Stäng

Asylsökande häktade för tvångs- och barnäktenskap

INVANDRING. En man från Vänersborg misstänks ha gift sig med en minderårig flicka. Han och flickans föräldrar har häktats misstänkta för att ha främjat tvångsäktenskap.


Det var i fredags förra veckan som trion häktades vid Värmlands tingsrätt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänkta för äktenskapstvång. – Tre personer sitter i häktet och det är föräldrarna och en man som är skriven i Vänersborg, säger Pia Hammar, kammaråklagare.

Alla tre är asylsökande från Syrien. Föräldrarna, en 38-årig man och en 33-årig kvinna, bor på en flyktingförläggning i Värmland. Mannen från Vänersborg, som är 25 år, är den som ska ha gift sig med flickan som uppges vara 15 eller 16 år.

Enligt Pia Hammar ska vigseln ha skett i början av december på en mindre ort i Dalsland. Hon säger också att det ska ha varit under tvång och påtryckningar som flickan gifte sig. – Alla tre misstänkta förnekar brott. De säger att flickan inte är gift och att hon inte har blivit bortgift, säger Pia Hammar.

Vad var det som gjorde att man fattade misstanke om äktenskapstvång? – Det var flickan som själv hörde av sig till polisen.

Nu jobbar man med att höra de inblandade och med att bland annat kolla av samtalslistor i deras telefoner.
Senast den 30 april ska åtal vara väckt, men gissningsvis kommer det att ta mer tid innan utredningen är klar.

Brottet äktenskapstvång är relativt nytt och infördes 2014 i ett led att stärka skyddet mot tvångsäktenskap (tidigare kunde man dömas till olaga tvång) och barnäktenskap. Den person som på något sätt tvingar eller utnyttjar en person i utsatt läge att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse kan dömas till fängelse i högst fyra år.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen har 23 fall av misstänkt tvångsäktenskap polisanmälts fram till sommaren förra året, samtliga av dem har senare avskrivits av åklagare. Därmed kan fallet med den misstänkta vigseln mellan mannen från Vänersborg och den minderåriga flickan bli det första i sitt slag i Sverige som leder till åtal.

Regeringen om lagen

5 reaktioner på “Asylsökande häktade för tvångs- och barnäktenskap

 1. Man är väl pedofil om man har sexuellt umgänge med ett barn?!!!
  Denne man var ju inte lastgammal men det finns exempel på äldre än så som gifter sig med barn – fy farao – är inte detta pedofili så säg? De bryter mot flera lagar i Sverige så nu hoppas man att någon tar tag i detta på allvar.

  1. Förebilden profeten Muhammed, levde i Medina i Saudi Arabia för ca 1400 år sedan, – år 600….-han gifte sig med en 6 årig flicka, Aisha….Enligt islam kan de ha flera fruar….Koranen/sharia är lag och grundlag i Saudi Arabia idag…..
   Islam är ett politiskt system mer än ”religion”….
   Lyssna på Ann Barnhardt på Youtube…-”Islamic Sexuality A Survey Of Evil.”

 2. Äntligen börjar Sverige ta tillvara även flickors rätt till att vara barn!. Rent ut sagt för dj*vligt att de låter vuxna män bo tillsammans med sina barnbrudar. Sveriges lagar ska gälla om de vill bo här.
  Vad beträffar Beatrice så tycker man att hon borde ha viktigare saker att tänka på…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: