Stäng

Historien om en skattefuskande finansminister

GOTT OCH BLANDAT. Socialdemokraten Bo Ingvar Karchimirer ”Bosse” Ringholm, föddes den 18 augusti 1942 i Falköping. Han var finansminister 1999–2004 och vice statsminister tillika idrottsminister 2004-2006. Ringholm var förbundsordförande för SSU 1967–1972, landstingsråd i Stockholm 1983–1997, generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen 1997–1999 samt statsråd 1999–2006. Riksdagsledamot 2002-2010.

Bosse hoppade av gymnasiet för att han blev underkänd i matematik, men skolan är inte så viktig för socialdemokrater. Det han trots allt lärde sig räckte till för att bli finansminister och för en sådan räcker det med partibok.

Herr Ringholm var ordförande i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1967–1972, och var då väldigt extrem. Bland annat förespråkade han ett förstatligande av det privatägda svenska kreditväsendet. Han tyckte att den socialdemokratiska regeringen skulle öka sitt redan stora stöd till FNL och den kommunistiska regeringen i Nordvietnam samt till de kommunistiska gerillarörelserna Pathet Lao i Laos och Röda khmererna i Kambodja.

Ringholms tid som minister kantades av skandaler. Vid några tillfällen glömde han lägga på sin Kobratelefonlur efter telefonsamtal med reportrar och därigenom kunde delar av hans privata samtal spelas in och offentliggöras.

Vid ett tillfälle 2005 fällde han en nedlåtande kommentar om poliserna i Stockholm (”dom är så jävla slöa”) eftersom han ansåg att polisen inte verkade bry sig om att tobakshandlare hade olagliga spelautomater inne hos sig.

Under ett framträdande på en presskonferens 1999 valde han att upprepa en enda fras, ”Hon (riksrevisor Inga-Britt Ahlenius) har uttryckt intresse för ett annat uppdrag”, som svar på alla frågor under hela mötet.

Nåväl, till anledningen för detta inlägg. I oktober 2004 avslöjade Dagens Eko att idrottsföreningen Enskede IK betalat svarta ersättningar till tränare, säkert inte helt ovanligt i idrottsvärlden men det anmärkningsvärda var att i Enskede IK var sedan 15 år Bosse Ringholm ordförande.

Vi hade alltså en socialdemokratisk finansminister som fått underkänt i matematik i gymnasiet, som pratade mycket om vikten att betala skatt och skattemoral, som skattefuskade. 

-Den konservative nationalisten Pettersson, som vid den tiden inte hade någon blogg och inte var portad på tidningsredaktionerna, hade skickat in denna insändare redan i augusti 2004, adresserad till Bosse, den helnyktre finansministern…

Insändare Bosse Ringholm

7 reaktioner på “Historien om en skattefuskande finansminister

  1. SosseBosse Undergång ! Jösses, sicket brainless stycke. Men tydligen lämpad för sosseriets översta etage. 🙁
    Arma Land !

  2. Anders Borg hade också underkänt i matematik. Betyg 1 på gymnasiet. Tragglade sedan upp betyget på komvux.

  3. Säg namnet på en ärlig politiker. Det finns nog ingen. Vet du förresten skillnaden på en häst och en politiker?
    Hästen kan inte sko sig själv.

  4. Hur kan man dra fram det jävla sosse liket från Garderoben. Karlen har fan förstört mer för Sverige än alla PK as sammantaget.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: