Jamala -1944


I årets Eurovision Song Contest segrade Ukraina med artisten Jamala och hennes låt ”1944” som innehöll ett politiskt budskap. – Att folk associerar låten till annekteringen av Krim är självklart för mig och jag vill med den här låten visa att det här är fel och jag vill att det här aldrig ska upprepas igen, säger Jamala.

Så den handlar delvis om det som händer på Krim idag? – Det finns väldigt mycket sorg just nu på Krim och människor försvinner. Bibliotek och platser där unga Krimtatarer tidigare kunde mötas och utbyta idéer, stängs, förbjuds och det finns en sorg nu på Krim likt den som fanns 1944.

Var det därför du skrev den här låten? – Ja, det var därför jag skrev den här låten!

Förra året deltog inte Ukraina i ESC på grund av politiska oroligheter i landet. Ukrainas bidrag ”1944” framfördes av 32-åriga Jamala eller Susana Jamaladyovna som hon egentligen heter, hon är själv tatar från Krim. Hon är både skådespelare, programledare och musiker och har själv skrivit låttexten:

”When strangers are coming…
They come to your house,

they kill you all and say,
We´re not guilty, not guilty”

”Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don´t swallow my soul.
Our souls.”

Direkt efter att det stod klart att låten ”1944” skulle bli Ukrainas bidrag till årets Eurovision song contest, reagerade ryska politiker och Krims myndigheter på låtens innehåll. Den anklagades för att vara förolämpande mot Ryssland och att den sprider en falsk bild av historien.

Låten skildrar året 1944 med Sovjetunionens och Josef Stalins massdeportation av tatarer från Krimhalvön till Centralasien under Andra Världskriget.

Men Jamala, som skrivit låten själv, säger att det är en personlig berättelse om hennes familj och fördrivningen av Krimtatarer under Andra världskriget.– Jag vet inte vad jag kan göra för att hjälpa mitt folk. Jag är bara en person i den här galna världen. Min gammelfarfar är 90 år. Han är sjuk och han har varit försvunnen i två år och jag vet inte vad som hänt honom, säger Jamala.

EBU har efter granskning godkänt låten för tävlan och sagt att den varken i sin titel eller i sitt textinnehåll strider mot Eurovisions tävlingsregler där ”inga texter, tal eller gester av politisk eller liknande natur ska vara tillåtna under Eurovision song contest”.

Vad tycker du om att att folk som lyssnar på den här låten, som handlar om en historisk händelse, kopplar den till det som händer idag?

– Det har gått två år efter annekteringen av Krim och den här annekteringen har gett oss så mycket smärta och väckt så mycket känslor hos mig, hemska minnena har kommit tillbaka till mig och min familj.


28 responses to “Jamala -1944

 • pietruszka

  Volynien (ukrainska: Волинь, Volyn; polska: Wołyń; ryska: Волынь, Volyn; tyska:

  Varsågod bilder på OFFER (polacker)för en massaker som begåtts av ONU:s militära gren UPA i Volynien i dåvarande Polen (nu Ukraina), 1943
  vem tror ni ligger bakom?
  Ukraina.

  orkar inte översätta.

  http://natemat.pl/132609,zamordowali-100-tys-polakow-stosowali-setki-tortur-rzez-wolynska-wciaz-dzieli-dwa-narody

  Gilla

 • Lofas

  Turk tataren tar på sig offerkoftan och sjunger ut i Eurovision borde vara rubriken. Men deras eget folkmord av armenier, greker och andra kristna under första världskrigets dagar är för politiskt att sjunga om! Satans djävla böghycklare säger jag bara.

  Gilla

 • Thomas

  Historien ska inte upprepas. Krimmuslimerna slogs med Nazzarna 1944. Hon kommer ju ut som tatar direkt efter att hon vunnit.

  Gilla

 • killeri

  Mycket rysstroll här i dag.

  Gilla

 • Petter (SD senast 2018)

  Sånt jäkla liv det var 1980 när Norges bidrag handlade om förtrycket av samerna. ESC skulle vara opolitiskt hette det då. Verkar som om det är just det som ESC ska va numera. En politiskt korrekt plattform för all PK-gegga att försöka låta tittarna lägga sig ner och rulla in sig i. Inte konstigt att den tävlingen tappat i förtroende. Rena PK-skräpet, den där Eurovicious Shit.

  Gilla

 • Lena

  Tråkigt att sport och musikevenemang numera är politiska, hur länge kommer de att locka till sig, de människor som verkligen har talang ?
  Stor risk för korruption och den naturliga glädjen är som bortblåst.

  Gilla

 • Mr Q

  Fanns det inga orientaliska bidrag från Mohammeds skara ? Hur var det förresten, med ”de stackars fattiga EU-medborgarna”,fick inte de deltaga med sina bidrag och representeras från scenen ? 🙂

  Gilla

 • Kjell Hedlund

  Hon var duktig på att skrika! Kalla inte det bra musik.

  Gilla

 • Fem idioter är fler än fyra genier - Dumokrati!

  Eller så är det en dubbelluring? Tatarerna slogs ju nämligen för friheten på Tredje Rikets sida mot de socialdemokratiska revolutionära förtryckarna, helvetes och avföringsmänniskorna dvs kommunismen..

  Gilla

 • Galten

  Barnevenemanget är av föga intresse.

  Gilla

 • kriminella ukrainska nationalister
 • disgusting

  -Tack Vidar dagens sanning!
  låt Sverige betala tävlingen i Ukraina FY FAN

  Gilla

 • Fel låt vann

  Ryssland är Europas räddare från sionismens hänsynslöshet.

  Gilla

 • putte

  Personligen tror jag att Rosen Qvick hade haft en stora möjligheter att vinna över vinnarbidraget

  Gilla

  • Stenbock


   Nu skall vi inte svartmåla Rosen….
   Beklagar samtidigt er som offrade dyra timmar av ert liv,av att titta på sådans TV-skit !

   Gilla

 • jgarn

  Ej av intresse.

  Gilla

 • Peter Jacobsson

  Russofobi

  Gilla

  • killeri

   Russofobi? Det är en fullt naturlig och sund misstänksamhet mot ett land som plundrat, mördat och våldtagit i sina grannländer under större delen av 1900-talet. Vi som bor i något av dessa länder behöver bara gå till kyrkogårdarna för att se vad den ryska chauvinismen ställt till med.

   Gilla

   • Peter Jacobsson

    Du menar då till skillnad mot USA som gör samma sak fast på distans? Irak, Afghanistan och Libyen, folken lider svårt under islamismen som USA med hjälp av bomber tvingat fram. Ungefär samma sak som när Sovjet (ej Ryssland) tvingade på de östeuropeiska länderna kommunism. Jag litar mindre på ormen Obama är björnen Putin. Obama är mannen som kan (utan betänkligheter) starta ett 3:e världskrig.

    Gilla

   • Fem idioter är fler än fyra genier - Dumokrati!

    Nu är det ju så att Sovjet var en helt igenom judisk skapelse och styrdes av judar vilka enligt många slaktade uppemot 147 miljoner människor. Du kan ju inte jämställa Ryssland med Putin idag som fråntog alla dessa sovjetiska helvetesmänniskor makten när det judiska Sovjet föll samman med detta helvetesbygge av folk vid makten som tagna ur satans arsel som Sovjet var likt Sverige idag som blivit, må vara en light-version (än så länge). Judiska kommissarier som mördade tiotals miljoner med sina berömda nackskott mm. Sovjet finns icke mer där, det har flyttat till EU och USA där samma avskyvärda lögnljugare, bedragare och parasiterande utsugare med avskumslakejer och som också tagna ur satans arsel som ”vår” Röfvén, Merckel, Hollende m.fl som slickar deras rövar härskar nu. Krimtatarerna slogs ju mot det judiska Sovjet och är väl tyvärr ett folk idag som likt indianerna i Amerika blivit av med sitt pga ”utvecklingen”. Men det är Ryssland idag de har att tacka för att de överhuvudtaget har möjlighet att sjunga om det så tack vare Putins utkastande av parasiterna, avskummen och de onda svinen har alla möjlighet att göra sina röster hörda t.o.m i utsändningar till 100-tals miljoner över hela världen. Är det någon som på fullt allvar tror att detta ens kunnat besjungits om det judiska Sovjet fortfarande funnits kvar?..

    Gilla

   • killeri

    Peter Jacobsson m fl försöker flytta fokus till USA men det landet har såvitt jag vet aldrig angripit Finland, ockuperat eller fördrivit finnar eller ester. Här lever vi ständigt under hotet av ryskt vapenskrammel men ni naiva rikssvenskar tror alla om gott.

    Gilla

 • Grune

  Nu kvarstår den stora frågan hur Ukraina skall ha råd att lägga flera miljoner på detta elände.

  Gilla

  • Vidar

   Du kan vara lugn. Sverige lär väl lägga ett förslag om att ”alla skall hjälpa till” och så slutar det med att SVT får betala kalaset själv, och för att inte svenska statens propagandamaskin efter det skall tvingas lägga ner pga pengaproblem, så tar staten ytterligare några miljoner från Sveriges pensionärer och skolbarn samt höjer bensinskatten lite mer..

   Gilla

  • Fem idioter är fler än fyra genier - Dumokrati!

   Det allra skönaste hade ju varit om Australien som representerades av en asiat vunnit tävlingen mellan Europas länder..
   Och sen hade hela Europa tvingats flyga till Australien för nästa års final. Det var ju nära. Hur tänker man..?

   Kanske är det ändå ett tecken i tiden att folkets röst avgjorde så att en sång som handlade om allierade till Tredje Riket slogs mot sina judiska förtryckare vann?

   Gilla

   • Fem idioter är fler än fyra genier - Dumokrati!

    allierade till Tredje Riket som slogs mot sina judiska förtryckare vann? – ska det vara

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: