När blev Sverige så här tryggt Magnus?

Sedan Magnus Betnér uttalade de bevingade orden om att “Sverige aldrig varit så här tryggt”, har han försvunnit från kartan. Är det någon som sett eller hört honom uttala sig eller uppträda sedan dess?

Om Betnér uttalade sig i ett ämne han inte behärskade eller om uttalandet ingick i hans roll som komiker, vet bara han själv. Att Sverige inte är tryggare idag än igår tror jag de flesta skriver under på.

Någon komiker har jag aldrig försökt intala omgivningen att jag är. Att jag inte behärskar området brottslighet erkänner jag gärna, men att verkligheten inte är särskilt lustig tänker jag skriva under på och denna underskrift får ni genom det jag läser, ser och hör från vår allt otryggare värld.

En skitstövel är en skitstövel, oavsett hudfärg på skitstöveln, etnicitet, religion eller namn. Dessa skitstövlar bevisar gång på gång att de inte känner någon empati för sin omgivning, sina medmänniskor och att de inte bryr sig det minsta om sina offer.

Oavsett om vi pratar om en ung flicka som våldtas på en festival, en pensionär med rullator som rånas, en ung kille som misshandlas i krogkön, en familj som råkar ut för inbrott eller dussinet människor som faller offer för ett besinningslöst terrordåd, har alla ett gemensamt.

Ingen ska behöva drabbas och det är varje politikers, varje myndighets och varje rättsvårdande instans ansvar att förhindra detta och att förhindra detta med alla tillbuds stående medel. Är det något jag inte vill höra så är det ord som “den personliga integriteten” eller “vi kan inte p.g.a….” Skitstövlar bryr sig inte om sina offers personliga integritet och i deras vokabulär finns inget som heter att “vi inte kan”. Deras syn på människan får aldrig segra över den hederliga och ärliga individens och för att inte skitstöveln ska gå segrande ur striden krävs av ansvariga att de tittar lite längre än bortom dataskärmen eller dokumentet som ligger utskrivet på skrivbordet.

Kriminella skitstövlar har befolkat vårt land sedan den första människan tog sina första kliv över den gräns vi idag kallar Sverige, de finns än idag och det är fruktansvärt naivt om vi tror att de kommer försvinna i en framtid. Det ansvariga kan göra och borde göra, är att mildra deras framfart, störa deras verksamhet, försvåra deras existens och införa straff som får många att åtminstone tveka. Att det kommer skitstövlar till vårt land i syfte att skada människor och göra hederliga medborgares vardag otrygg är en annan sak. Här finns det åtgärder att vidta, även om de strider mot dagens konventioner.

Varje skitstövel som förhindras att utföra sitt verk, är en vinst för den hederliga medborgaren, oavsett om skitstöveln lever i vårt land eller tar sig över gränsen i olika skepnader.

Tänk om vi vanliga medborgare som finansierar myndigheternas löner och verksamheter fick insyn i den information de givetvis besitter. Vad skulle vi då få veta och vad är det vi inte får veta idag? Självklart når inte all information ut till vanliga medborgare och det ska det kanske heller inte göra, men statistik är något alla förstår och vore det inte en bra bit på vägen om all statistik över all brottslighet kunde ses av alla och det i sin nakna och ocensurerade form? Lägg korten på bordet och alla spekulationer, gissningar och förutfattade meningar skulle upphöra med en gång.

Den nakna sanningen går aldrig att dölja, men trär man på den kläder vet man inte vad som döljs därunder och det man inte vet med säkerhet utgör alltid en grund för spekulationer.

Våldtäkter, lägenhetsinbrott, rån, bilbränder, stölder, bedrägerier i all ära och dessa ska givetvis diskuteras och hitta sina lösningar, men det största gisslet idag är extremismen och terrorismen.

Det finns framför allt tre sorters extremism, varav en är gränsöverskridande. Någon expert är jag inte och en vanlig novis beskrivning på dessa är följande:

 • Högerextremismen: Riktas främst mot myndigheter och extremister på vänsterkanten. Med få undantag drabbar den tredje part, dvs den oskyldiga mannen och kvinnan på gatan. Kärrtorp är ett exempel när oskyldiga kom i kläm. Deras verksamhet sker oftast inom landets gränser.
 • Vänsterextremismen: Riktas främst mot myndigheter, extremister på högerkanten, politiker från mitten och högerut på den politiska kartan. Drabbar ibland tredje part som under kravallerna i Göteborg 2001 och Reclaim The Streets-kravallerna i början och mitten av 2000-talet. Även deras verksamhet sker ofta inom landets gränser.
 • Den religiösa extremismen: Islamismen står här för merparten, åtminstone i vår del av världen. Den slår besinningslöst och urskiljningslöst mot alla, oavsett var och när i världen det sker. Politiker, myndighetsutövare, vanliga medborgare av olika etniciteter…alla är tilltänkta offer i denna, den farligaste av alla extremiströrelser. Denna form av extremism är också gränsöverskridande.

Finns det patenterade lösningar på dessa problem? Knappast, då hade vi redan sett dem. Finns det ordinära lösningar? Självklart och här få inga ord om “personlig integritet” eller “vi kan inte p.g.a….” stå i vägen. Den hederliga medborgaren har rätt att känna sig trygg var han eller hon än befinner sig, precis lika trygg som den unga flickan på festival eller den gamla damen med rullator ska känna sig i sin vardag.

6 thoughts on “När blev Sverige så här tryggt Magnus?

 1. Vad är “Religiös extremism”?
  Religion är att tro på något som inte finns!
  Är det samma som att vara extremt religiös?
  Vad är det i så fall?
  Är det att tro väldigt mycket på något som inte finns, eller
  är det att tro att det som inte finns, finns eller har funnits?
  Hur ska någon kunna vara extrem i relation till något som inte finns?
  Kan det vara så att den som tror på något som inte finns är någon som
  inte är något att räkna med?
  Den personen har kanske ingen förankring i verkligheten?
  Antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar drastiskt!
  Kan det vara så att verkligheten tränger sig på eller att fler och fler
  blir mindre “extremt religiösa”?

  Alla muslimer är i alla fall muslimer!

 2. Betnér ska föreställa komiker så hans uttalande var avsett att roa?

  Sedan Stefan vänder jag mig emot uttrycket “högerextrema”. Som jag redovisat otaliga gånger hör nazismen och fascismen hemma på vänsterkanten. Bevekelsegrunderna för det är följande; NSDAP betyder “Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei” (Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet). Socialism = vänster. Benito Mussolini var framträdande medlem av det italienska socialistpartiet innan han uteslöts. Han lär inte ha traverserat hela det politiska fältet på det halva decennium som förflöt mellan uteslutningen och bildandet av fascistpartiet.

 3. Visste inte vem Magnus Betnér är, följde inte Parlamentet på TV då jag bodde i Sverige. Jag googlade och såg: en fullständig nolla, en skrällmager byracka med revbensbuk. En byfåne i gräsmark, en futtig, patetisk PK-ringare.

Kommentera