Repliker

Den debattartikel om religiös gemenskap ärkebiskop Antje Jackelén skrev tillsammans med representanter för muslimska och judiska församlingar fick många att reagera.

Artikeln ursäktar muslimskt våld med att både kristna och judar begått brott genom århundradena och visst är det så, men vi borde tala nutid och inget annat. I nutiden kan ingen religion eller kultur mäta sig med islam när det gäller våld och terrorism. Detta är något som ett antal debattörer tar fasta på i ett par repliker till Jackeléns debattartikel.

Debattartikeln skrevs tillsammans med biskop Anders Arborelius, imamen Mahmoud Khalifi, Nadia Marhi Lodin från Sveriges muslimska råd och rabbinen Ute Steyer.

Den första repliken kommer från Göran Salmonsson, som jag i ärlighetens namn inte vet vem det är.

”Det framstår som en smula bisarrt att en samling religiösa ledare, som hyllar en gud som uttryckligen kräver att fiender och avfällingar ska förintas, förklarar sig ta avstånd från allt religiöst motiverat våld”.

I texten menar Salmonsson att problemet med religion är att Gud inte sällan visar sig vara en ytterst brutal och mordlysten figur och att många religiösa ledare delar vissa föreställningar med personer som utövar religiöst våld.

Replik nummer två kommer från en mer välkänd och alltid intressant person, Marcus Birro.

”När man läser kyrkoledarnas svala och distanserade inlägg (DN Debatt 9/8) kan man få för sig att Bibeln och Koranen är samma sorts bok, att Jesus och Mohammed är samma sorts profeter. Så är det inte”.

Birro gör i texten skillnad mellan kristendomen och islam. Exempelvis tar han upp muslimer som konverterar till kristendomen och möts med hot om våld och ond bråd död, något som aldrig skulle drabba en kristen som konverterar till islam. Birro tar också upp det faktum att nästan alla religiöst motiverade terrorhandlingar i år begåtts av muslimer och i Allahs namn. En annan sak han tar upp är kyrkans tystnad om den fördrivning av kristna som pågår i Mellanöstern och givetvis att muslimer är de som drabbas värst av muslimskt våld.

I den tredje repliken läser vi en text skriven av Carina Hägg (f.d. socialdemokratisk politiker), Edward Nordén från Borgerlig framtid, terrorforskaren Magnus Norell och så Johan Westerholm från Ledarsidorna.

”För att rädda religionen från allt ont projicerar de religiösa ledarna (DN Debatt 9/8) istället allt ont på den sekulära modellen och förlägger skulden för religiöst och ideologiskt motiverat våld där”.

De fyra menar att Jackelén och Co:s debattartikel lägger ett erkännande i att islam dominerat det religiöst motiverade våldet. Det sekulära samhället, som det Västeuropeiska, har skuldbelagts för mycket, även det våld som utförs av muslimer i Allahs namn. Även de religiösa samfunden lägger skulden på det sekulära samhället, precis som artikelförfattarna replikerna vänder sig till. Politik och religion måste hållas åtskilt för att det svenska samhällsbygget ska kunna fortsätta fungera som det gjort.

11 thoughts on “Repliker

  1. Vissa grejer fattar inte jag att människan inte vet bättre; HUR MAN JÄMFÖR, hur man jämför mellan Kristendom och islam. … att folk ens behöver jämföra.

    många jag har snackat med säger ja men i Bibeln står det också döda bla bla etc. men muslimer fattar inte att det är i GT.

    KRISTENDOMEN BÖRJAR INTE FÖRÄN JESUS FÖDDES. VART I HELA FRIDEN STÅR DET ATT JESUS HAR NÅGONSIN SAGT NÅGOT FULT I HELA SITT LIV.

    döda, våldta, bind fast människors ben i kameler och dra isår de, ta över deras ägodelar, jihad….. etc etc allt detta är ”profeten” muhammeds ord…

    det är så man jämför. mellan Jesus och muhammed. vad har den sagt och vad har den andra sagt… INTE VAD HAR MÄNNISKORNA SOM FÖLJER DESSA TVÅ HAR GJORT IDERAS NAMN.

    förr i tiden i väst använde sig staten av kyrkan att föra korskrig, MEN det var inte Gud i Kristna kyrkan som sa åt människorna GÅ KRIGA… DÄREMOT SÄGER mohammed gå kriga gå till jihad, gå våldta, döda… FY FAN att man kan följa en sån människa…

  2. Hon har förbrukar sitt förtroendekapital.
    Det enda som nu återstår är att hon avgår.

  3. Har läst hela debattinlägget och frånvaron av självkritik och att prata nutid, är väl den genomgående bristen från dessa religiösa ledare.

    Respekten för hela det svenska sekulära samhället sätts inte i första hand, utan där sätter de gärna deras egna religiösa samfund bästa före. Vilket är lite skrämmande.

    De skriver…..

    ”En sekulär stat kan och ska garantera religionsfriheten. Samtidigt måste den frihetliga, sekulära staten veta att den lever på förutsättningar som den själv inte kan garantera.Den berövar sig själv sin frihetlighet om den företräder ett sekulärt totalitetsanspråk.”

    Att staten inte kan garantera saker som dessa olika samfund ställer till med återkommande, är väl inte så konstigt. Snacka om att skjuta över sin egen skuld på den svenska sekulära staten, som tillåter religionsfriheten fullt ut för dessa samfund.

    Det är väl dags att saker och ting ordnas upp inom dessa ”goda” religiösa samfund först och då även mellan dessa undertecknades religiösa samfund.

    Är det inte så istället, att det finns lite för mycket av religiöa samfund och företrädare som berövar sig sin frihetlighet om den företräder ett religiöst totalitetsanspråk ?

    Rubriken till debattinlägget är.

    ”Ödesdigert möta terrorhot med upprop till kulturkamp”

    Deras lösning är, står senare i inlägget.

    ”Vi vill lyfta fram tro, kunskap och kultur som motkrafter.”

    Så dessa ”höga” kyrkoledares debattinlägg löser som väntat inga problem.

    Problemen är deras egna och är högsta grad interna.

  4. Antje Jackelen måste vara den fulländade katastrofen
    för Svenska Kyrkan, får hon hållas några år till kommer
    kyrkan bara ha sina marktillgångar kvar men inga medlemmar.
    Lever hon i nutid eller är hon kvar i medeltiden? Att kyrkan
    har varit auktoritär vet alla med domedagspräster som
    försökt skrämma livet ur folk, men kyrkan har fått följa med
    och anpassa sig efter tiden, att då närmast stå och försvara
    Islams våld är bara för mycket, det är ju våld som sker idag
    överallt där Islam drar fram, att då närmast förminska ren
    ondska är för bedrövligt, allra helst av en ärkebiskop!

  5. Synd att man gick ur kyrkan för 12 år sen annars skulle jag gå ur och ange skälet att denna muslim kärring som fullständig sänker kyrkan och kristendomen.

  6. Raka huvudet på freaken Antje Schakalén och se att hen har 666 på hjässan – enligt Uppenbarelseboken i Nya Testamentet är det vilddjurets tal.

  7. antje ringer i klockorna bara då SD närmar sig, men inte då prästen slaktades, ett riktigt ärkenöt

Kommentera