Nekades jobb p.g.a. slöjan


Just nu florerar ytterligare en av alla dessa snyfthistorier om muslimska kvinnor som nekas jobb p.g.a. sin påtvingade klädsel.

Rüya El Hattawi från Göteborg sökte sommarjobb på företaget Santa Maria. Företaget var först positiva, men efter att ha kontrollerat företagets hygienpolicy fick El Hattawi beskedet om att hon inte skulle få jobbet.

Nu har hon anmält företaget till DO och kommer med säkerhet kunna finansiera sitt pluggande med ett rejält skadestånd istället för jobb. Media har gått i gång på detta och i skuggorna kryper säkert Expo med sitt eviga tjatande om rasism när något går emot människor med icke-europeisk bakgrund.

Företagets kommunikationschef har redan pudlat och hävdar att så här får det inte gå till. En garanti för att El Hattawi ändå får jobbet eller ett rejält skadestånd.

En stor del av svenska företag har en klädkod. Vissa har det p.g.a. säkerhetsskäl, andra har det för att de anställda ska visa upp en gemensam fasad och en del har det p.g.a. hygienskäl. På Santa Maria står följande att läsa: ”För att slutligen säkerställa bästa möjliga hygien och kvalitet i produktionen har vi låtit certifiera alla våra produktionsanläggningar enligt BRC, den globala standarden för livsmedelssäkerhet”.

Expressen

Det är inte förvånande att just muslimer är inblandade i liknande fall, i synnerhet när det gäller kvinnor. I fallet El Hattawi får vi veta det vi länge misstänkt…

”Sen ställde de frågan om jag inte kunde ta av mig slöjan under arbetstiderna. Jag blev ganska kränkt av det. Det är ingen modeaccessoar, det är min identitet.”

Här visar El Hattawi upp en dubbelmoral. Hon erkänner att slöjan inte är en modepryl, utan en religiös identitet. Alltså tvärtemot alla de som hävdat att slöjan är frivillig, inte religiös. Att visa respekt för regler som gäller i det västerländska samhället, verkar inte intressera muslimer. Tänk er en etnisk svensk kvinna som gärna klär sig i högklackat och korta kjolar på fritiden. Tror ni att hon kräver att få bära den klädseln på sitt arbete där en viss klädkod gäller? Tänk er en thailändsk kvinna som gärna klär sig i hemlandets traditionella kläder på stan. Tror ni hon skulle springa till DO om hon tvingades använda kläder efter en speciell klädkod på sin arbetsplats, oavsett om det rör sig om hygieniska eller säkerhetsskäl?

Använd er patetiska slöja i era privata liv, men visa respekt för gällande regler och ta av er den när det krävs.


16 responses to “Nekades jobb p.g.a. slöjan

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: