Flygvapnet är för litet så vi slaktar 97 nästan nya Gripenplan


FÖRSVAR. I en intervju i SvD betonade flygvapenchefen att flygvapnet är för litet: det ­behövs fler flygplan, baser och annat. Ändå planerar flygvapnet att snart börja slakta upp till 97 nästan nya Gripenplan.

Några delar som kan återanvändas plockas ut, och sen skrotas resten­ (se Ny Teknik 25/5). Delarna är kanske värda några tiotals miljoner, medan planen nyligen kostade uppemot 1 miljard kronor styck (uppskattning baserad på exportpriser). Dessa Gripenplan är den mest moderna version som är i drift, JAS 39 Gripen C/D. De sista levererades så sent som 2015. Det rör sig alltså om nästan splitternya stridsmaskiner som kostat skattebetalarna 60–100 miljarder i inköp.

Gripen C/D har en medelålder på sju år och bara en handfull plan har flugit mer än 1 000 timmar. Stridsflygplan designas för 8 000 flygtimmars använd­ning och brukar i västvärlden uppnå en ålder­ på 30–40 år. Det amerikanska flygvapnets stridsflygplan har en medelålder på drygt 28 år, och man vill nu förlänga planens driftstid till 16 000 flygtimmar eller mer. För Israel är bilden liknande: de flyger F-15 och F-16, med 20–30 år på nacken. De F-16-plan som bland annat Norge och Danmark nu ska ersätta började levereras 1980, men de fungerar ändå fint i skarpa insatser i Libyen, Irak och Syrien. Att på detta sätt utnyttja planen under många år och många flygtimmar gör naturligtvis mycket för total­ekonomin.

Krigsvetenskapsakademiens ledamot Robert Dalsjö skriver i ett inlägg på SvD Debatt att det är fel av flygvapnet att skrota så gott som nya Gripenplan.

”Sverige agerar inte så rationellt, eftersom vi har en inhemsk stridsflygplansindustri som ska hållas vid liv. Alltså köper den svenska staten nya stridsflygplan vart tionde–femtonde år”, skriver han. Dalsjö menar att problemet är tvåfaldigt. Dels har planen kostat skattebetalarna åtskilliga miljarder. Dels försvagas flygvapnet i ett illa valt tillfälle.

-Pettersson tycker det verkar som det inte bara är fel, det är galenskap.

 • Vem har beställt plan för kanske en miljard per styck som inte behövs?
 • Vem beslutar om att nästan nya stridsplan ska skrotas?
 • Varför säljs de inte?
 • Varför ställs inte de politiker som ligger bakom besluten till svars?
 • En politiker kör bil med 0,2 promille och får avgå. Andra politiker, som slänger hundratals miljarder i sjön får sitta kvar för att slänga nya miljarder i sjön.
 • Det visar klart och tydligt att politik är alldeles för allvarligt och svårt för att skötas av politiker, de har inte kompetensen…


12 responses to “Flygvapnet är för litet så vi slaktar 97 nästan nya Gripenplan

 • Moderaterna 2018

  ”Promille” har inte med detta allvarliga problem att göra.
  Politiker skall visst sköta politiken
  ,men det är vi som skall välja vilka som skall bli politiker.

  Gilla

 • jgarn

  Varför detta förbannade oväsen med knakar läten, ofattbart.

  Gilla

 • rh

  Det är länge sedan som det svenska försvaret verkligen handlade om att försvara det egna landet. Sverige har en klart större försvarsbudget än t.ex. Finland, men nästan det enda som pengarna verkar gå till är att upprätthålla den inhemska vapenindustrin samt att delta i konlikthantering i diverse u-länder. Flygvapnet och marinen har viss operationsförmåga kvar (även om anskaffningarna till dessa vapengrenar sällan baseras på verkliga behov och användbarheten av utrustningen kan ofta ifrågasättas), men det viktigaste dvs armén är nästan helt utraderat.

  Gilla

 • Galten

  Det är beslutat att de få ören som fortfarande satsas, skall läggas på ett nytt sjöförsvar.

  Gilla

 • Tobbe

  Skulle de utgöra ett hot mot Det Nya Rikets säkerhet eller vad?

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det borde väl gå att förvara planen till dom kanske behövs?

  Gilla

 • Nils Dacke

  Vansinnet har inga gränser i landet absurdistan, speciellt inom försvaret har tokiga och verklighetsfrånvända politiker fått härja fritt. Det finns massor av exempel under senaste 20 åren, ex nedläggningen av flygflottiljen i Ängelholm som renoverades och förbereddes för Gripen för flera miljarder, ett halvår efter detta var klart togs beslutet att lägga ned hela flottiljen, ett annat exempel är försvaret på Gotland som helt raderats ut och all mark och byggnader reades bort, nu måste man skaffa nytt för stora pengar. Kortsiktigheten och populismen är total hos PK-partierna.

  Gilla

 • Involuntarium

  Om filmen är en reklamfilm för att marknadsföra JAS plan har fullständigt fel musik valts! Musiken gör att de som kanske skulle vara intresserade, lägger i backen i ren självbevarelsedrift! Det ska vara mjuka tongångar i marknadsföringen av en så hård och tekniskt avancerad produkt!

  Gilla

 • Lofas

  Det ligger en hund begraven här. Det luktar ruttet i Danmark. You name it!

  Gilla

 • Involuntarium

  Helvetes, helvetes, djävlar försvaret klarar inte underhåll, service och reparationer längre! Går ju för fan inte att använda direkt livsfarliga stridsplan eller annan livsfarlig försvarsutrustning, ingen pilot eller annan militär person vill väl riskera livet i nån oservad farkost, flera tusen meter upp i luften eller till sjös eller ens på land!!!!

  Bättre med ett luftförsvar för landet än ett gäng kostnadskrävande asylturister i landet!

  Kanske svenskt luftförsvars nya slogan efter försvarsmaktens tidigare ””en svensk tiger””

  Löfven avgå utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Gilla

 • Vakthunden

  Den största skadan skedde 2005 när hela flygbassystemet skrotades tillsammans med slakten av hela totalförsvaret. ”Försvaret är ett särintresse” enligt Reinfeldt men han och de ansvariga landsförrädarna glider bara vidare utan ansvar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: