Har vi sett slutet på mångkulturen?

Under Almedalsveckan har vi sett flera partiledare ta upp nationalism i sina tal. Man har gjort det i olika framföranden, i olika vinklar och man har inte gjort det i negativa termer.

Erik Helmersson på DN spår framtiden redan i rubriken till en ledartext: ”Mångkulturens dagar kan vara räknade”.

Helmersson sällar sig till den kör som kritiserar Reinfeldts ord om det ”ursvenska barbariet” och Sahlins ”töntiga midsommar”. Att det finns en svensk kultur är han helt ense med många av oss om.

Tro nu inte att Erik Helmersson ställer sig på samma sida som alla miljoner svenskar som hävdar det svenska. Han är inte strängt emot detta, men hävdar att debatten är tvetydig. Svenska värderingar är inte fel, bara man kan definiera detta. Etablissemangets kritik mot orden ”svensk kultur” menar Helmersson inte är ett förnekande mot att svensk kultur faktiskt finns och sedan rabblar han upp samer, judar, muslimer och homosexuella som han menar påtvingats in i en svenskhet. Han pekar också på att många nya kulturer kanske inte vill leva efter något som kan kallas för ”traditionellt svenskt” och att detta är okej så länge det inte skadar någon annan. Vad som inte är okej framgår inte i texten.

Nu menar Helmersson att debattonen har ändrats. De ord som för bara ett år sedan var förbjudna, används friskt under Almedagsveckan och t.o.m. en svensk minister med utländsk bakgrund använde dessa ord om den svenska identiteten: ”Jag anser att den måste baseras på svenska traditioner, kultur och värderingar som vi känner dem från historien”.

DN

Lite på samma tema kan vi läsa i Ledarsidornas inlägg ”Tilliten sjunker i samhället”.

Inlägget bygger kring en undersökning som gjorts på Lunds universitet och som visar att tilliten till samhället sjunker i takt med att samhället blir mer mångkulturellt.

Ledarsidorna

Att det finns en allt större skepsis till samhället i stort och i synnerhet utvecklingen, märks allt oftare och man behöver inte bege sig särskilt långt för att finna skeptikerna. De finns inte bara runt hörnet, de finns i närmsta vänkretsen.

11 thoughts on “Har vi sett slutet på mångkulturen?

  1. Tror allt är ett spel för gallerierna. Vi kommer att se fler utspel innan valet 2018 som dessa. Klöverpartierna kan inte ta röster från SD (som växer). Lita aldrig på dessa partier igen!
    De har skapat problemen i Sverige och kommer att fortsätta om de får chansen igen.

  2. Vad är det för fel i om man försvarar sitt liv, familj eller den plats man är född på mot invällare? Inte var min pappa som var en enkel fattig arbetare rasist eller nazist då han med risk för sitt eget liv var frontsoldat vid maskingeväret i Finlands Vinterkrig i Taipale 1939-40! Ett år senare var det dags igen. Han fick medaljer, bl.a en personlig för tapperhet som han aldrig bar. Han ansåg att det bara var en fråga om tur att han överlevde. Kompisen intill fick en kula genom huvudet. Han hatade inte ryssarna som av sina politrucker tvingades att anfalla, men skulle gärna ha skjutit dem som var skyldiga till att fattiga – som ibland inte ens hade mat för dagen – tvingades döda andra fattiga. Vårt människovärde – eller rättare sagt marknadsvärde – mäts tyvärr ännu i dag i form av prislappar – vad man än vill inbilla oss!

    • Mycket bra och glasklart inlägg. När blev det fel att vilja försvara sina nära och kära, sin hembygd, fosterland och kultur? Skillnaden är att förr förväntades vi göra det, nu förväntas vi avstå.

  3. Vi har aldrig haft mångkultur, vi har haft parallellkulturer. Enklaver av andra kulturer insprängda i och levande på den svenska kulturen och svensken börjar få nog vilket de vindkänsliga politikerna snappat upp. Närheten till köttgrytorna blev viktigare än instruktionerna från puppitörerna alternativt uthängningarna från den vänsterliberala (AKA kulturmarxistiska) pressen.

  4. Erik Helmersson har börjat med en ”dvärgpudel”, som snart blir en ”storpudel”.

  5. Jag tror att vi bara har sett början på det mångkulturella vansinnet.
    En svensk kvinna föder i snitt 2 barn. En MENA-kvinna föder 4-12 barn.

    • Det kommer hon också fortsättningsvis att göra, på en annan kontinent när väl européerna fått säga sitt.

Kommentera