Den som inte håller med bestraffas

DEBATT. Svenskar är ofta rätt usla debattörer eftersom de inte fått öva sig. Det skriver Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och verksam i Köpenhamn, i en gästkrönika i Sydsvenskan.
Svenskar borde lära sig av danskarna, menar Dahl.

Sverige och Danmark är ju inte så lika som man kan tro, och ingenstans blir det tydligare än i svenskars och danskars attityder till det demokratiska samhällets innersta kärna: åsiktsfriheten.

Inställningen till den följer de nationella särdragen i övrigt. I det centraliserade, kollektivistiska Sverige utdelas påbud från ovan om vad som är och inte är den riktiga och korrekta åsikten för dagen.

De individualistiska, anarkistiska, bångstyriga danskarna som bor i ett land där småskalighet och mångfald är grundprincipen och misstänksamheten är stor mot allt som luktar centralisering, gläds åt en rejäl debatt och diskuterar så stickor och strån ryker.

Och är sedan de bästa vänner igen. Eller rättare sagt: ständigt de bästa vänner, för här i landet skiljer man på person och sak.

Enligt Dahl härskar i Sverige i stället ett konsensus och den som går emot majoritetsuppfattningen bestraffas.

”Rasist! Det funkar ju alltid. Eller, när argumenten tryter som värst, kanske att den andre har en avskyvärd människosyn.”

-Pettersson håller helt med Ann-Sofie Dahl.

  • När SD och andra ville begränsa invandringen skrek alla RASISTER!
  • När regeringen och PK näst intill stängde gränsen skrek alla att det var nödvändigt, men SD är i varje fall rasister.
  • När Jimmie Åkesson (SD) ville begränsa invandringen med 90 % var han en fascist.
  • Statsminister Ingvar Carlsson (S) som stängde gränsen 1989 är en trevlig prick…

2 thoughts on “Den som inte håller med bestraffas

  1. Men rasistkortet börjar tappa i kraft allt mer. Liksom patriarkat-/genus-kortet och näthatarkortet. Ångesten och desperationen lär tillta rejält hos PK-avfallet. När SD bildar regering med M(+KD) 2018 så tappar PK-avfallet greppet helt. Folket är mer än trötta på eländet och kaoset som godhets haveristerna fortsätter hålla på med. Men det finns en ände på det mesta här i tillvaron. Så även för PK-ondskan!

Kommentera