Vinstrekord hos kommunerna, men statsskulden ökar…


EKONOMI. Kommunerna gjorde sitt starkaste år hittills resultatmässigt 2015, skriver Dagens Samhälle som gått igenom boksluten för 2015. Störst vinst räknat i kronor gjorde Stockholms kommun, medan Kiruna, Luleå och Skellefteå gjorde de största vinsterna i relation till antalet invånare.

Sammanlagt landade kommunernas resultat för 2015 på 27,5 miljarder kronor före extraordinära poster och skatt, enligt sammanställningen. Många kommuner fick inkomster via bostads- och fastighetsförsäljningar.

-Pettersson tror inte en sekund på att detta speglar verkligheten. Södertälje redovisar som exempel en stor vinst men utan skatteutjämningssystemet (socialbidrag från andra kommuner) och andra statliga bidrag skulle den redovisade förlusten vara jättelik.

Nåväl, svaret på kommunernas vinster har ni HÄR.  


10 responses to “Vinstrekord hos kommunerna, men statsskulden ökar…

 • angelicaplacet

  År 1975 var Sveriges statsskuld 100 miljarder kronor.

  Gilla

 • Pekka Rousu

  Detta är rent nonsens.

  Statsskulden är ca 1 400 mrd. Kommuner och landstingen har en skuld på ca 500 mrd. Total offentlig skuld alltså 1 900 mrd.

  Mellan 2012-2015 ökade skulderna med 30%. Alltså skuldökning på 10% per år. Varför ökade Skulderna? Självklart för att kostnaderna var högre än intäkterna. Det offentliga Sverige överkonsumerade alltså 10% per år. Alla skulderna ökade, dvs staten, kommunerna och landstingen.

  2016-2019 så säger ALLA att offentliga kostnader kommer att öka mycket. Finns någon som tror att skatteintäkterna kommer att öka dramatiskt för att man ska uppnå + – 0 resultat.

  Min övertygelse är att skulderna kommer att öka ännu snabbare. Jag tror att överkonsumerandet kommer att vara ännu större.

  ”Vi har råd med hög invandring och vi är rika.” Det är så idiotiskt något kan bli. Sverige lånar ju pengar och går kraftigt back.

  Gilla

 • Android77

  Ser ”vinsterna” då och då. Svartingar med tungan hängande utanför. Intelligensen formligen lyser om dem. Nu blir vi rika allihopa.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Helt rätt upplägg av politikerna! Tydligen är det så illa ställt med intelligensen hos 87% av dom boende i Sverigeistan, att dom inte fattar att statsbidragen är deras egna pengar utan tror att dessa trillar ner från himlen!

  Gilla

 • jockfall

  Fortsätter invandringen i samma takt är landet förlorat inom kort.

  Gilla

 • jockfall

  Nu kan man öka sina löner som man inte förtjänar.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Kreativ bokföring används när man vill snygga till räkenskaperna.

  Gilla

 • Luntan

  Tror precis som Du Pettersson.
  Redovisningsfiffel pågår? Man visar upp inkomstsidan, men de framtida utgifterna vill man inte visa då de ligger förmodligen sparade i form av interimkonton?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå denna undersökning……….

  2015 gör kommunkoncernerna, det vill säga kommunerna och bolagen tillsammans, sitt starkaste år hittills resultatmässigt: +27,5 miljarder före extraordinära poster och skatt.

  Då ska man ändå komma ihåg att detta baseras till största delen på engångsintäkter av mycket stora kapitalförsäljningar av kommunala fastigheter och bolags intäkter, som naturlightvis inte kommer att hända återkommande i framtiden.

  Det är också ”oväntade pengar” från tidigare år, som betalas ut genom AFA Försäkring , 4 miljarder kommer därifrån från tidigare premieinbetalningar.

  Bakom Kirunas överskott på 2,3 miljarder ligger naturligtvis något högst extraordinärt. Det är tidiga plus i räkenskaperna för stadsflytten som ger det extrema utslaget, LKAB har betalat ut skadeersättning för sådant som behöver rivas. Utan stadsomvandlingen gör Kiruna ett mer normalt plus på 45 miljoner.

  Sedan har vi Skellefteå som ligger topp tre i denna undersökning. Då tack vare stora intäkter från det kommunägda energibolaget Skellefteå Kraft och stora fastighetsförsäljningar. Skellefteå är sedan många år en av landets allra kapitalstarkaste kommuner med dryga 125 000 kr/invånare i eget kapital.

  Men trots det och stora kommande investeringar de kommande åren, så måste man göra något man inte har gjort tidigare.

  Så här säger ekonomichefen Samuel Lundqvist,

  ”– Vi behöver frigöra kapital. Vi har inte lånat i kommunen ännu, utan bara i bolagen, men trots de här försäljningarna kommer vi att behöva göra det 2017.”

  Denna undersökning visar också att många svenska kommuner har det tufft med det egna kapitalet. Som då visar på minussiffror.

  De får istället helt enkelt betala för att Södertälje ska kunna ligga på en sjätte plats, då genom det kommunala skatteutjämningsbidraget.

  Vilket blir lite komiskt.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/vinstrekord-foer-kommunerna-26759

  Gilla

 • malmobon

  Den som är satt i skuld är aldrig fri.
  Smällen kommer och den kommer bara kunna lösa med indragningar och skattehöjningar.
  Fler bolag flyttar sina verksamheter utomlands. Offentliga utgifter ökar.
  I och med Alliansen med Moderaterna i spetsen gick med på höjning av utgiftstaket så klarade sig Magdalena Andersson ett tag.
  Ränteavdragen kommer att minska förr eller senare. Frågan är bara om det kommer bli försent.
  I Malmö byggs det skolor, förskolor så det knakar.
  SD har sagt att återvändarbidragen måste höjas. Vi måste stoppa befolkningsökningen nu. Kommer leda till mer kriminalitet och vår natur kommer försämras. Tycker verkligen synd om ungdomar.
  Jag vill inte lämna efter mig detta. Därför jag kämpar för Sverige.
  Finns bara ett val än så länge Bli medlem i Sverigedemokraterna och berätta för grannar och alla andra att ni är det.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: