Carl Jan Granqvist sa en klok sak…


Carl Jan Granqvist fyllde 70 år häromdagen. Lotta Brome pratade lite med honom idag på eftermiddagen i P4 Extra och då sade Carl Jan en klok sak: Livet går ut på att ha kalas och allt däremellan är en transportsträcka. Kalas är bra för relationer och relationer är nödvändigt för demokrati…

Det fick mig att tänka på Lee Kuan Yew, som var Singapores förste premiärminister, han förvandlade Singapore från en djungelutpost med malariaplåga till ett välmående rikt land.

Nästan alla människor kan äta tillsammans. Kineser, svenskar, amerikaner, sydamerikaner osv. Vi äter det som bjuds, ibland med förtjusning, ibland av artighet men vi äter.

Mr Lee, som dog 91 år gammal förra året berättade hur hans egen generation av politiker som arbetade med honom har integrerats väl, bland annat genom att sitta ner och äta tillsammans. Han sade : ”Går du på en skola med muslimska och andra elever finns det en halal och icke-halal avdelning, och även på universiteten sitter muslimerna separat för att inte komma i kontakt med något som är ”förorenat” enligt deras tro. ”Det blir en social klyfta… ” Alla går att integreras utom muslimer. 

Resultatet blir en ”slöja” över muslimerna. På frågan vad muslimer i Singapore behöver göra för att integreras, svarar han: ”Var mindre strikt med islamiska ceremonier och säg” Okej, jag äter med er. ”

-Pettersson undrar om Carl Jan vet hur rätt han har…

Sätt er ner och ät tillsammans


7 responses to “Carl Jan Granqvist sa en klok sak…

 • mari

  Tack Pettersson.
  Carl Jan är säkert väl medveten om hur rätt han har lika väl som
  Lee Kuan Yew. Vad vore Singapore utan honom. Män som Yew vet vad de talar om när det gäller olika kulturer. Mona skulle behöva en lektion av honom, även Margot, Stefan, Fiddelli, Jonas, Åsa, listan kan bli oändlig.
  citat:” Alla går att integrera utom muslimer ”. Det går emot deras tro att beblanda sig med oss så varför ens försöka??

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Alliansen har gett Socialdemokraterna Ess på handen när de vill lagstifta om låga ingångslöner i stället för stängda gränser, INTE konstigt Rikssvetsaren stiger i opinionsundersökningarna när de tr upp en hjärtefråga, detta har alltid varit en fråga för parterna INTE Riksdagen….DÄREMOT BORDE DET LAGSTIFTAS OM MINST 60 MINUTERS LUNCHRAST SÅ BEFOLNINGEN KAN ÄTA TILLSAMMANS…..! Momsen kunde höjas till 30% så staten får in sina skatter, det fuskas för mycket i restaurangbranschen…!
  Detta skulle öka Restaurangernas omsättning och befolkningen skulle få litet kvalitetstid med varandra och inte bara fokusera på att arbeta.

  Gilla

 • Mari

  Ingen stjärtgosse men däremot en godemanspilt som varit gift och har barn. En fantastiskt sympatisk människa som har mycket smart att säga. Varför förekommer personangrepp? Finns säkert en skvallerblaska som det hör hemma i, inte här. Carl Jan är en av få så kallade kändisar som vågar säga vad han tycker. En eloge istället för fula kommentarer är han värd.

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Håller med dig, man kan inte gilla alla men Carl Jan verkar vara en klok karl med stil!
   Han borde skriva här också och höja nivån!

   Gilla

 • Carina-fina

  Jag ville trycka på like😋, men ettan försvann och blev en nolla, och när jag försökte igen blev det helt galet! Så nonchalera minusliket- jag ville säga ”superbra”.

  Gilla

 • Pica pica

  Läste om Lee Kuan Yew för kanske 5 – 6 år sedan och blev imponerad. Kanske också lite rädd för han delade min åsikt om muslimers anpassningsförmåga (även arbetsförmåga eller brist på).

  Det finns ingen plats i västliga samhällen för intoleranta och rigida muslimer. Eftersom de tror att de är bättre än alla andra och sen inte kan få den respekt och underkastelse de vill ha förrän de bevisar sina kvaliteter står de illa till idag. De som ärligt vill leva i väst måste bli lite mer ödmjuka, glada och toleranta för att passa in.

  Det går inte att springa runt och kräva respekt när du inte klarar grundskolan, ingen i familjen kan riktig svenska eller har haft ett jobb

  Gilla

  • Den heliga bluffen

   Precis, det är så j-a pinsamt att dessa raser som inte någonsin presterat något av värde och som vill ha allt som vi ”otrogna” germaner skapat och skapar inom allt från konst, musik, bilar till avancerad elektronik och prylar kräver att vi ska underkasta oss dem. Pinsamma varelser är det minsta man kan säga om dem. De är som en tondöv som kräver plats i Berlinfilharmonikerna som förste violinist eller dirigent.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: