Hemtjänsten lämnade katten Maja att dö


ÅLDRINGSVÅRD. När en äldre kvinna i Södertälje hamnade på sjukhus tog det elva dagar innan hennes katt hämtades från lägenheten.Då var det redan för sent. – På djursjukhuset blev de helt bestörta över vilket skick katten var i. Veterinären sa bara att det inte fanns något att göra, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem.

INSÄNDARE. Katten Maja lämnades att svälta ihjäl efter att hennes matte tagits in på sjukhus. Trots att hemtjänstföretaget visste att katten varken fick mat eller vatten så gjorde man ingenting. När frivilliga krafter erbjöd sig att ta hand om katten vägrade hemtjänsten dem tillträde till lägenheten och det var inte förrän polis kallades in som katten fick hjälp. Då hade Maja varit utan mat och vatten i elva dygn och hennes liv gick inte att rädda.

Dagen före midsommarafton kom det till Södertälje Katthems vetskap att en katt lämnats ensam i ett hem sedan 11 dygn. Maja var mattes allt, men matte var svårt sjuk. Hon var brukare hos ett hemtjänstföretag, Bergviks Hemtjänst i Brunnsäng och de hade nycklar till lägenheten.

Katten

Nu visade det sig att hemtjänsten inte bara struntat i katten under de 11 dygn den suttit utan mat och vatten utan också vägrade vara behjälpliga på något sätt för att lösa problemet. De vägrade öppna för någon, trots att mattes skriftliga medgivande att gå in i lägenheten. Efter att katthemmet under dagen ringt 29 samtal om detta lyckades man äntligen få till ett polisärende med hjälp av djurpolisen och då tvingades hemtjänsten att öppna. Maja vägde då 1,9 kilo och var starkt uttorkat och undernärd. Det blev omedelbar avfärd till djursjukhus där veterinären kontaktade länsveterinär för att få tillstånd att avsluta kattens lidande genom avlivning.

Vi undrar hur Bergviks Hemtjänst i Brunnsäng totalt kunde ignorera att det fanns ett levande djur i lägenheten. Genom deras lathet, nonchalans och känslokyla plågades Maja till döds. De hade enkelt kunnat kontakta polis, djurpolis eller katthem och be om hjälp. När hjälpen äntligen kom var det tack vare andra människors engagemang, men då var det för sent.

Södertälje Katthem, djurpolis och polis gjorde en strålande insats, men sådant här får inte ske igen. Vi hoppas och tror att andra hemtjänstföretag har bra rutiner för hur man hanterar ärenden där djur lämnas ensamma i bostäder, men för att undvika att något sådant här sker igen måste det skapas tydliga regler för alla hemtjänstföretag hur de ska hantera liknande situationer.

Från Facebook

På Södertälje kommun, som ansvarar för kvinnans hemtjänst, menar man dock att ansvaret för husdjur faller på ägaren själv. – Har man ett bistånd på hemtjänst så är det där våra insatser är och det är dessa som vi har ansvar för. Det är alltid eget ansvar om man har husdjur, säger områdeschefen Caroline Wenner och fortsätter: – Om en brukare lämnar ut en nyckel som vi kvitterar ut så tar vi ett ansvar att vi använder nyckeln när brukaren är hemma. Vi har inte rätt att gå in i någons bostad när de inte är hemma.

Enligt Caroline Wenner är det primärvården, som skickat brukaren till sjukhus, som har ansvar för situationen. Hon uppger att kommunen fick kännedom om vad som hänt först när katthemmet kontaktade hemtjänsten dagen före midsommarafton. – Hemtjänsten har inte haft kännedom att det funnits en ensam katt som ingen tar hand om förrän i torsdags.

-Pettersson vet inte exakt vad som hänt men antar att detta är en bit av det nya Sverige som en del tycker är så bra.

Vi har fått ett land, eller rättare sagt valt, där ingen längre tar något ansvar, där alla skyller på alla.
Vi närmar oss det gamla Östtyskland, både hur demokratisk synpunkt och i övrigt. Journalistiken är enfaldig och minns att i DDR var det 16 års kö för att få köpa en bil och det fanns en modell att välja på. Här har vi ännu så länge ingen brist på bilar och andra prylar men bland åsikter, journalistik och demokrati är vi som i det gamla kommunistlandet.

Undrar förresten om den gamla damen kom hem från sjukhuset och hur hon mådde när hon fick reda på att katten Maja svultit ihjäl och att det enligt Södertälje kommun var hennes fel…

Nåväl, det finns ett område där det inte sparas och vi får glädjas åt det.


49 responses to “Hemtjänsten lämnade katten Maja att dö

 • Marianne Ivarsson

  JAG HAR INTE ORD ATT SÄTTA PÅ MIN ILSKA SOM JAG KÄNNER JUST NU😡😡
  HADE JAG VARIT PÅ PLATS DÅ HADE JAG NOG GJORT MIG OLYCKLIG.
  MÅ ALLA INBLANDADE BRINNA I HELVETET.

  Gilla

 • Hölöbloggen Djurplågeri av Hemtjänst i Brunnsäng? - Hölöbloggen

  […] Läs mera här: Djurensrätt, pettersonsblogg,svt. […]

  Gilla

 • Ann

  Dumjävlar…! Tänk att ni blir så upprörda över en katt. Finns många katter som lidit värre än Maja i Sverige. Men det är förstås för att det är hemtjänsten.
  Människor är inte riktigt kloka!

  Gillad av 1 person

  • Margaretha

   Har du inga hjärnceller kvar?? Hur kan man resonera på det sätt som du gör? Hur tror du den gamla damen känner sig? Förmodligen var katten hennes enda sällskap. Har du tänkt på det?
   Rannsaka dig själv och vänd på steken om det varit du!! Vi har ingen respekt kvar för varandra oavsett djur eller människa,vart är samhället på väg ?

   Gilla

  • ミッコ

   Dig måste dom ha tappat på golvet som barn

   Gilla

  • Emelie Eriksson

   Du hjärnbefriade asgam, djur upplever smärta och ångest precis som andra däggdjur. Brinn i helvetet fin hjärtlösa jävel.

   Gilla

 • WILLIAM

  DET ÄR VÄL KLART SOM FAN DOM SLÖA DJÄVLARNA Har kunnat rädda katten det är arroganta skithögar hemtjänsten streck!!!!!!

  Gilla

 • Eyla

  Hur kan hemtjänsten vara ansvarig när de inte ens var med när tanten skickas in? Jag bara antar att tanten inte har daglig hjälp och om hon har det så var det förmodligen en vikarie som gick dit (samma dag som tanten åkte in till sjukhus) och upptäckte att hon inte var hemma. Vikarien visste antagligen inte om katten och såg ingen katt. Möjligen matskålarna.
  Alternativt var det personal från larmgruppen som var där och de har inga papper om ev. husdjur.
  Ett annat alternativ är att hemtjänstgruppen fick ett samtal från sjukhuset om att tanten var inlagd och anhöriga var informerade om situationen.

  Gilla

 • Anna

  Det är inte hemtjänstpersonalens ansvar att ta hand om katter som blivit kvar hemma när inte husse eller matte är det. Däremot brukar de flesta som arbetar inom hemtjänsten ändå ge katterna mat & vatten, en klapp eller två och ibland rengöra kattlådan trots att det inte står med i biståndet (det som den berörda personen har hjälp med). Djur ligger alltid på ägarens ansvar och eftersom hemtjänsten inte visste om att tanten åkt in på sjukhus så kan de inte heller veta att katten var kvar hemma.
  Tanten hade förmodligen inte hjälp varje dag. Det ligger på ägarens, ägarens anhöriga och god man att katten blev kvarlämnad utan tillsyn, mat & vatten. Det jag tyckte var dåligt var att hemtjänstpersonalen inte ens ville öppna dörren åt de från katthemmet så att katten kunde få hjälp!

  Gilla

 • eugenecork

  bara en liten gumma som inte har ngn kisse längre
  Kan föreställa mig maktlösheten hon kände, då ”hennes
  allt” fick lida…å då ingen lyssnade på hennes vädjanden
  …man blir minst sagt bitter över mänskligheten, må vissa
  ruttna i gehenna

  Gilla

 • Christina

  Katten Maja dog på grund av att en svensk chef på ett svenskt företag vägrade att göra någonting. Det är fakta. Den gode mannen hade tillträtt sitt uppdrag dagen innan det kom fram att Maja fanns i lägenheten. Hon kan alltså inte lastas för det som inträffat. Såvitt är känt hade matte inga nära släktingar som hon hade kontakt med.

  Att icke svenskar inte skulle tycka om och respektera djur är bara fördomar. En av de otroligaste människor jag känner är syrier. Han har stannat kvar i Aleppo för att ta hand om de katter och även hundar som lämnats kvar. Många som flydde från Syrien tog dock med sig sina djur. De vägrade att lämna dem kvar. Ingen som minns historien om den vita katten som kommit med matte och hennes barn i en flotte till Lesbos? Missen blev rädd och kom bort men familjen tvingades åka vidare för att till slut hamna i Norge. Innan de reste hade dock bett om hjälp från alla möjliga att försöka få tag i katten och så skedde också. Efter en rad insatser från alla möjliga människor landade kissen till slut i Norge för att återförenas med sin familj. En lyckligare familj har jag nog aldrig sett!

  Gilla

  • eugenecork

   nödlögn Cristina…läs;
   Nu visade det sig att hemtjänsten inte bara struntat i katten under de 11 dygn den suttit utan mat och vatten utan också vägrade vara behjälpliga på något sätt för att lösa problemet. De vägrade öppna för någon, trots att mattes skriftliga medgivande att gå in i lägenheten. Efter att katthemmet under dagen ringt 29 samtal om detta lyckades man äntligen få till ett polisärende med hjälp av djurpolisen och då tvingades hemtjänsten att öppna. Maja vägde då 1,9 kilo och var starkt uttorkat och undernärd.

   Gilla

  • Björn

   Vilket skitsnack! Hört talas om empati och civilkurage? nej detta har den ansvariga chefen och hennes personal skött på ett osedvanligt dåligt vis. Dessa människor skall inte ha med vare sig människor eller djur att göra och de skall skämmas något oerhört!

   Gilla

  • E

   Nej, katten Maha dog pga av att chefer ovanför den berörda chefen tagit idiotiska beslut och de i sin tur för att politikerna i Sverige suger! Hela det hör samhället suger…

   Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Christina…märkliga lögner du kommer med om muslimerna och SERIEMÖRDARNA från Aleppo i Syrien….Trodde muslimer halalslaktade djur…..eller ?

   Gilla

 • mari svensson

  Man undrar vem som var med från hemtjänsten när kvinnan hamnade på sjukhus? Kanske en som inte bryr sig om katter, hundar och ormar. Som ser dem som ohyra? Då kan man kanske förstå varför ingen tog ansvar för katten. Har många släktingar och vänner som arbetar inom hemtjänsten – kommunal sådan – de skulle aldrig låta detta ske. Framförallt inte senare när de vägrar öppna så att någon kan ta hand om katten??????? Kan inte skyllas på ägaren men det är typiskt kommuner. Alltid andras fel – var detta SD`s fel kanske?? Man undrar.

  Gilla

  • Emilie

   Hemtjänsten VAR inte med! Det var nog tanten själv som ringde eller en granne. Kanske personal från larmcentralen om tanten hade larm? Då är de ansvariga. Liksom tanten!

   Gilla

 • age

  ”Stjern”!
  Jag tror att du inte tänkt igenom din kommentar.
  Du kanske kan be någon att kontrolläsa det du skrivit innan du sänder iväg det.
  Det rörde sig om ett djur som långsamt plågats till att dö!
  Damen som ägde katten måste ha varit sjuk. Annars hade de inte
  tagit henne från sitt hem.

  Du kan säkert bättre. Tänk bara lite.

  Gilla

 • Inga-Lisa Sundberg

  Jag är en stor djurälskare och kan inte fatta att någon/några kan lämna en katt att dö med ett enormt lidande. Den/de människorna borde få ett straff samt avskedande. Ingen kan skylla ifrån sig, hemtjänsten VISSTE naturligtvis. Denna hemtänst har ett LIV på ditt samvete och ni ska veta hur många i Sverige dom ser ner på Bergviks hemtjänst som medvetet dödat en katt, långsamt! Jag gråter över detta!
  Kattälskare

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Vi är många som gråter en regn av sorgens tårar över det nya Sverige Stefan Löven och SOCIALDEMOKRATERNA skapat, de är OMÄNSKLIGA!
   Detta vårdföretag är kriminellt och det är ju inte första gången vi hör talas om vårdföretag och Södertälje!
   Dock, DJURPLÅGERI är förbjudet i Sverige och vårdföretaget har inte tagit sitt ansvar, de borde tamefan åtalas för GROVT DJURPLÅGER! Svin är vad de är!

   Gilla

  • Morningstar (@Rayne_Stormcrow)

   Politikerna har velat hyfsa till statistiken för att kunna visa upp att ”integrationen” fungerar. Enligt muslimerna så är katter orena djur. Så dessa inkvoterade hemhjälpare har inte velat ha med djuret att göra och tvärvägrat. Det enda som kommer att hända är ytterligare en Lex Blaha-anmälan. Ingen kommer att ställas till svars. Ingen kommer att straffas och ingen bli utvisad. Detta kommer tigas ihjäl tills det händer nästa gång. Återinför tjänstemanna-ansvaret.

   Gilla

  • eugenecork

   katter har som bekant 9 liv…säkert gått att
   nyttja 1 av dessa, om de verkligen velat…men
   samhälet såg nu chansen att njuta å få slå 2
   flugor i samma smäll

   Gilla

 • Mimi N.

  Är kattägare, älskar katter och hundar, kan inte leva en dag utan att klappa ett husdjur – även om det inte är mitt. Har inte orkat läsa klart inläget för det gör ont. Nej, aldrig lämnar en svensk något djur att dö, det måste vara en beslöjad tvåbent skit – må hon bli påkörd av tåget !

  Gilla

 • Vargkvinnan

  FÖRLÅT…ska vara MER ÄLSKAR JAG DJUREN!!!

  Gilla

 • Vargkvinnan

  JU MER JAG SER AV MÄNNISKAN; DESTÅ MER ÄLSKAR DJUREN!!!!!!!!

  Gillad av 1 person

 • Janne

  Södertälje är inte Sverige längre, precis som hundratals andra städer och samhällen i Sverige, så har dom fallit i fiendens smutsiga händer och då inträffar som ett brev på posten såna här tragiska händelser plus tusentals andra ännu mer tragiska! Samhälle efter samhälle totalförstörs och blir obeboerligt för vanliga svenskar!
  Och tyvärr är nu detta vardagen som 87% av den svenska befolkningen har valt.
  Vart ska vi ta vägen?
  Det känns väldigt långt till 2018.
  Janne

  Gilla

 • Observator X

  Det är väl själva satan att folk inte klarar av någonting längre. Dessutom ljuger hemtjänstföretaget: Kommunen/anlitade hemtjänstföretaget skall definitivt ha kännedom om en kunds(pensionärs) hela situation. Med andra ord, en katt skall utan tvekan vara nedtecknad i kunddokumenten som husdjur.
  Det är vanligt att hemtjänsten brukar ställa matskålen på golvet när matte/husse har fyllt på med mat. Någon i personalen bör rimligtvis ha förstått situationen.

  Men men, det är ju i arabnegerenklaven Södertälje så man borde ändå inte bli förvånad. Mest sannolikt består personalen av araber och annat mök, eller med andra ord: Definitivt inte de vassaste knivarna i lådan.
  Därutöver kommer djur rätt långt ner på deras lista angående hänsyn.

  Jag tror att allting går på tok i det här jävla landet. Allt.

  Gilla

  • age

   Invällarna är ju rädda för alla djur.
   En invällare som ringde på hos oss blev livrädd
   för vår skoborste, som ser ut som en igelkott.

   Vi kanske kulle ställa sådana skoborstarvid gränsen?
   Skulle kanske minska statsskulden.

   Gilla

 • Marianne Sjöberg

  Matte har ju själv skriftligen sagt att dom fick gå in i lägenheten förstår inte varför inte ni då gjorde det eller när damen hamnade på sjukhus fanns det inga anhöriga som kontaktades har själv jobbat inom hemtjänsten o aldrig varit med om detta men det är ni som rår försöka förklara för damen vad som har hänt o det är era stelbenta regler som förorsakade hennes älskade katts död hoppas ni ser över era regler i fortsättningen så inte detta händer igen

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Hemtjänsten gjorde fel, de visste att katten Maja skulle svälta till döds….!

   Gilla

  • Anna

   Hemtjänsten är inte som förr…
   Det är inte bara att slänga fram en nyckel och känns över. Vi öppnar dörrarna med telefoner. Vi blir övervakade och det syns om vi stannar för länge eller för kort tid hos en vårdtagare. En hemtjänstpersonal är inte en ”allt-i-allo” längre. Vi utför det som står på ett papper. Vi har vikarier som ibland är ”hittade på gatan”. Ni skulle inte klara en halv dag, ni som gnäller som mest. Ni hälsar knappt på era äldre släktingar och ringer knappt till dem. Jag tror tanten inte kommer skylla på hemtjänsten, det är alla andra som gör det.

   Gilla

 • Lena

  Vet så klart inte men vilken svensk hade lämnat katten åt sitt öde ?
  De ”berikarna ” är ju förvånade över att vi bryr oss i djur, själva så ….har de inte sådana om de inte har sex meddetsamma.
  Om de har haft sex med ett djur så kan de inte halalslakta det arma djuret utan säljer det till grannbyn för att givetvis bli halalslaktat………..avskum !

  Gilla

  • eva

   Tror som du, det var inga äkta svenskar i Hemtjänsten. De hade inte lämnat katten åt sitt öde. Stackars katt och Fy fan för dessa människor!

   Gilla

   • Björn

    Bör tilläggas att ansvarig chef är svensk men hon har väl noll koll på sin personal och säger hon något är hon väl ”rasist” eller uppträder kränkande.

    Gilla

 • Per-Arne

  man kanske ska nämna att det är massor av människor som dör för att lånade pengar ”investeras” i form av inbjudningar av muslimska vildar som bland annat tycker om att slå sönder kyrkor.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Brunnsäng kanske har ny personal varje dag så att ingen av personalen visste?

  Gilla

  • Björn

   De har väl ögon att se med eller? Man får ju även hoppas att de kan lägga ihop ett och ett och fatta att en katt behöver vatten och mat!

   Gilla

   • Elna

    Folk och fä med noll insikt om hur det fungerar inom hemtjänsten och att det inte längre är som på 40/50/60/70/80/90-talet.

    Gilla

  • Annie

   De kallas vikarier… Väldigt vanligt inom vården. De flesta kan inte ett skit när de börjar och många blir inte långrandiga…
   // Undersköterska som tidigare arbetat i hemtjänste.

   Gilla

 • Tomtom

  Det är bara ett tecken på hur avtrubade och känslokalla vissa personer inom vården är! Detta är inte ett enstaka exempel, det finns säkert många liknande exempel på hur illa det är med empatin inom vården.

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Vilket satans jävla ”vård”-företag som medvetet låter katten Maja svälta till döds! DJURPLÅGERI….-de borde bannas!

   Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Hoppas att polisanmälan gått vidare till åklagare och att hemtjänstföretage åtalas för djurplågeri som är förbjudet i Sverige på grund av vår kultur av demokrati, mänskliga rättigheter och humanism som också betyder att djur ska behandlas värdigt. Den HUMANITÄRA SUPERSTORMAKTEN visar återigen sitt rätta ansikte, humaniteten gäller inte den svenska befolkningen eller katter och hundar.
  Katten Maja plågades till döds på grund av fullständig nonchalans mot djurs lidande en följd av att vi tillåter halalslakt i Sverige, – detta är ingeting annat än djurplågeri.
  Vårdföretaget saknar alla mäskliga känslor, katten Maja fick betala ett högt pris, – som de behandlar djur behandlar de säkert människor, ingen normal människa skulle vilja att de vårdade ens egna föräldrar, de bryr sig inte ett skit om de inte har blickarna på sig!

  Gillad av 1 person

  • Stjern

   Det verkar som att hemtjänsten borde vara skyldig till att ta hand om allt som en brukare har, enligt inläggen ovan. Nu var det ”bara” en katt, men tänk om det hade varit en bonde med 50 mjölkkor, vem hade då tagit hand om dom och mjölkat mm, Skulle hemtjänsten ha skickt alla på nödslakt eller försöka sälja dom?
   Tänk lite längre än vad näsan räcker om ni ska klaga på myndigheter i fortsättningen. DET är alltid ägaren som är skyldig till att sånt här händer, skyll inte på nån annan…

   Gilla

   • Ursula

    Tror knappt att en mjölkbonde med 50 kor brukar hemtjänst….. Och det finns människor med utländsk härkomst som har empati för djur. Men var fanns kvinnans gode man som skall hjälpa henne att ta tillvara på hennes intressen…? Som att få behålla sin kisse vid liv…

    Gilla

   • Björn

    Stjern – hoppas vid gud att du inte äger några djur (inte ens en fluga skulle jag lämna i din vård). Snacka inte en massa skit om en bonde med 50 mjölkkor för han/hon lär knappast få någon hemtjänst beviljad. I det här fallet har hemtjänsten visat sällsynt prov på total brist på empati och omvårdnad om ett djur som inte kan klara sig självt. Om de inte vill ta hand om katten själva så nog tusan är de skyldiga att slå larm så någon annan med ett större hjärta kan göra det.
    Du Stjern borde skämmas för ditt korkade inlägg!

    Gilla

   • Bosse

    Förstår inte varför du överhuvudtaget kommenterar.
    Misstänker att du gör det bara för att du inte gillar bloggen och för att du vill retas lite med ”rasisterna” här.
    Det riktigt lyser igenom att du är emot åsikterna om att katten borde tagits om hand bara för att inte någon vänstertomte tyckte det.
    Så här ligger det väll till och inte är det så att du en djurplågare va?

    Gilla

   • Annie

    Det ligger på ägarens ansvar enligt Länsstyrelsen.
    Kattens ägare hade tydligen inget bistånd till katten, dvs. att personalen skulle ge den mat & vatten eller göra rent kattlådan.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: