SVT vill inte visa film om islamsk terror trots att de medfinansierat den

ISLAMOFOBI. Det finns en ny svensk film, välgjord och tankeväckande – men ingen vill visa den, skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson.

En algerisk aktivist vars familj slaktades. Föräldrarna till en svensk 22-åring som slutade sina dagar i en explosion på Bali. En fäktare som tränat för OS i München men som tvingades fly för sitt liv medan lagkamraterna mördades.

Alla är de terrorns indirekta offer, alla har de sett sina närmaste få sina liv stulna i politiska syften. Alla kommer de till tals i en ny svensk dokumentärfilm, ”Watching the moon at night” av Joanna Helander och Bo Persson.

De anhörigas röster ackompanjeras av historiker, filosofer och författare med terrorism som specialitet. Några av dem resonerar kring terrorns antisemitiska drag, hur den ofta riktas mot judiska mål. Är detta kontroversiellt? Nej, det borde stå klart för alla att så är fallet. Både i Paris och Köpenhamn har terrordåd nyligen riktats mot människor vars enda ”förbrytelse” varit deras judiskhet.

Terrorgruppen Hamas företrädare som citeras i filmen skräder inte orden om det judiska folket – judarna är kollektivt ansvariga för krig och katastrofer, de är dömda till förintelse… Kontroversiellt? Nej, alla vet att det är så det låter, till och med Irans högsta ledning har en tradition av öppet antisemitiska tirader.

”Watching the moon at night” handlar om sambandet mellan antisemitism, jihadism och terrorism. I filmen pratar skaparna Joanna Helander och Bo Persson med anhöriga till islamistiska terroristers offer.

Trots samarbete med SVT och Svenska filminstitutet tycks nu ingen vilja visa den och Helmerson tror att det handlar om en åsiktskorridor bland dem som fattar beslut om bidrag till konsten. ”I denna korridor anar jag att den gångbara tesen är att Israel är en större brottsling i Mellanösterns konflikter än grannarna”, skriver han och fortsätter: ”Man fruktar islamofobi mer än man vill belysa den terror som begås i islams namn.”

-Pettersson har noterat att sedan Israel bildades 1948 har ungefär 11 miljoner muslimer dött en våldsam död. 35000 av dem har dödats av israeler och c:a 10 miljoner har dödats av andra muslimer,men enligt SVT och många andra är Israel värst…

7 thoughts on “SVT vill inte visa film om islamsk terror trots att de medfinansierat den

  1. SVT har nog fått order från alla muslimpartier dvs 7klövern visa för helvete inte den filmen då kommer hela Svenska folket att få veta sanningen om denna folkgrupp………..

  2. Det finns väl ca 12 miljoner judar i världen och 1.6 miljarder mulimer. Ändå får man intrycket att i Sverige behandlas muslimer som en liten minioritet som det är synd om och som behöver stöttas i allah lägen.
    Betänk att om det nu är ca 10% (enligt flertalet undersökningar) som är militanta, radikala islamister, så finns det alltså 10 ggr mer militanta islamister i världen än det totala antalet judar..
    Det får en ju verkligen att undra varför Sverige inte törs kritisera islamister mer än vi gör. Rädsla för att kallas rasister (islam är ingen etnisitet eller minioritet dock..) eller rädsla för något mycket värre?
    Läste igår att ett flertal länder vill kalla ISs pågåendr utrotning av kristna i mellanöstern för folkmord, men i Sverige var det bara kd, SD och Liberalerna som röstade för detta.

    http://www.svd.se/kd-en-plikt-att-forsoka-stoppa-folkmord/om/debatt

  3. Vilket är ett tydligt bevis för att även SVT har ”skrämts” till tystnad .

    Vilket troligen är en av filmens slutsatser, om den religiösa fanatismen, som den ska skildra. Att man med religion, hot och terror vill skrämma och tysta sina meningsmotståndare.

    Demokratin är en förlorare, om inte SVT kan visa denna film.

Kommentera