Hanna Gadban: Journalistiken sviker uppdraget


Av  i SvD

Ett av de viktigaste uttrycken för yttrandefrihet är ett hederligt journalistiskt arbete. Dessvärre märks i delar av svenska medier en oroväckande tendens att välja bort kritiska frågor. Detta märks ofta när frågor om Sveriges anknytningar till islamistisk terrorism kommer upp. Handlar det om rädsla för att stämplas som islamofobisk? Eller är det möjligtvis en naiv uppfattning underbyggd av en kollektiv syn på Sveriges muslimer som en homogen grupp, i kombination med välmenande intentioner om att inte vilja kränka oskyldiga muslimer?

Ett exempel på att medierna inte fullföljer sitt uppdrag syntes i TV4 Nyheternas rapportering om den terrormisstänkte svensken Osama Krayem, som nyligen greps i Belgien misstänkt för delaktighet i massmordet i Bryssel den 22 mars. Under rubriken ”Familjen är i chock” berättade fastern i inslaget att familjen blev chockad när nyheten nådde dem. Trots att Krayems namn och bild offentliggjordes redan i januari förra året på SvD:s ledarskribent Per Gudmundsons blogg, och i november i Expressens kartläggning av svenska terrorister (Expressen 17/11-15). Ändå ställdes inga kritiska frågor till familjen.

I ett annat inslag om Osama Krayem intervjuade P1 Morgon en imam som arbetar i en källarmoské, där Krayem brukade uppehålla sig. Enligt inslaget chockerades även imamen av nyheten (SR 11/4). Borde inte imamen ha varit medveten om Krayems radikaliseringsprocess, eftersom det var där Krayem radikaliserades, enligt sin faster?

Ett annat exempel var Arbetarbladets rapportering om Gävles insatser mot radikalisering. Talespersonen för Gävle moské, Rague Ali Youssouf, intervjuades och sade att det inte förekommer några särskilda problem just i Gävle, men att man behöver tala om det ”eftersom det är aktuella frågor både i Sverige och utomlands” (Arbetarbladet 10/4).

För två månader sedan sade Yussouf om Islamiska statens flagga att ”Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan”, vilket skapade upprörda reaktioner. ”Om man sprider den så betyder det att man sympatiserar med IS”, sade Mahmoud Khalfi, Islamiska förbundets talesperson i religiösa frågor (GD 24/2). Varför lät Arbetarbladet bli att ställa några frågor till Yussouf om detta?

Många frågor dyker upp, men journalisterna ställer dem inte till dem som borde svara. Den bild svenska medier därmed delvis målar upp är att muslimska familjer och imamer är omedvetna, naiva eller rent ut sagt undergivna, när en person i deras närhet radikaliseras.

Det är en felaktig bild, och den hjälper heller inte det flertal fredliga muslimer som lever i detta land och tar avstånd från terrorn. Den viktigaste insatsen svenska medier kan göra för att bidra i kampen mot religiös extremism är att sköta sitt journalistiska grunduppdrag, och ställa de frågor som ska ställas.

-Pettersson håller med i stora drag. Varför ställer journalisterna inte kritiskaa följdfrågor när det gäller invandring, islam och muslimer? Hade de skött sitt jobb hade Mehmet Kaplan aldrig blivit minister, knappt riksdagsman…


7 responses to “Hanna Gadban: Journalistiken sviker uppdraget

 • Pica pica

  I åratal har SD utmålats som fascister och nazister m m och både politiker och media har lagt locket på vad gäller massinvandring och vilka som kom.

  Nu när spärren börjar släppa (hos vissa) avslöjas hur litet svensken vet om vilken värdegrund många muslimer har. Och detta trots att en del är andra generationen och alltså födda i landet som Yasir Khan. Det säger en hel del om den dåliga integrationen.

  Därför säger hans vägran att hälsa normalt på kvinnor en hel del till de svenskar som fått lära sig att vi är alla ”lika”. Alltså mer info om islam i Sverige.

  Gilla

 • ÅMÅL

  HOPPLÖST DÅLIG MSM I SVERIGE – SEDAN LÄNGE;

  Gilla

 • ÅMÅL

  MEDIA HAR VILSELETT I DECENNIER;

  Gilla

 • Utvandrad

  Det här med allas lika värde är ju totalt missbrukat och felöversatt ur FN´s Deklaration om mänskliga rättigheter. Där står det : ”All human beings are born free and equal in dignity and rights. (dvs Värdighet och rättigheter). Om man sedan tittar på hur marknaden fungerar så gäller tillgång och efterfrågan, har man mer kunskap och kan mer, är effektiv i sitt värv så tjänar man mer. Skall dom nu envisas med felöversättningen så håller ju inte den heller, är en mördare och våldtäktsman lika mycket värd för samhället än en människa som sköter sig och bidrar till utveckling och välstånd? Inte i min bok i alla fall!!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Samma bristande förståelse för betydelsen av gränser, som mp har vad gäller vårt land Sverige (inga andra länder?) – samma brister har de när det gäller filtrering i partiarbetet?

  Så som i det lilla så och i det stora. De har gjort det till sitt största kännetecken att omfamna alla. Även mördarsniglar trots att de har som avsikt att ta ifrån dem det som gör livet möjligt att leva?

  Den här prioriteringen skyfflar undan fokuset på miljöfrågor och det är nu fritt fram för andra partier att specialisera sig på området. MP är fullt upptagna med att tycka synd om religiöst färgade främlingar. De tappar då i förmåga att sköta partiets ursprungliga syfte med att det bildades.

  Den strateg som inser att partiet infiltrerats gradvis inser att när detta blir uppenbart kommer förlusten av röster att betyda siffror som kanske inte ens garanterar en plats i riksdagen, långt mindre regeringen.

  Det är ett högt spel att hysa människor med egen agenda inom partiet. Men nu är det upp till oss svenskar att trots hot om att stämplas som rasist och islamofob inte bry sig så mycket om det. Fokus ska vara på hur vi vill ha det i vårt land. Oavsett vad någon ger det för namn. Svenskt går bra.

  Gilla

 • Urinvånare

  Det fanns ju en sjuk uppfattning bland PK folket att islam är en ras. Den som kritiserade islam blev kallad rasist. Så nu kan inte journalisterna sköta sitt jobb, för att dom har missbrukat ordet rasist.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Jag har alltid tyckt det är höjden av SVENSK kontradiktorisk vänsternarcissism att se alla andra som homogena stereotypa karaktärer SAMTIDIGT som man säger att ”alla är olika”…. de har en nedsättande syn på andra än sig själva. En ”fruktansvärd människosyn”.

  Inom varje etnicitet och nationalitet finns ju hela spannet av individer, även om ”vissa kulturer” fostrar de sina att vara intoleranta och aggressiva och hämndlystna.

  MP i Helsingborg krävde igår flera gånger i talarstolen en ursäkt av SD:s kommunalråd Michael Rosenberg för att denne i talarstolen sa om Kaplan ”värste fascisten”… http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/04/19/sds-kommunalrad-kallade-mehmet-kaplan-varsta-fascisten/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: