Idrott och regelverk


Igår kunde vi i SVT ta del av två artiklar som ställer mångåriga regelverk på spel.

Det gällde en basketspelare med slöja och en nyanländ som vill tävla för Sverige i kommande OS.

Ali Khavari kom till Sverige från Afghanistan för sex månader sedan. Med tanke på hans ålder får vi förmoda att han sökte asyl som ensamkommande, Ali är en talangfull kampsportare som tränat taekwondo sedan fyra års ålder. Nu tränar han åtta timmar om dagen och då undrar vi hur han hinner studera alt. jobba, men det är en annan fråga. Nu vill Ali tävla i OS för Sverige, men kruxet är att han inte är svensk medborgare.

Nu vet vi via Migrationsverkets hemsida att man måste varit bosatt i Sverige 4-5 år innan man kan bli svensk medborgare. Undantag finns, exempelvis om du gifter dig med en svensk medborgare och då talar vi om 3 år innan ett medborgarskap kan erhållas. Ali har m.a.o. ingen chans att få en gratisresa till Rio och tävla för Sverige i år. Nu har förvisso hans tränare varit i kontakt med Migrationsverket, men regler är väl ändå regler, även om man är duktig i idrott och skandalen med etiopiskan Abeba Aregawi borde fortfarande ge Svenska Olympiska Kommittén kalla kårar längs ryggraden.

SVT

Den andra nyheten gäller muslimen Noha Berhan som inte kan tänka sig att spela basket utan hijab. Svenska basketförbundet lyder under det internationella och där är reglerna glasklara. Hijab är inte tillåtet! Nu kommer basketförbundet att ge Noha dispens från det internationella regelverket och därmed kan hon vara med i kvalet till basketettan med sin klubb Huddinge. ”Det är en tokig regel som Fiba (internationella basketförbundet) måste ta bort”, låter 17-åriga Noha meddela.

Nu ställer jag frågan. Slöjan är ju frivillig enligt alla muslimer och därmed inget religiöst tvång. Västerländska kvinnor bär shorts och linne på sommaren. De gör det frivilligt, inte under tvång, men när de går till jobbet eller på restaurang, byter de från shorts och linnen till striktare kläder. Om slöjan nu är ett frivilligt och inte ett religiöst påtvingat plagg, kan väl Noha ta av sig den de få timmar om dagen hon idrottar? Detsamma gäller självklart alla muslimska kvinnor som tränar på gym med slöjan på huvudet, som badar med slöja på huvudet och som tydligen inte kan visats i offentliga sammanhang utan detta patetiska klädesplagg.

SVT


11 responses to “Idrott och regelverk

 • Nisse

  Om 7klövern får bestämma måste nog Svenska landslaget bestå av minst 50 % muslimer med burka i framtiden………..

  Gilla

 • ÅMÅL

  SVENSKA LANDSLAGET 😉

  Gillad av 1 person

 • Eric Sandström

  Ingen av dom behövs inom svensk idrott! Faktum är att vi inte ens behöver dem i Sverige över huvud taget…

  Gilla

 • dave

  Hoppas att hon aldrig kommer att spela internationellt och skämma ut Sverige. Hur är det med matchdräkten? Den får man väl inte ändra på enligt eget gottfinnande, i så fall är det skandal.

  Gilla

 • jgarn

  Vi behöver varken muslimska basketspelare eller afghanska kamsportare.
  Svensk idrott har i alla år klarat sig bra utan dem, så blattar släng er i väggen.

  Gilla

 • Pica pica

  Jag var misstänksam mot Abeba och hennes giftermål då och tiden visar att jag hade rätt. Nu vill afghanen Ali bli svenska efter sex månader och jag ropar igen – samma regler för alla – inga genvägar till medborgarskap.

  Vill inte se mer inblandning av politik i idrotten. Tycker också att det är löjligt med regnbågsflaggor och naglar i sport.

  Gilla

 • ÅMÅL

  IDROTT ≈≈≈ POLITIK

  Gilla

 • Stene

  Den där regeln kom väl till just för att andra inge gillade att folk hade religiösa symboler på sig när dem spelade. Och jag kan tänka mig vilka det var som klagade på att folk hade kors och sånt på sig. Varför ska då muslimer få springa omkring med sånt helt sjukt.

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  I dagens Sverige behöver man inte jobba eller studera, det går utmärkt att år efter år träna, sova, dagdriva, ha kedjerökning som sysselsättning eller att fingra på mobilen hela dagarna, förutsatt att man är invandrare.

  Gilla

 • mari

  Varför skall Sverige rucka på alla internationella regler? Kan inte vi bara acceptera att regler är till för att följas? Förr var man tvungen att bo i Sverige 10 år och kunna svenska innan man kunde bli medborgare. Idag behöver man inte ens bo i Sverige. Regelverket borde gälla även i Sverige. Vi tror att vi är pionjärer och föregångare vad det gäller detta men, ICKE. De skrattar åt årets svensk, dopade Ludmila, Aregawi, dopad världsmästare. Sverige hade ett ”rent rykte” som idrottsmän och det vill vi gärna behålla så sluta köp idrottsmän från andra länder bara för att vinna medaljer.
  Om Noha Berhan vill spela basket så gäller reglerna även för henne Inga slöjor tillåtna. Sätt på en peruk över håret så döljer hon sitt hår för det är väl det som slöjan är till för. Då behöver man inte rucka på reglerna för muslimerna. Peruk ! Vi böjer och bänder oss för att tillgodose muslimerna i så mycket att vi snart förlorar all heder. Anpassa seden dit man kommer inte tvärtom som i Sveriges fall.

  Gilla

  • Orolig för framtiden.

   Precis som du säger, regler och förordningar är ju gjorda för att följas annars kan det ju kvitta med att göra regler.

   ”Det åligger flyktingen eller den asylsökande särskilt att följa värdlandets lagar och förordningar i syfte att upprätthålla ordningen”

   Dom ska anpassas sig efter oss, inte vi efter dom.
   Så svårt är det väl inte att fatta det.

   ”Värdlandet åläggs att allokera nödvändiga resurser för assimilation och naturalisering för att migrantgruppen skall så snabbt som möjligt kunna bli en del av värdlandets kultur och arbetsmarknad.”

   Det märker vi hur bra det görs hmmmm.

   Sveket mot Svenska folket är totalt.

   Håller med dig Mari.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: