Jaguar skjuten vid OS-jippo!

I samband med ett reklamjippo för  OS sköts en jaguarhona, Juma, till döds. Hon var placerad, fastkedjad bredvid en deltagare som visade upp den olympiska elden. Jaguaren är maskoten för kommande OS i Rio.

aa101306581_The_Olympic_Torch_hold_by_an_athlete_is_seen_by_a_jaguar_--symbol_of_Amazonia--_during-small_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Eftersom Jaguaren är maskot för OS så lånades Juma från ett närliggande zoo. Väl fastkedjad och övervakad av militär lyckades hon ändå rymma. Hon skötes först med bedövningspil men efter att ha gått till attack mot en  militär innan bedövningen tog, sköt han henne till döds.

OS-kommitte´n beklagar det inträffade och tycker såklart i efterhand att detta var en dum ide´- att ha en levande  Jaguar kedjad på detta sätt är inte någon bra image för OS. Ännu sämre blev det när de tvingades skjuta henne.  Jaguaren finns med på listan över ”nästan” utrotningshotade djur.

Kommitten säger också att  den olympiska elden är en symbol för fred och enighet  och detta var verkligen inte syftet med att ha jaguaren med.  De garanterar att inget liknande kommer att försiggå under OS.

-” När skall folk sluta med detta sjuka behov av att visa upp, tämja och exploatera dessa vilda djur?” undrar Animal freedom union i Brasilien.

Svensson tycker det är lätt att vara efterklok men de kunde ju rådfrågat  experter innan.  Det är väldigt vanligt med  jippon – att det skall vara häftigt. Vem tänker på djuret? Vem tänker sig dessa konsekvenser?

National Geographic

 

 

2 thoughts on “Jaguar skjuten vid OS-jippo!

  1. Jag blir så ledsen. Ett meningslöst, spektakulärt jippo offrar ett vackert, utrotningshotat djur.

Kommentera