Ligger Erdogan bakom militärkuppen?


ISLAM. Efter det misslyckade försöket till statskupp i Turkiet mot President Erdogan och hans regering så väntar  en tid av massgripanden, tillslag mot alla som kritiserar regimen och alla som misstänks kritisera regeringen samt konstitutions- och lagändringar. Kanske återinförs dödsstraffet som avskaffades 2004. 

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk

-Pettersson är ingen vän av militärkupper men i Turkiets fall har jag en viss förståelse för försöket. Turkiet grundades som en sekulär muslimsk stat, och grundaren – Kemal Atatürk – var fast besluten om att hans land inte skulle bli en islamistisk diktatur. Därför såg han och hans anhängare till att militären fylldes med moderata muslimer med förhållandevis västerländska värderingar, och militären fick rollen som det sekulära samhällets väktare.

År 1923 utropades republiken Turkiet med Kemal som president. Han genomförde omfattande reformer och förde Turkiet i västlig riktning. Bland annat infördes det latinska alfabetet och många religiösa ämbeten avskaffades. Han moderniserade även det turkiska språket från arabiskt och persiskt inflytande. Turkiskan blev det språk man talade i skolorna. Atatürk ändrade även böneutropen till turkiska, vilket senare ändrades tillbaka efter hans död.

En namnreform genomfördes 1934, där alla turkar ålades att anta ett efternamn. Namnet Atatürk, turkarnas fader, erhöll Kemal själv som en hedersbevisning av nationalförsamlingen 1933.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Den nuvarande presidenten, Recep Tayyip Erdoğan, har fört Turkiet i motsatt riktning, bort från väst och mot en fundamentalistisk islamsk stat.

Erdoğan valdes till borgmästare för Istanbul i de lokala valen den 27 mars 1994. Han avgick från sitt ämbete under tvång och dömdes till fängelse för att han deklamerat en dikt under ett offentlig tal i provinsen Siirt den 12 december 1997, med orden ”moskéerna är våra baracker, de troende är våra soldater och minareter är våra vapen”. Efter sex månader i fängelse grundade Erdoğan Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) den 14 augusti 2001. Från sitt första år blev AKP den mest offentligt stödda politiska rörelsen i Turkiet. I det allmänna valet 2002 segrade partiet med nästan två tredjedelar av platserna i parlamentet och kunde därmed bilda den första enpartiregeringen i Turkiet på nio år. Det har kritiserats i det starkt sekulära Turkiet för att förespråka en islamisk stat, men anses av sina egna anhängare vara ett moderat muslimskt parti.

Nåväl, Turkiet är ett enorm land, med 75 miljoner invånare, som har stormaktsambitioner, kanske de till och med vill tillbaka till det Osmanska rikets makt, en del tyder på det.

Tillbaka till militärkuppen. 

Kände Erdogan till kupplanerna i förväg, låg han bakom den och lät säkerhetstjänsten uppmuntra dem, för att sedan, ganska lätt, och med stora delar av folket till hjälp, vilket han visste skulle ske, kunna slå ned kuppen och få frikort till sina islamiseringsplaner?

Varför var Erdogan så häpnadsväckande snabb att lista upp 2700 domare som skall rensas ut dagen efter militärkuppen? 2700 nya domare snyter man inte ur näsduken och har han planerat att ersätta dem med rättrogna shariadomare, alla på en gång. Ett snabbt och effektivt sätt att införa en islamsk stat där man slipper sekulära och motsträviga människor. Bara ställ dem inför shariadomaren så är det klart.

President Erdoğan är folkvald och det gör honom ännu farligare, riktigt farlig för alla som inte gillar islam  som det var för 1400 år sedan.

Vi kanske går mot en ännu värre och snabbare islamisering av Turkiet. Vilket i värsta fall kan leda till inbördeskrig av samma magnitud som i Syrien.

Turkiet har en lång blodig tid framför sig och som vanligt har EU och Sveriges politiker satsat på fel häst, den som kallas islam.

Turkarna satsade, fråga dem som bodde i Konstantinopel år 1453, då hade staden varit kristen i över tusen år, idag heter den Istanbul och inga kristna finns kvar…

Korstågen räddade Europa

Slaget om Wien 1683

OttomanEmpireIn1683


12 responses to “Ligger Erdogan bakom militärkuppen?

 • Vasaättling

  Indicierna mot Recep Erdoğan hopar sig
  https://anthropocene.live

  Gilla

 • Pica pica

  Hörde en reporter nämna att Turkiet har den näst starkaste militärmakten i NATO (efter USA). Det är skrämmande.
  Vill inte tro att Erdogan liggen bakom kuppen. Det vore diaboliskt. Men iofs kan man misstänka denne maktgalning för vad som helst. Ser tydliga likheter mellan honom och Hitler.
  Hans aggressivitet och krav gentemot Angela Merkel och EU visar att han börjar tappa tålamodet när han inte direkt får som han vill. Han blev tvingad att be Putin om ursäkt men han lär inte göra det till Merkel. Han har dessutom väldigt många anhängare inplanterade i Tyskland.
  Han kanske satsar stort och går direkt på Europa?

  Gilla

  • Anna

   Han skall ALDRIG be Merkel om ursäkt! Merkel skall be ursäkt om sitt vidriga politik som hon har riktat mot tyskar och vita europeer.
   Att Erdogan har fatt in ett fotfäste i Europa har sin grund. EU/Tyskland uppbackat av USA/NATO har skapat en europeisk inre Konflikt som Erdogan bara försökt utnyttja………..

   Gilla

 • eva

  Man kanske kan dra vissa paralleller mellan Erdogan och Hitler. Hitler var också demokratiskt vald.

  Gilla

 • Johan Andersson

  Synd om de kristna i landet men det är väl inte många kvar. Detta är vad som kan hända i Sverige om några decennier om vi inte ändrar på vår politik.

  Gilla

 • mari svensson

  Till och med LA Times skriver att det kommer att ge Erdogan mera makt. Tidningar runt hela världen frågar sig samma sak – Låg Erdogan bakom kuppen?? Ingen rök utan eld!

  Gilla

 • malmobon

  Helt klart måste vi kunna tänka tanken att det är Erdogan som ligger bakom, även om en del då kallar oss idioter.
  En del av bomber som sprängs i Turkiet har passat väldigt lägligt för Erdogan, efter som han fått ett legitimt skäl att rensa ut kurderna i östra Turkiet. Är tack vare kurderna kom in i deras riksdag som han inte kunnat ändra i konstitutionen.
  Han vill bli diktator och stormuffti över alla muslimer. Mycket farlig man.
  Många av muslimska brödraskapet från Egypten flydde till Turkiet och verkar nu därifrån.
  Ryssland har öppet talat om att Erdogan spelar med IS.
  När nu IS förlorar i Syrien och Irak så måste dessa ta vägen någon stans.
  Kommer bli Libyen och Turkiet.
  Erdogan har redan lovat asyl till en del av syrier. Gissa vem dessa är? Knappast de som är kristna.
  Erdogan har sett att EU håller på rasa samman. Därför han inget större intresse av att komma med, efter som då måsta han vänta länge och ändra mycket i Turkiet.
  Han ville införa dödsstraff i Turkiet. Helt uteslutet för att närma sig EU.
  Varför avsätter han domare och så många. Kunde direkt peka ut vilka, sa 3000. Utrensning av militärer. Yttrandeförbud. Nedläggning av tidningar. Fängslade journalister.
  1 + 1 kan bara bli 2 och det är hög tid vi i Sverige får ut de som inte skall vara här, vilka är 95%.
  Islam har fått fotfäste i vårt system och nu börjar det snart hända saker.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Att tro och tycka att Erdogan är en garant för ett demokratiskt Turkiet, då med fulla grundläggande yttrande och åsiktsmöjligheter, är ju bara naivt

  Kan bara citera Halil Karavelis kloka ord, från november 2015.

  ”EU har ingått ett avtal med djävulen och sålt ut sin själ”.

  Det säger Turkietkännaren Halil Karaveli efter att det blivit klart att EU både ger landet pengar och återupptar samtal om ett EU-medlemskap för att Turkiet ska ta hand om flyktingkrisen.

  ”– EU vill stoppa flyktingarna. Vad Turkiet och dess allt mer auktoritäre president Erdogan vill ha genom det här avtalet, det är internationell legitimitet av sin förtryckarregim, vilket han skamligt nog i dag har fått.”

  ”Det är en skammens dag för Europeiska unionen”, säger Halil Karaveli, som är verksam vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/turkiet-anvander-flyktingar-som-utpressningsvapen

  Gilla

 • MartinA

  Mer troligt sökte kuppmakarna stöd från USA innan kuppen och USA berättade för Erdogan samtdigt som de nickade litet försiktigt åt kuppmakarna.

  Gilla

 • mari svensson

  Om Erdogan ligger bakom så förstår man varför de inte lyckades. Denna teori var en av de första som togs upp igår. Man tycker att det skulle vara större och mer välorganiserat om den var ”på riktigt”. Undrar om vi någonsin får veta? Helt klart är att Erdogan kommer att få ännu mer makt. Tankarna går till dem han offrar på sin väg till ”Erdoganstate” f.d. Turkiet

  Gilla

  • Sven-Erik

   Om militären ligger bakom borde CIA m.fl. vara informerade. Nu Är Kerry tagen på sängen vilket tyder på att Erdogan har själv iscensatt ”kuppen”.- För att en kupp ska lyckas måste ledare gripas eller dödas. Nu small det ”försent” på hotellet där han uppehöll sig.
   Allt tyder på att Erdogan gör detta för att stärka sin egen makt.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: