kom in i leken alldeles för sent. Nu behövs något bra mycket starkare om förändring ska kunna nås. Det går inte att bara hålla på och tramsa med ekonomi än hit och dit. Det leder ingenstans i förlängningen, liksom inte heller SD tyvärr gör det nu längre mer.

  2. Vilka årtal vi får skriva när det gäller Sveriges omvandling får framtiden utvisa. 1975 blir det första.

  3. Ordentlig omställning – Hur många piskrapp har delats ut innan de lyckades med att kuva dessa vackra kvinnor??? Vilken förnedring.

      • isf ännu sämre förknippas med dagens Social-
        demokrati…”humanism” kan tolkas på flera sätt och
        vis än de Sturmark står för…det går inte å ta patent
        på åsikter, ej heller tankar…bara köra järnet
        …trist att inte fler än 5 (inkl.mig) har någon åsikt i
        detta spörsmål…förslaget drunknande i det sorl
        som invällarna förorsakar, tids nog (då jag lärt mig)
        lägga in ett alldeles egen LÄNK i ämnet!.,)

  4. Iran hade en populär folkvald demokratisk premiärminister M. Mossadegh 1951-1953, när han blev störtad genom en kupp av CIA och British Intelligent Service.
    Orsaken var att han planerade nationalisera den Iranska oljeindustrin, som varit under Brittisk kontroll sedan 1913.
    M. Mossadegh blev satt i fängelse 3 år och sedan i husarrest tills han avled 1967.
    Efter kuppen mot M. Mossadegh tillsatte CIA shaen som ledare för landet.
    Shaen signerade ett kontrakt med överlåtande av 40% av Irans oljetillgångar till USA oljeföretag, som tack förhjälpen.
    Shaen som var en diktator störtades av det Iranska folket 1979, som hade en polis SAVAK som blev hatad av folket.
    1979 gick Sovjetunionen in i Afghanistan efter begäran från regeringen där, det medförde att USA blev rädd att Iran skulle komma under Sovjets kontroll, därför togs Khomeini till Iran med CIA:s hjälp som var en religiös fanatiker och skulle bli motståndet mot kommunismen.
    Men sedan ansåg Khomeini att den stora ”satan” var USA, det var tack för hjälpen.
    Idag är det många som vill få en politisk förändring i Iran.

Kommentera