Zigenare släpps inte in på campingar


ZIGENARE. På fredagsförmiddagen hämtade Karlstads kommun dusch- och toalettbarackerna vid EU-migranternas camping. Mycket tyder dock på att romerna kommer att vara kvar nån vecka. På campingarna kring Karlstad verkar det däremot vara tvärstopp. – Det känns som diskriminering, säger diakonen Lasse Söderberg.

Vid midnatt, natten till fredagen, gick det tillfälliga bygglovet för campingen vid gamla Solareturen ut. El och vatten kopplades ur redan på torsdagen. Men omkring ett 20-tal romer valde ändå att fortsätta övernatta i de husvagnar som står kvar tills vidare.

Kommunens trafikservice lappade de cirka 20 husvagnarna som står kvar om felparkering. Ägarna har därmed tre arbetsdagar på sig att flytta dem. Vilket innebär att kommunen kan bogsera bort dem tidigast onsdag den 6 april.

Förutom att barackerna för dusch och toalett flyttades revs också fyra mindre skjulliknande baracker som använts för övernattning. Även bilarna närmast Nya Depåvägen fraktades undan.

För EU-migranterna återstår nu fortfarande frågan vart de ska ta vägen. Kyrkans nätverk hoppades under fredagen få klartecken för tältning vid Skutberget – men på eftermiddagen kom negativt besked i ett mejl från platschefen: ”Då vi bedriver turistverksamhet och tar emot besökare som är här i turiständamål måste jag meddela att vi INTE tar emot några EU-migranter på vår camping”.

Diakonen Lasse Söderberg är besviken: – För det första: ”turiständamål?”. Nog finns det väl ett antal som bor på camping som jobbar, som inte är där som turister? Och för det andra – om de betalar för sig och sköter sig, kan de verkligen nekas? Det känns som diskriminering.

First Camps vd Unni Åström utvecklar resonemanget:– Vi har gjort bedömningen att den här målgruppen inte kan uppfylla de regler och krav vi har, främst vad gäller betalning. Vi behöver ha legitimation, kreditkort, eventuellt förskottsbetalning. Samma krav gäller alla gäster och på alla våra campingar.

Även Ulf Nordentjell på Bomstad camping är inne på samma linje: – Våra tidigare erfarenheter med den här gruppen är inte bra, så vi är restriktiva. Samtidigt har man lite dåligt samvete, jag vet att de har det svårt. Men vi måste tänka på våra andra gäster, sedan tidigare vet vi att de har andra normer vad gäller städning till exempel. Och tar vi emot tio kan det komma 15-20.

Lasse Söderberg ger dock inte upp hoppet: – Vi får ta med oss ett tält och tre-fyra migranter och åka ut. Säger de ändå nej då får vi fundera på att ta det hela vidare på något sätt. Det är ju människor i nöd det handlar om.

Enligt Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, handlar det om en situation som faller under biten om ”varor, tjänster och bostäder” i diskrimineringslagen. – Där säger diskrimineringslagen att man inte får diskriminera någon utifrån exempelvis etnisk tillhörighet. Men vi kan inte säga i förväg om en specifik situation är diskriminerande utan det måste i så fall utredas, säger han.

-Pettersson undrar om campingägarna ljuger? Om inte varför kan inte zigenarna sköta sig, hålla rent, betala och legitimera sig som alla andra. Där är det riktiga problemet och det är ingen diskriminering. Cammpingägarna har säkert inget emot skötsamma långliggare…

Någon som vet vad zigenarna levde på innan gränserna öppnades? Det verkar ju vara totalt omöjligt att få dem att flytta hem.

VF.se


36 responses to “Zigenare släpps inte in på campingar

 • dave

  Sverige ja. Det ser väl dessa zinkisar som en camping.

  Gilla

 • age

  Jag får intrycket av några av de senare kommentarerna, att ullhan har bytt språkstil, ordval och meningsbyggnad.

  Gilla

 • age

  Jag har en övertygelse om att denna ”ullhan” är en Svensk pajas med IQ i närheten av skonumren.
  En utlännung skriver inte ”dem” eller ”svenshorra”.
  Det är dessutom långsökt att att en invandrare skulle skriva ”svärje” då de redan i sina instruktionsbrev, http://www.w2eu.com (wellcome to europe) får lära sig att stava till Sverige.
  Ordföljden och meningsbyggnaden verkar vara mer lik Svensk text än arabisk.

  Den här pajasen upplever jag som besvärande i den här fina bloggen.
  Vår Pettersson, som förser oss med så mycke saklig information är värd större respekt än vad denna pajas demonstrerar.

  Må vara att han försöker spela motpart men han spårar ur och gör sig löjlig på bloggens bekostnad.

  Gilla

 • Pica pica

  Det är inte diskriminering utan 500 års erfarenhet. Om de inte själva fattar varför de inte är välkomna så bör någon tala om för dem att de själva genom sitt leverne har bäddat för detta.

  Om de är ärliga och skötsamma och betalar för sig blir det inga problem. Men om de ska införa sina lagar och kultur och ha allting gratis i ett annat land så bör de förstå att de inte passar in. Varför funkar det inte i deras egna länder???

  Gilla

 • sally olsson

  Alla ni med turistanläggningar har ni funderat på ryktet? för själv skulle jag aldrig tagit in på någon av de anläggningar pga ohyran som ni så kärvänligt hyst in pga er rent tröstlöa girighet utan ansvarskänsla för svensk turistnäringen eller seder och moral. Gnäll inte när ordinarie kundkrets sviker, jag är en av de som undviker det oavsett pris.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Jaha,nättrollet Ylan har vaknat igen och sitter och tummar upp sig själv.

  Gilla

  • Anette

   Haha ja men den är rent underhållande om det inte vore för att den är så svår att förstå Sfi undervisningen måtte ha misslyckats totalt.

   Gilla

 • Űlhan

  dem har rett for att bo i camping husvang som annra ni for inte stopa dom de är diskremenring av romarne lot dom va i fred dem är venlig mensko

  Gilla

 • mari

  Den dagen som zigenare / romer lär sig att veta hut och respektera andra människor och deras ägodelar och företag – då kan en förändring ske.
  Ingen i sikte så vitt jag kan se. De har noll respekt för vad som är mitt och ditt. Det är aldrig diskriminering att utestänga dem från sina marker eller campinplatser – det är självbevarelsedrift!! Man har väl rätt att skydda sig själv och sin egendom även i Sverige, eller?????

  Gilla

 • Olle

  Åter en dum Svensk Lasseliten måste bli stor och fatta att ett NEJ är ett NEJ. Denna Lasse Söderberg ska respektera ett NEJ.
  Oavsett om det är diskriminering eller inte så får han respektera att campingen inte vill ha in zinkizar.
  Ska företagare behöva kämpa för att driva sina företag för att idioter inte visar vördnad och respekt.Sätt en dumstrut på Lasse.

  Gilla

 • jgarn

  Dessa zigenare kan fara åt helvete så långt in i helvetet det bara går, här har dom inte att göra.

  Gilla

 • Smålands söner till rikets värn

  Jag är så glad över att jag äntligen gick ur Svenska kyrkan förra månaden. Tycker denna godhjärtade diakon kan låta romerna tälta hemma på sin tomt.

  Gilla

 • Kalle

  För EU-migranterna återstår nu fortfarande frågan vart de ska ta vägen.
  Fråga med lika självklart svar ÅK HEM.

  Gilla

 • Hönsmamman

  De flesta utbildningar inbegriper att träna upp sin förmåga att diskriminera, att urskilja och sortera, dela upp, hitta mönster, generalisera och gå vidare i livet med nya kunskaper utifrån de skillnader som kan identifieras

  Att inte tillämpa sådana kunskaper på en viss grupp kunde i stället ha ifrågasatts.

  Gilla

 • Anette

  Förslagsvis kan Lars Söderberg ta hem dessa ”nödställda” och sluta trakassera hederliga företagare.Det kostar det ca 300 -400 skr per dygn att stå på en camingplats inte 10 kr som dessa stackars nödställda är vana vid hur skall dessa fattiga nödställda ha råd med det eller är det vi skattebetalare som vanligt som skall stå för kostnaden Lars Söderberg?

  Gilla

  • Hönsmamman

   Allt fler lämnar svenska kyrkan och det ser ut som om de måste skära i sin verksamhet och göra sig av med både egendom och personal. De borde någonstans ha förståelse för den företagsekonomiska aspekten på verksamheten vid campingen. Om inte annat. Diakonen kanske kan finna frid i umgänget med dessa avvisade personer och följa dem hem för att driva ett aktivt samhällsarbete där?

   Det är lätt att kräva när andra ska betala…

   Gilla

  • Űlhan

   fins gått me pengarr i svenne stat do kan svenne stat betalla till campig ellr dem komar do anmella campig til do

   Gilla

 • Mm

  Det skall vara diskriminering så länge de inte kan uppföra sig som gäster. Vilket de är.

  Gilla

 • age

  Är det vi som orsakat att zigenarna är förföljda i hela Europa?
  Är det vi som ska ta konsekvenserna av att de ”värnat om sin kultur”?
  Är det vi som ska ta hand om deras skapade problem?

  Gilla

 • Urinvånare

  När pengarna är slut får turisterna åka hem. Behöver dom hjälp så kan dom kontakta sin ambassad.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: