Håll andan Stefan Löfven


MEDIA. Widar Andersson, är en f.d. svensk socialdemokratisk politiker som var riksdagsledamot 1991-98 från Gävleborgs läns valkrets. Han är politisk chefredaktör i Folkbladet sedan 2004. Andersson utsågs 2011 till chefredaktör, vd och ansvarig utgivare för Folkbladet Östergötland.

Widar Andersson skriver mycket klokt i Folkbladet och där tillåter man fortfarande kommentarer. En ny ledare nedan och tidigare av och med Widar HÄR.

WIDARS LEDARE De senaste sju dagarna har det kommit sammanlagt 638 asylsökande personer till Sverige. Varav 33 var ensamkommande ungdomar. Håller sig invandringen ungefär på dessa nivåer under några år så kan Sverige vara på väg tillbaka till den sunda och reglerade invandringspolitik som rådde före 2005; det år som inledde en decennielång era av mycket hög invandring.

Sverige behöver verkligen det andrum som statsminister Stefan Löfven nu tycks ha skapat. Andrummet behövs framförallt för att ge kraft och utrymme åt integrationen att verka i samhället. Det kommer att ta lång tid innan ens mottagningssystemet har rehabiliterats. Enligt Migrationsverket behövs det till sommaren drygt 20 000 nya platser bara för att ersätta de sängar som staten har hyrt på semesteranläggningar av olika slag. När semestersäsongen drar igång behövs sovplatserna i turism- och besöksbranscherna.

Polisen har samtidigt stora svårigheter med att verkställa de avvisningar av de tusentals människor som fått avslag på sina asylansökningar men som inte lämnar vare sig landet eller asylboendet.

De båda myndigheterna Polisen och Migrationsverket är svårt ansatta och märkta av det hårda slitet under flera år med sin kulmen under hösten förra året. Att Polisen och Migrationsverket fungerar på sätt som underbygger en reglerad invandringspolitik är helt centralt. När regeringen nu sitter med facit i hand och kan utvärdera myndigheternas uppträdande under krismånaderna finns säkert flera anledningar för regeringen att förtydliga och förbättra sina instruktioner och regleringsbrev.

Som sagt. Att rehabilitera mottagningssystemet kommer att ta sin ansenliga tid. Integrationen av alla de människor som redan kommit – och som vill och får stanna i Sverige – är ett betydligt större och mer svåröverskådligt drama med oerhört många olika komponenter.

Per T Ohlsson visade på många av de där komponenterna i sin krönika i Sydsvenskan i söndags: ”En 28-årig akademiker från Bagdad kan slussas in på arbetsmarknaden med hjälp av snabb examensvalidering och intensiv svenskundervisning. Men vilka chanser har en 58-årig grönsaksförsäljare från Aleppo med en utbildning som motsvarar tre års grundskola?”

Sverige behöver verkligen det Löfvenska andrummet.

Widar Andersson


5 responses to “Håll andan Stefan Löfven

 • Peter Skoglund

  Gabriel Heller Sahlgren , nationalekonom samt doktorand vid London School of Economics och knuten till Institutet för Näringslivsforskning, skriver debattinlägg i Dagens Samhälle.

  Jag har saxat lite ur hans inlägg, men läs gärna hela.

  – ”Fallet för svensk skola fortsätter. En fjärdedel av 15-åringarna har så dåliga skolresultat att de inte bedöms klara sig i samhället, visar den senaste Pisa-undersökningen. Mot bakgrund av den höga asylvandringen är det inte så konstigt.”

  – ”Till exempel kan 57 procent av det genomsnittliga prestationsgapet mellan Sverige och Norge, och hälften av gapet mellan Sverige och Danmark, i den senaste Pisaundersökningen härledas till effekten av invandring.”

  – ”Det finns inga universalmedel. Men för att minska invandringens effekter i Pisa bör vi nog sannolikt backa bandet något – och fokusera på höga krav, disciplin och strukturerad undervisning.”

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/invandring-saeker-faktor-bakom-pisa-tappet-22744

  Gilla

 • Tony

  Jovisst har Stefan skapat något, han har skapat ett d—la
  kaos, och skadat Sverige svårt!

  Gilla

 • Eddy Karlsson

  Widar A: ”Sverige behöver verkligen det andrum som statsminister Stefan Löfven nu tycks ha skapat.”
  Löfven har inte skapat någonting. 2016 blir värre än någonsin. I jan 2016 kom 10 gånger fler över Medelhavet än samma månad förra året! 100 tusen väntar i Syrien och 200 tusen i Libyen på att kunna ta sig till Europa. Enda räddningen är att stänga våra gränser helt, något som landsförrädarna aldrig kommer att göra. Det ser mörkt ut. Sverige är helt kört och bortom all räddning.

  Gilla

 • Thor

  33 så kallade ensamkommande ungdomar i veckan är 33 för mycket. På årsbasis blir det 53x33x1 miljon Kr= 1.75 miljarder kr. Ovanpå allt som Löfven redan vräker ut lånade pengar på.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: