Findus vilseleder konsumenter, säljer omärkta halal-produkter

INSÄNDARE. Jag äter ofta frysta färdigrätter till lunch. Jag kollar alltid om det ingår ”halal” i de varor jag köper. Jag vill nämligen vare sig bidra till islams utbredning eller djurplågeri, och anser att jag som vanlig svensk inte ska bli vilseförd utan att det tydligt ska framgå om produkten innehåller ”halal”.

findus-halal

Fick just ett infall att ringa FINDUS för att dubbelkolla en rätt som jag just höll på att värma i mikron, Indonesisk kyckling. Mycket riktigt, de kunde berätta att samtliga deras kycklingprodukter är slaktade enligt halal. ”Men enligt svensk djurskyddslagstiftning”.

Fy f-n!

Mår illa vid tanken på att jag ätiti halal ovetande! Jag förknippar halal med IS halshuggningar. Är så väldigt less på islams fixering vid att skära halsen av både människor och djur. Jag är SÅ lurad!

Tänk tanken att FINDUS utan att tydliggöra det på förpackningen, smugit in griskött i halal-produkter? Vilket ramaskri det skulle bli och de skulle förmodligen bli stämda av både islamska organisationer och avrättade av pk-maffian. Jag känner mig som varande normal svensk och uppfostrad enligt kristen etik lika upprörd att ovetande få insmuget islamsk religiös smörja i min mat! Och de som är aktiva utövare av andra religioner än islam känner förmodligen detsamma.

Skickade just detta mejl till Findus konsumentkontakt:

”Jag ringde nyss er konsumentkontakt ang frågan om er frysta färdigmat innehåller halal-slaktad kyckling, vilket den visade sig göra.

Jag är mycket besviken på att det inte tydligt framgår av förpackningen att det är fråga om halal-mat. Eftersom det är viktigt för mig att inte bidra till djurplågeri, ej heller religiösa vidskepliga sedvänjor så kontrollerar jag alltid noga så att det inte finns märkning om halal på de varor jag köper.

Tekniskt sett kanske djuren bedövas, men allt jag ser framför mig är djur som fortfarande lever medan livet sakta rinner ur dem. Det äcklar mig! Får även syner av IS som halshugger människor och djur, det är vidrigt.

Jag anser att ni vilseleder människor genom att inte tydligt märka era produkter med att det rör sig om religiös mat, ”halal”. Känner mig därför helt lurad av er och inser med djup avsky att jag ätit er halal-kyckling många gånger, då jag ofta ätit era frysta färdigrätter som lunch. FYI; en rätt som jag höll på att värma i mikron medan jag ringde er, gick direkt i soporna. Hellre går jag hungrig än äter er halal-slaktade religiösa mat.

Jag mår faktiskt illa vid tanken på att jag ovetande ätit halal-mat och vill härmed tydligt meddela att jag aldrig kommer att köpa någon mer Findus-produkt samt uppmana alla jag känner att göra likadant!

Funderar förresten på om det här skulle kunna gå att lagföra. Tänk tanken att ni placerade gris i halal-maten utan att det tydligt framgick på förpackningen? Vilket ramaskri det skulle bli. Tusentals förorättade muslimer skulle förmodligen stämma er. Jag anser att det här är samma sak!

Svenskarna ska inte ovetande köpa halal-produkter! Det behövs en lag att det måste framgå på förpackningen, tycker jag!

Vänliga hälsningar, Madde

65 thoughts on “Findus vilseleder konsumenter, säljer omärkta halal-produkter

 1. ALDRIG MER FINDUS PRODUKTER FÖR MIG ! 😠

  Det som finns i mina skåp kommer slängas.

  Detta måste spridas !
  Detta måste förmedlas !

 2. Hej,

  Jag vet inte hur jag hamnade på denna sida, men jag kunde inte låta bli att inte skriva när jag läser helt absurda meningar.

  De verkar inte som om du vet vad du skriver om när du skrivet att något innehåller ”Halal”. ”Halal” är ingen ingrediens, halal är inte heller något du behöver förknippa med IS bara för att det förekommer ur Islam.

  Lär dig rätt innan du talar, du vilseleder dig själv just nu och tror på något som inte stämmer.

  Taget ur Nationalencyklopedin:
  ”Halal och haram är arabiska och betyder ‘tillåtet’ och ‘förbjudet’. För de flesta svenskar som inte har muslimsk bakgrund är halal framför allt kopplat till mat. Det kan vara att man man läser ”halal” på etiketten till köttet i kyldisken i matvaruaffären eller hör diskussionen om halal-slakt i Sverige. Men halal och haram handlar om mycket mer än bara mat. Det kan handla om alla möjliga olika saker.”

  Jag skulle även vilja tillägga att sättet man utför halalslaktning är även det mest smärtfria sättet att avliva ett djur.

  Som du skriver:
  ”Eftersom det är viktigt för mig att inte bidra till djurplågeri…”
  Det du skriver är inte baserad på fakta eller sanning, du bör läsa och lära dig om sanningen än att gå efter det du tror på.

  Och glöm inte, halal är ingen ingrediens man stoppar i mat, och det kommer det aldrig att bli.

  / En stolt svensk medborgare

  • Ser du fina scener med blommor runt omkring när man avlider andra djur och ska stycka fram kött och dylikt?

 3. Svaret jag fick var efter att ha sagt till dom att jag inte tolererar halalslaktat kött då jag anser att ALL halalslakt är djurplågeri och stöd till Islam.
  Svaret tycker jag är skrämmande och vilseledande då det för det första, så medger dom att dom har produkter med halal och för det andra så talar dom inte om att deras produkter med halalkött är omärkt och för det tredje så tar dom halalslakt i försvar och påstår att den skiljer sig markant på deras kyckling gentemot halalslakt på nötkreatur och för det fjärde så stödjer dom Islam som jag anser är en dödsreligion och inte går ihop med vår kristna syn.
  Jag bojkottar Findus samtliga produkter tills dom bevisat att allt med halal är borta från Findus och dom gått ut med detta i media!.

  Hej!,

  Tack för dina synpunkter.

  Vi har inget halalslaktat nötkött i våra produkter alls. Vad gäller
  kyckling har vi både svensk och thailändsk i våra produkter.
  Den thailändska kycklingen är halalslaktad, men med bedövning
  före slakt. Halalslakt på kyckling liknar konventionell slakt
  och skiljer sig markant från halalslakt på nötkreatur.

  Den thailändska kycklingen finns bara i en rätt nämligen
  Felix Kaeng ped gai.

  Vi tar bestämt avstånd från halalslakt som inte föregås av
  bedövning och som därigenom skapar onödigt lidande för djuren.

  Ha en fortsatt trevlig dag!

 4. jag har nu fått ett svar på mitt mail till Findus.Nu börjar det bli intressant.
  De skriver att köttet är halal men slaktas efter svenska regler med bedövning. De kan inte skriva halal på produkten då inte hela prod är halal. Detta är för mig total bs då köttet ska anges. Jag svarar att det är hela grejen med en skäggig gubbe som läser då de slaktas vilket stör mig och jag bojkottar all halal.Falsk marknadsföring.
  De skriver att uppfödning av kyckling sker likadant som i Sverige. Jag ber dem om att skicka kilogram per golvyta-detta är hur trångt de har, även hur ofta det ströas på golvet. De har mat och vatten som i S. Jag ber dem då om foderblandningens innehåll, salmonellakontroll, veterinärkontroll. Hur ofta kontroller sker. Även innehållet i fodret och om antibiotika blandas i fodret.
  Jag har varit storuppfödare i Sverige av kalkon så tyvärr Findus ni har en kunnig bonde att bemöta och det klarade ni inte alls.
  Nu är jag riktigt arg och mycket besviken. Jag blir alltid det när de försöker behandla folk som idioter.
  Ge på dem tycker jag. Detta är genomruttet.
  I S. sker en helt annan kontroll och de imp inte för att det är så bra utan det är så billigt.
  Detta är helt enkelt mycket dålig föda. En del hormonbehandlas också…

 5. Här är svaret jag fick.

  Tack för din fråga.

  Enligt märkningslagstiftningen är Halalmärkningen frivillig. Om den ska märkas måste både produkt och fabrik certifieras och godkännas av ett certifieringsorgan för Halal.

  Ett fåtal av Findus produkter till Foodservice innehållandes enbart kyckling är märkta med Halal. Däremot är färdigrätter innehållande kyckling från Thailand inte märkta. Skälet till detta är att hela rätten, där kycklingen ingår som en ingrediens, inte är certifierad för Halal. På hemsidan skriver vi ut kycklingens ursprung på respektive rätt. Där kan man se om kycklingen kommer från Thailand. Alla produkter innehållande thailändsk kyckling är alltså inte automatiskt Halal, även om kycklingköttet är slaktat på ett godkänt sätt enligt Halal.

  Med vänlig hälsning

  Malin Stjernqvist
  Findus konsumentkontakt

  konsumentkontakt@se.findus.com

  T: +46 (0) 20 88 60 00

 6. Att äta Svenskslaktad gris är ett säkert sätt att inte få i sig halal eller kosherslaktat kött.

 7. Jag fick svar från Findus idag.
  Ett mycket märkligt och svårtytt svar.
  Nu är det bara bojkott som gäller !

  • Detta svar fick jag…………idag.

   ”Hej Peter,

   Tack för att du delar med dig av din synpunkt.
   Den kommer att raporteras vidare internt.

   Önskar dig en fortsatt fin dag.”

   Jag noterar att frågan ska tas internt, vad det nu betyder i slutändan?

   Sedan skriver man tydligen rapporteras med ett p i Skåne.

   .

 8. Då är det färdighandlat av FINDUS produkter. Även Kronfågel har aviserat att samtliga fåglar kommer att halalslaktas.
  Jag tänker inte bidra till islamiseringen så dessa bolag bojkottas.
  Ps! lägg fläskprodukter bland det halalslaktade då skyr mussarna dessa.

 9. Bombardera Findus med mail om du är missnöjd med detta – ju fler desto bättre. konsumentkontakt@se.findus.com
  mitt mail:
  Fick en chock när jag läste att ni har halalslaktad kyckling i era färdigrätter.
  Bedrägeri anser jag. Findus är passe i vår familj och den är stor.

  hälsningar Mari Svensson

 10. Under min tid i SD Oxelösund förelåg jag styrelsen att vi skulle visa på torget med hjälp av en datorskärm hur Halalslakt gå till och informera om detta med Certifiering och vart pengar gå till, Men man va väl för fegt att göra detta. Jag tro om folk skulle se detta kommer det att bli ett ramaskri, men så länge det bara skrivs lite snirklad om det skiter folk i detta.

  • Länken betedde sig inte riktigt som väntat men man kommer till artikeln om man klickar på den stora texten i bilden

 11. All slakt är djurplågeri och kycklingar som Maddde skrev om har det aldrig bra under hela sin korta livstid.

  De får aldrig träffa sin mamma och de tvingas växa fortare än vad deras kroppar och särskilt benen tål. De har för liten plats att stå och trängas på när det är dags för slakt dör ett antal under frakten dit.

  Bedövningen består i att man hänger dem i benen upp och ned, vilket gör mycket ont , särskilt som många fått skador i benen på grund av uppfödningen. De förs med huvudet före ner i ett elektriskt vattenbad varpå halspulsådrorna snabbt skärs av och i bästa fall har bedövningen tagit.

  Att födas i en kycklingfabrik är inte så lätt.

  • som konsument ska du kunna välja vad du köper.Det ska stå på innehållsförteckningen. Då kan jag, som igår tex, köpa en kyckling som är free range. Det som art pekade på var fusket med märkning. Jag köper utegångsägg. Har varit och kollat hur de har det. Det viktiga är att man kan lita på märkningen. Det kan man inte med de stora aktörerna. Jag äter inte färdiglagad mat och detta förstärkte bara min uppfattning. Den färdiglagade innehåller mycket palmolja som är dåligt för miljön men den är ju vegomat…
   Kan vi inte enas om att med konsumentmakt ta bort de värsta avarterna? Halal är ett stort djurplågeriproblem. Att skriva ja men om andra uppf. Börja någonstans. Folk äter kyckling ändå. I Sverige är det hårdare regler. Då Sveriges prod försvinner har du ingen koll allls. TTIP kommer leda till en mycket dålig utveckling inom jordbruk och mat tex

  • @ Mia
   Jag frågade i den lilla butiken där jag handlar kyckling och pärlhöns, varför är benen kvar på djuren……svaret var att jag som konsument skulle se att djuren hade varit frigående och då använt sina ben.
   Glömde att fråga hur de arma kycklingarna hade dödats.
   Har aldrig sett så små kycklingar som i Sverige, i andra delar av Europa är de dubbelt så stora och med kraftiga ben och fötter.

 12. Sverige massimporterar halalcertifierade livsmedel. ( Kommuner,landsting,- skolmat, äldreomsorgsmat,sjukhusmat,restauranger, konditorier,caféer,snabbmatskedjor)

  Sverige tillåter halalslakt om det följer svenska djurskyddslagen…

  OAVSETT detta så finns en gemensam nämnare och det är halalcertifieringsavgifterna som givetvis hamnar på slutsumman av livsmedlen ( kött, godis, glass, bakverk-Gelatinet kommer från halalslaktade djur)

  Halalcertifieringarna omsätter miljarder årligen world wide :
  https://www.youtube.com/watch?v=YVPngzSE94o

  Dessa halalcertifieringsavgifter går rakt ner i fickan på shariakommittéen!
  Vi vet alla att sharia är odemokratiskt och kvinnoförnedrande.
  TILL VAD används våra skatte-nettopengar än annat än till att skynda på islamiseringsprocessen av västvärlden, inte minst dårpippilandet Sverige ?

  Du äter alldeles säkert en hel del halalcertifierade livsmedel utan att veta om det!

  Kolla upp skolor, dagis, äldreomsorg, sjukhus såväl som ifrågasätt livsmedelsbutiker,snabbmatshak,restauranger,caféer och konditorier…

  BOJKOTTA SKITEN! Förstår ni hur många miljarder shariakommittéen skulle gå back med om alla dels insåg dels bojkottade skiten rakt av!
  Vägra att låta era barn i skolan få denna halalslaktade mat med hänvisning till att skolorna skall vara icke konfessionell och luncherna, enl skollagen, ingår som en del av undervisningen!

  En veterinär vittnar om just denna omedvetenhet:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mi6em7RFhBU&feature=share

  Källa ang halalcertifieringsavgifter o shariakommittéen: Islamguiden – om oss !

  • DU får nog allt kolla glass, godis o bakverk, också! Man använder gelatinet från halalslaktade djur nämligen,så där finns en hel del du får googla namnet på varan 0 ordet halalcertifiering eller bara ordet halal,..

   Haribo godis, GB glass med flera glassorter, Kronfågel som är systerbolag med Danska danpo som halalslaktar alltså är Kronfågel medskyldiga på sitt vis.

   Läs gärna mitt andra inlägg jag nyss la in ang halalcertifieringarna och titta på de två länkarna jag bifogade så får du veta massor om just detta och hur folk är förda bakom ljuset när de utan att veta äter en hel del halalcertifierade livsmedel.

   • Det bör rimligtvis stå tydligt på produkter om de är plågade enligt muslimsk tradition. Om inte, hur skall då de svagbegåvade muslimerna annars veta att det är halal (djurplågat)?

 13. Vågar inte längre att beställa en kötträtt på restaurang, det blir sallad och fisk,skaldjur.
  Hemma äter vi ibland kött och då inköpt på en gård i trakten, finns liknande möjligheter även på andra platser i Europa, en informerad kund kan göra djurens värld betydligt vänligare.
  Att ställa krav är vår plikt som konsumenter !

 14. Har nu skickat mejl till Findus och bett dom radera mig från deras system i bla matklubben och sagt att jag med min familj och dom jag känner från och med idag kommer bojkotta samtliga Findus produkter.
  Detta kommer dom få ångra genom att dom kommer förlora enorma mängder kunder och intäkter …vidrigt som fan gjort av dom, mår fan illa nu.

  Jag uppmanar alla att skicka ett mejl till detta vidriga företag och tala om att ni tänker bojkotta dom direkt.

  http://felixmatklubb.se/sv-SE/Support/Feedback
  eller
  konsumentkontakt@se.findus.com

  • Till alla er andra som köper Findus produkter. Jag köper inte Findus då de mest säljer halvfabrikat, skit och kemikalier.

   Gör som skribenten ”RäddSomFan ”.

   Gör det genast!

 15. Den matproducent som levererar eller utför halalslakt eller djurplågeri kommer jag inte att handla av . Tyvärr svårt att kolla verkar det som.

 16. Bojkottar Findus från och med nu. Bättre att äta en korv med bröd än deras överskattade mat ändå.

 17. Skönt att man inte äter denna typ av skitmat.
  Hoppas att fler vaknar upp från den muhamedanska invasionen och
  förvridningen av vårt samhälle.

 18. Inte nog med att kycklingarna är halal-slaktade! Köttet kommer (förmodligen) inte heller från Sverige.
  Såg något litet inslag i SVT (tror jag det var för ca halvär sedan). Handlade om vår mat. Detta program har jag för mig var inspelat i Thailand(?). Vad visas då på detta lilla inslag, – jo, en kille som sitter på den smutsiga trottoaren och tar bort köttet från benen!! Detta blir alltså maten i våra färdigrätter.
  Inte undra att det behövs så mycket bakteriedödande medel i maten.

 19. Försök alltid att laga maten själv. Det smakar alltid godare och oftast vet man att det inte innehåller annat än det man blandar i själv

 20. Varför detta krypande för den vidriga Religionen Islam, man tassar på tå för att vara medeltidens budbärare till lags? Har också ofta köpt Findus produkter, men efter detta är det slut.Var det därför man tog beslutet att flytta Findus utanför Sveriges gränser, för att smyga på konsumenterna halalslaktad mat?

   • Det tror jag inte Cathrin. Magsjuka är ingen rubrik för Pettersson. Hon kommer med största sannolikhet utveckla ”islam” gener i tarmarna och i hjärnan. Brukar ta si sådär 2-3 veckor innan hela processen är färdig sen har vi en till muslim.

  • Signaturen Madde gjorde ett mycket bra inlägg. Som konsument har du rätt att veta vad du äter. Jag går inte in på en krog om det sitter en med burka där. Jag handlar inte på affärer som säljer halal. Jag anser att religiösa yttringar av medeltida karaktär ska ske privat och inte offentligt. Jag tycker att halal ska jämställas med vidskeplighet och att det inte ska tillåtas att säljas och det ska gälla hela EU. Stå på dig Madde!

   • Jag vände och ut från ett apotek när jag såg att det satt en med huckle i en av kassorna. Åkte vidare till ett annat.

 21. Bra jobbat Madde! Själv har jag valt bort Findus djupfrysta sen fabriken i Bjuv las ner och jobben flyttade utomlands. Butikerna har egna märken billigare och oftast lika bra.

  • På Findus hemsida står:

   ”Matglädje sedan 1941”

   1941 finns nästan INGA satans muslimer i vårt land. Då var Sverige ett bra land.

   konsumentkontakt@se.findus.com

   RING
   Findus växel: 042 – 860 00
   Konsumentkontakt: 020 – 88 60 00. (Samtalet är kostnadsfritt.)
   Billesholmsvägen 4
   267 81 Bjuv

   Jag kommer att ringa i morgon trots att jag inte vad jag minns köpt någon findusprodukt på många år. Köper inte halvfabrikat.

 22. Jimmie Åkesson skickade Peter Jezewski toppen på iTunes.

  Vi kan tvinga Findus att upphöra med djurplågeriet om vi är många och envisa.

  • Ursäkta stav/skrivfelen, men det blir alltid så när muslimer är inblandade.

   Jag blir fullständigt vansinnig och har svårt att koncentrera mig.

   Ut med skiten från VÅRT land!

 23. Köp griskött.

  Mejla Findus och fråga vilka ytterligare produkter som är slaktade på ett brutalt och plågsamt sätt. Det borde initieras en lista som vi svenskar kan fylla på efterhand då vi upptäcker produkter som är halal.

  Köp aldrig produkter från Findus eller något företag som ägnar sig åt djurplågeri.

  • Jepp,fläskkött och då närproducerad för då stödjer du en svensk grisbonde samtidigt från ditt närområde.
   Sverige behöver en stabil matproduktion ,det kommer inte alltid vara fredstider.
   Samma gäller även spannmål och framför allt mjölk. Köper aldrig ARLA då de svikit bönderna. Där jag bor kan jag köpa lokalt producerad mjölk i treliters dunk,och de extra kronorna får man se som en satsning på barnbarnen.

 24. Ytterligare ett företag som får klara sig utan mina surt förvärvade pengar.
  Det vore förresten kanske något för Pettersson att ordna en kolumn på sidan när sådant här uppdagas,där folk kan skriva under protestlista som sedan mailas till företaget/föreningen/riksdagen eller vad som helst det då gäller.
  Men det viktigaste av allt att visa till dylika affärer/ företag att man helt enkelt bojkottar deras varor/tjänster.

 25. Skall en liten minoritet av bidragsparasiter kunna bestämma vad majoriteten har på middagstallriken?

Kommentera