Stäng

Palestinier: Vi accepterar inte ett judiskt Israel

av Khaled Abu Toameh  •  18 april, 2016

 • Besattheten av bosättningarna flyttar fokus från kärnfrågor som palestiniernas erkännande av ett judiskt Israel. Många palestinier betraktar alltjämt Israel som en enda stor bosättning som ska försvinna från Mellanöstern.

 • Även de som säger sig ha accepterat en tvåstatslösning är ovilliga att erkänna någon judisk historia i eller med koppling till landet.
 • Enligt Al-Husseini vägrar palestinierna att erkänna en judisk stat, eftersom de tror att detta skulle ge legitimitet åt ”judarnas rätt till landet Palestina” och undergräva det palestinska kravet på ”återvändanderätt” för miljoner flyktingar till Israel.
 • Israeliska arabiska ledare sviker sina väljare genom att prioritera vad de uppfattar som de palestinska arabernas intressen, medan palestinska arabiska ledare sviker sina väljare genom att förneka alla kopplingar mellan judar och landet. Denna inställning omöjliggör fred.

Israel_Judiskt

Israel som judisk stat fortsätter vara ett rött skynke för palestinierna. Attityden är förhärskande från högsta ledningen och neråt, och förmedlas regelbundet av Palestinska myndighetens (PM) president Mahmoud Abbas.

Palestiniernas vägran att erkänna Israel som en judisk stat bygger på argumentet att en sådan åtgärd skulle innebära att man gav upp ”återvändanderätten” för miljontals ”flyktingar” till Israel. Vägran bygger också på ett fortsatt förnekande av alla historiska judiska kopplingar till landet.

De senaste veckorna har PMs president än en gång upprepat sin starka ovilja att erkänna Israel som en judisk stat.

Palestiniernas vägran att erkänna Israel som judisk stat är ett av de största hindren för fred mellan Israel och palestinierna.

Klagomål över bosättningar är ingenting annat än en dimridå från PMs sida.

Läs vidare

10 reaktioner på “Palestinier: Vi accepterar inte ett judiskt Israel

 1. Artikeln är helt korrekt palestinierna är inte ute efter en egen stat med Israel, utan målet är att göra Israel till en Islam stat, som alla borde förstå att det är helt orimligt.
  När Israel blev godkänd som självständig stat genom FN gick ett flertal arabländer i krig mot den judiska staten 1948, araberna trodde de skulle krossa allt motstånd i Israel och därför flydde ca 700.000 araber för att senare komma tillbaka.
  Israel vann kriget därför de hade en kärna med bland annat ca 50.000 krigsveteraner från andra världskriget och fick in även vapen.
  Alla araber som inte hade flydd från Israel fick bli kvar och idag är det ca 1.6 miljoner araber i Israel, de som flydde kunde inte återvända.
  Nu gör palestinierna anspråk att de som flydde 1948 skall kunna komma tillbaka, men de flesta är döda av dem och de andra har väl ingen rätt att komma till Israel som är flera generationer senare.
  Efter att staten Israel utropades blev judar i arabländerna utkörda och de rör sig om 700.000 personer.
  Araber som bor idag i Israel vill inte flytta till något arabland, de har samma möjligheter att studera som israeler och de har eget parti som de kan rösta på om så önskas, idag finns ingen större diskriminering mot araberna.
  Tidigare kunde inte araber göra militärtjänst som gjorde att de blev diskriminerade på arbetsmarknaden, men idag kan de göra vapenfri tjänst som gör dem likställda med israeler som gör militärtjänst.
  GDP i Israel är 33.600 US dollar och på Västbanken är GDP 2.900 US dollar.
  Det bästa för palestinierna på västbanken är att Israel annekterar hela Västbanken.
  Västbanken kommer aldrig att bli någon palestinsk stat,som är helt ologiskt.

  1. Bra analys, Margot Wallström borde läsa dina rader och få del av litet fakta!

 2. Minns ni den lilla äckliga, irriterande krypet Hillevi Larsson (S)- islamistvurmande riksdagsledamoten och hennes ’engagemang’ för Palestina? Ni gör det visst och ni också minns vad hon fått som utmärkelse eller pris. Priset bestod av en plakett med en karta där Israel utplånats. Och den islamisten och antisemiten Hillevi stoltserade med plaketten och en palestinsk flagga i händerna. J*v*a aset! Jag blir bara spyfärdig.
  Dåligt slut på en bra dag.

   1. Danke, mein Herr Stenbock! Jag ska göra det även om jag har en del ärenden här angående papper: att visa upp för myndigheter olika dokument/bevis/certifikat/intyg m.fl. översatta från svenska till rumänska. Byråkrati heter det, men här i folkmun kallas det hånfullt för D.M.H. (Directia Miscarii Hârtiilor) d v s Pappersrörelsens direktorat.
    Med lite tålamod, ska det gå över nån gång, hoppas jag.

   1. Alla som bodde i det brittiska protektoratet Palestina är palestinier oavsett religiös tro.

  1. Det är araber som varit bosatta i det som kallades för Palestina, efter I:a världskriget föll Ottomanska riket samman, det gjorde att Palestina blev ett prektorat för England och till Palestina tillhörde det som idag är Jordanien.
   England delade prektoratet i två delar 1926 det som är Jordanien idag blev 1 del och resten det som är Israel.
   Jordanien blev självständigt 1948 och Israel också 1948, därför England gav upp sitt protektorat. Västbanken tillhörde Jordanien till1967 när Israel lösgjorde Västbanken från Jordanien, som de accepterade.
   Israel kommer aldrig acceptera Västbanken som någon självständig stat, därför de måste kunna försvara sina gränser och Ben Gurion flygplatsen kan inte försvaras och inte heller Tel Aviv med 67 års gränser.
   Israel skulle aldrig gå med på någon delning av Jerusalem heller.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: