Narkotikadömd rumän får inte sitta rumänskt fängelse


BROTTSLIGHET. Trots den europeiska arresteringsordern ska Sverige inte lämna ut den rumänske mannen som är dömd för narkotikabrott i sitt hemland. Orsaken är att förhållandena i rumänska fängelser kan innebära ett brott mot Europakonventionen. Det slår Solna tingsrätt fast. Migrationsdomstolen har tidigare avslagit mannens begäran om asyl.

Rumänien har utfärdat en europeisk arresteringsorder och begär att en 28-årig man ska överlämnas från Sverige för verkställighet av ett femårigt fängelsestraff för narkotikabrott och ”deltagande i en kriminell organisation”.

Åklagaren har begärt att Solna tingsrätt ska pröva om mannen, som motsatt sig överlämning, ska överlämnas från Sverige.

Mannen hävdar bland annat att ett överlämnande skulle kränka hans rättigheter enligt artiklarna 3, 6 och 7 i Europakonventionen – någonting som åklagaren bestrider.

Tingsrätten konstaterar att de omständigheter som mannen har anfört utgör en kränkning av hans rättigheter enligt artikel 6 och 7 Europakonventionen – bland annat att det har rört sig om en straffri hantering av narkotika och att den rumänska domen är oriktig. Enligt tingsrätten kräver detta en prövning som går utöver vad som ska ske i samband med verkställande av en europeisk arresteringsorder.

Enligt tingsrätten kan varken en bedömning av sakomständigheterna i fallet eller en prövning om domen är korrekt göras. Det kan därmed inte slås fast att mannens rättigheter enligt artikel 6 och 7 har kränkts på ett sådant sätt att det hindrar ett överlämnande.

Däremot konstaterar tingsrätten att förhållandena i de rumänska fängelserna är sådana att det generellt finns påtagliga grunder för att anta att den som avtjänar straff i ett rumänskt fängelse – i så kallad sluten regim eller strängare där de som dömts till mellan tre och tretton års fängelse normalt placeras – löper en verklig risk för att utsättas för behandling i strid med artikel 3.

Tingsrätten pekar bland annat på den överbeläggning som generellt tycks råda i dessa fängelser som innebär att cellutrymmet för varje fånge kan understiga det minimum om fyra kvadratmeter som rekommenderas av Europarådets kommitté mot tortyr.

Tingsrätten bedömer samtidigt att risken för att mannen ska utsättas för behandling i strid med artikel 3 är allvarlig. Tingsrätten har övervägt att besluta om överlämnande på villkor att Rumänien lämnar bindande garantier om en behandling i fängelse som är förenlig med artikel 3 men bedömer att europeiska arresteringsorderlagen saknar utrymme för detta.

Mot denna bakgrund av detta bedömer rätten att ett överlämnande inte får beviljas.

Mannen ansökte om asyl omedelbart då han kom till Sverige och åberopade då att han riskerade att utsättas för omänsklig behandling om han tvingades återvända till Rumänien. Både Migrationsverket och migrationsdomstolen avslog dock hans ansökan utan att ens bevilja honom något offentligt biträde.

Tingsrätten gör alltså nu en motsatt bedömning när det gäller Rumänien.

Dagens Juridik

-Pettersson undrar hur långt svensk flathet kan sträcka sig. Mannen är rumän, dömd till fem år i Rumänien så varför ska utlämningen prövas i Sverige, skicka hem honom…

Return_to_sender

 


24 responses to “Narkotikadömd rumän får inte sitta rumänskt fängelse

 • Utvandrad

  Detta är så jävla dumt så det kan naturligtvis bara hända i Absurdistan. Är det bara godhetsknarkare överallt i det svenska samhället som lever i villfarelsen att alla människor är goda och skall bo på Lyxhotell på bekostnad av världens mest beskattade folk som återigen betalar glatt för sin egen undergång.

  Gilla

 • Argus

  Hade vi haft kvar strikt tjänsteansvar som OP avskaffade hade ledamöterna i Solna tingsrätt blivit fällda för tjänstefel och avskedade. Som medlem i EU har Rumänien att följa Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Detta övervakas av EU-kommissionen och avgörs slutligen av EU-domstolen vilken numera på grund av grundlagsändringar även råder över svenskt rättsväsende.

  Gilla

 • Lena

  Ännu en svensk som bidrager till skattekistan……eller ?
  https://pbs.twimg.com/media/CjLINRCWsAAgQDZ.jpg:large

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokrat, Ricke

  Att vara ett ARSEL eller inte vara ett ARSEL det är frågan….! SWEDEN är ett land med många byråkrater som har missuppfattat sin roll i vårt samhälle, de skyddar invällande kriminella och inte Sveriges befolkning!
  BEDRÖVLIG!!!

  Gilla

  • Lena

   Såg en vacker bild, tittade närmare på bilden och upptäckte att den kan inte vara fotad i Sverige………….varför ?

   Gilla

 • Involuntarium

  Vadå Rumänien är ett EU land? Duger väl gott åt en rumän! Rättsväsendet är tydligen inte informerad om att Rumänien är ett EU land!

  Självklart ska den kriminelle återsändas till Rumänien omgående! Det är fan inte Sveriges rättsväsendes uppgift att ta hänsyn till andra länders inre angelägenheter och vilka förhållanden som råder i andra länders rätts och straffsystem!

  Förbannade PK patraskfeminister som i te förstår sitt uppdrag och sina arbetsuppgifter! De ska fan inte belasta skattekollektivet med fullständigt onödiga självförvållade kostnader!

  Åklagaren i fallet måste bara överklaga, rumänen ska ut ur Sverige omgående!

  Gilla

 • Blodsven

  Ytterligare ett resultat av den skadliga feminizmen som förgiftat västvärlden. Naturligtvis med god hjälp av odugliga och verklighetsfrämmande politiker som hellre flinar runt på gayparader och dylika sjuka tillställningar, än att göra samhällsnytta….

  Gilla

 • jockfall

  Slår vad om att Stefan Röfven vill ge denna brottsling svensk förtidspension. Någon som håller mot?

  Gilla

 • Suzie

  Hur länge skall dumsvensken acceptera att betala all inclusive i svenskt lyxfängelse för all världens grövsta kriminella som vill hit på lyxig fängelsesemester?

  Gilla

 • Stenbock

  Åter agerar ”die dumme Schweden”,och inser inte att all jordens befolkning skrattar ut dem ! Sedan när,är en sketen tingsrätt i Solna,den som skall bedöma hur Rumänien,behandlar sina straffade ?

  Gilla

 • ÅMÅL

  Alexandra kan kommunicera på rumänska – skicka henne för att reda upp situationen; Alexandra kan göra radio- och TV-program, skicka bilder på Instagram och tweets. Hennes skönhet och charm får alla hjärtan att smälta!

  Gilla

  • Mr Q

   Är det svartskallen från Rosengården,som står vid hennes sida?

   Gilla

   • ÅMÅL

    ZLATAN – yes yes yes!

    Gilla

   • Stenbock

    Absurdistans stolthet !! Hat/hetspressens omslagspojke.

    Gilla

   • age

    Jag förstår mig inte på fotboll men vill tro att han gjort en hel del nytta för Sverige.
    Inbillar mig dessutom att han är tillräckligt intelligent för att inte vara muslim.
    D.v.s. han måste betraktas som Svensk.
    Hoppas att jag har rätt.
    Jag vill också tro att Alexandra ät värd att uppskatta.

    Gilla

   • Mr Q

    Du menar att den figuren skall vara nya sinnbild för Sverige ?
    Ja varför inte,hela landet stolpar ju runt i mångkulturens smet !

    Gilla

  • Lena

   Ingen som orkar titta på hela eländet, det går att snabbspola, tack för den servicen.
   Även med snabbspoling så ställer sig frågan……var får de pengar ifrån ?

   Gilla

 • Android77

  Det en knarklangare gör med sina offer är mycket värre än situationen i rumänska fängelser. Han får det bra jämför med vad han kan ha ställt till med. Inget ”lyxhotell” i Sverige! Ut med honom bara!

  Gilla

 • Janne

  Varför ska Sverige utlämna brottslingen?? Landet är ju proffesionella storsamlare på allt jävla slödder och värdelös ohyra från världens alla hörn och här har vi ju ännu en guldkalv att ställa på VIP hyllan.
  Janne

  Gilla

 • Joy

  Tingsrätter är ett skämt ibland. Politiska domar, inte lagen! Rumänien har medlemskap i EU och hur kan de ha fått det om deras fängelser bryter mot mänskliga rättigheter?

  Gilla

 • Lena

  Med tanke på vad som sker mot de äldre i Sverige
  http://www.corren.se/nyheter/norrkoping/90-arig-kvinna-med-rollator-ranad-om4147985.aspx
  http://www.bonton.se/?d=2016-05-03
  Beväpnade rollatorer, Sverige blir ledande.

  Gilla

 • Tony

  Ett sådant kräk ska inte snacka om rättigheter,
  alla andra länder hade lämnat ut idioten, men i det
  sinnesslöa Sverige är man mer rädd om brottslingen
  än om offren!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: