Bluffen med de ensamkommande


Många var vi som såg hur bluffen med de ensamkommande synades i gårdagens Uppdrag Granskning och gissa om det diskuterats på jobbet idag.

Det är synd att kalla det för ett avslöjande, då debatten om de ensamkommande ”barnens” ålder florerat flitigt i alternativa- och sociala medier. Att vänsterinriktade SVT låter tittarna ta del av bluffen på bästa sändningstid ‘r däremot något nytt.

Är skandal rätt ord att använda? Kanske, men att såväl politiker och myndighetsutövare valt att ogenerat blunda för detta i år efter år borde få konsekvenser.

Vi vet alla hur nitiska många kassörskor är på Systembolaget. Vid minsta tvekan om kundens ålder begärs en id-handling och kan du inte visa upp ett bevis för att du är över 20 år blir det inget gott att dricka. Samma sak om du försöker köpa ut folköl eller cigaretter i butikerna och står du i kö till nattklubben är det bäst du har leg med dig.

När det gäller dessa ensamkommande från Somalia, Eritrea, Afghanistan m.m. så lyckas de ta sig hela vägen till Sverige utan id-handlingar och väl framme kan de sitta framför en handläggare på Migrationsverket och säga att de är under 18 år och vips öppnar sig porten till det bidragsparadis man läst om i sms och e-mejl. Vi kunde i gårdagens UG höra just det att ”barnens” egna ord räcker för att myndighetsutövare och politiker ska köpa hela deras väl inövade historia.

Tre intressanta saker fick vi oss till delo igår. Några kanske missade dem, så här har ni att begrunda.

Den f.d. chefsodontologen Håkan Mörnstad säger i programmet att många myndigheter väljer att inte skicka utlåtanden och resultat till Migrationsverket för att dessa kan vara till nackdel för de ”barn” som söker asyl och uppger att de är just barn. M.a.o. sitter det en mängd kvinnor och män ute i landet som alla spelat med i denna oerhört kostsamma fars och det borde få rejäla konsekvenser för deras fortsatta yrkesutövande.

Samme Mörnstad, som förresten tog upp detta med åldersbestämningar redan i november förra året, har gjort drygt 200 åldersbedömningar av ”barn” och kunnat fastslå att drygt 70 procent har varit äldre än 18 år. Nu kanske man inte kan göra den jämförelsen, men låt oss ponera att 70 procent av de som anländer som ensamkommande i själva verket är över 18 och därmed vuxna. Drygt 35 369 ensamkommande sökte sig till Sverige förra året (7 000 fler än som sökte asyl i hela EU 2014) och om siffran 70 procent skulle gälla för alla ankommande, skulle det innebära att hela 24 758 av dessa var äldre än 18, dvs vuxna. Svårt att dra den jämförelsen som sagt och i sanningens namn är det ingen som vet..förutom de ensamkommande själva.

Den tredje intressanta uppgiften vi fick veta i det fingerade samtalet mellan en polis och en av de afghanska våldtäktsmännen i Alvesta. Se och ni förstår…

1

Drygt 23 000 av de ensamkommande 2015 var från just Afghanistan och ni kan se dem överallt på stan i sina moderiktiga frisyrer, modekläder och dyra mobiler. Vi fick här veta att de afghanska ”barnen” är i Sverige för att studera och att de inte flyr krig. Svart på vitt m.a.o.

Det intressanta är vilka som har råd att skicka barnen de cirka 460 milen från Afghanistan och Sverige? Att barnen själva inte har råd kan vi utgå från, likaså att fattiga familjer inte har råd att betala flera årslöner för att sonen ska kunna studera i Sverige. Det handlar istället om väl bemedlade personer och vilka är då det? Kriminella- och terroristorganisationer har givetvis de ekonomiska musklerna att klara detta, men är de intresserade av skicka unga pojkar/män till Sverige för att studera? I dessa fall är det nog av helt andra orsaker. Den afghanska överklassen har självklart råd och varför skulle inte läkare, direktörer och andra högavlönade afghaner ta chansen att sända sina pojkar till Sverige för gratis studier och ett liv som bekostas av de svenska skattebetalarna. Det finns också en fjärde aktör att ta i beaktning, myndigheterna. Varför skulle inte afghanska myndigheter kunna skicka elever till Sverige när alla vet att undervisningen är bättre här än i hemlandet?

Hur som helst är det en gigantisk bluff som drabbat de svenska skattebetalarna. 35 369 ensamkommande till en daglig kostnad av cirka 2 000 kronor (ungefär vad kommunerna i snitt fakturerar Migrationsverket) är lika med…håll i er…25,8 miljarder och denna siffra är nog i underkant.

Vi vet också att många ensamkommande varit i kontakt med det svenska rättsväsendet. I gårdagens UG fick vi två exempel och vi minns också 22-åriga Alexandra som mördades av ett drygt 20-årigt ”barn”. Vi har också läst om andra våldtäkter, övergrepp, misshandelsfall, rån och droger.

Man skulle kunna raljera och säga att politiker och myndigheter som blundat för fakta, har blod på sina händer. Det tänker jag nu inte göra, då det i alla sammanhang är den som utför en handling som bär ansvar för den. Däremot tvekar jag inte en sekund när jag säger att många politiker och myndighetsutövare har medverkat till att vuxna kunnat begå brott i egenskap av ”barn”.

Varför har man då blundat? Säkerligen har många politiker och myndighetsutövare egenintressen i denna ytterst lönsamma bransch, antingen personligen eller egenskap av nära vän. Självklart har de allt intresse i världen av att denna bluff ska kunna fortgå i många år till.

T.o.m. vår egen statsminister är delaktig i detta, för inte kan väl Stefan Löfven vara helt utan misstankar när han står öga mot öga med dessa herrar…

Statsministern har träffat "barn" för och borde ha sett...

…och ärligt talat mina vänner. Antingen är man helt blind eller en total genomidiot om man tror att den här gentlemannen är ett ”barn” som City Malmö påstod 2011.

Skärmklipp

Såg du inte UG igår? Här har du chansen.


10 responses to “Bluffen med de ensamkommande

 • Niklas

  ja vill hellera betala svenska pensionärer får vård än nyanlända och papperslösa ingen vård dom ska inte vara här om man blir utvisad och nyanlända kan låna pengar sen betala av tandvården. svenska pensionärer får betala högst 500 inget mer medan alanyanlända får stå för sina egna kostnader rörtandvård ingen stöd från svenska skattebetalare. jag vill inte betala den lyxen dom får

  Gilla

 • jgarn

  Ledsen men Sverige styrs av kompletta idioter och var fjärde år så röstar andra idioter för en fortsatt idioti.

  Gilla

 • Utvandrad

  Jag har skrivit det tidigare och gör det igen, lämna landet! Skadan är irreparabel och det kommer bara bli värre. Om 10 år betalar ni 75% skatt för att bli misshandlade, era döttrar gruppvåldtagna och era bilar brända. Politikerfrälset sitter och myser med sina pensioner som ni aldrig kommer i närheten av. En början är införandet av fastighetsskatten som garanterat kommer 2017. Tyvärr är svenskarna alltför svagsinta för att förstå att dom betalar för sin egen undergång.

  Gilla

 • Envar

  Alla som har lyckats genonmföra den långa resan till Sverige (utan att hamna på fel tåg till Danmark)
  ska betraktas som vuxna. Punkt slut.
  Om det är någon asylsökande som hävdar att han är ett barn, så får han bebevisa det.
  Med handröntgen eller tandröntgen (till självkostnadspris) exempelvis.

  Gilla

 • Pica pica

  En icke oväsentlig faktor är att om 70% i fjol var över 18 år så innebär det att 24758 st kostade svenska skattebetalare 4 gånger så mycket som en vuxen asylsökare (enl Opinion). Så de är inte oväsentligt med ålderskontroller.

  Gilla

 • malmobon

  Den värsta skandalen på länge som vi sett men som nu kom fram till allmänheten lägger nu SVT locket på.
  Kör dem med rasistsnacket igen som vanligt mot SD.
  Hur är det man brukar säga. Don´t shoot the messanger. Skjut inte budbäraren.
  Tyvärr, så kommer vanliga knegare snart glömma detta och sätta sig i fikarummen och diskutera vad som hände dagen innan.
  SVT kör på idag med SD rasist skit som dem mycket väl vet att det inte är sanning. Om en lögn upprepas tillräckligt ofta så måste den vara sann.
  Vi får väl se 2018.

  Gilla

 • eva

  Jag har hört att många av de ensamkommande förtidspensioneras. Klarar inte skolan och får inget arbete. I media beskrivs bara solskenshistorier om de som lyckas men hur stor är den procenten?

  Gilla

 • Kattsand

  Skillnaden efter Uppdrag Granskning är väl att åldersfusk nu är ”sant på riktigt” och att det nu kan sägas högt utan att man räknas som rasist.

  Gilla

 • mari svensson

  Hela denna historia med ensamkommande är ett hån mot oss, våra barn och våra värderingar. Hoppas att något händer nu när SVT gläntat lite på dörren.

  Gilla

 • Anya

  De har också gott på en bluff. De har blivit intalade att de skulle få allt i Sverige. Mobiltelefoner, laptop mm.
  Nu ställs de inför krav att klara skolan. Det är första gången som de ställs inför krav av att klara av något. De flesta har ”rabblat” Koranen utan krav.

  Prognosen är allt annat än bra. De flesta säger att de är 15-16 år. De har två år på sig att klara av att gå ut grundskolan med godkända betyg i alla ämnen. 98% klarar inte av detta. Många kommer fortfarande att befinna sig i kunskapsnivå motsvarande en svensk elev på åk 1-3.

  Sedan är de 18 år och nu tar samhället över med alla kostnader.
  Våra politiker bör nog fundera över vad de ställt till med och titta sig i spegeln och fråga sig själv – varför stoppade jag inte detta vansinne tidigare!
  Våra politiker lever i en ”bubbla” utan förankring i verkligheten!
  Valet 2018 kan en riktig rysare för många om det svenska folket vaknar.
  UG väckte kanske en del!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: