Vart tog barnen vägen?


Den 12:e september 2014 invigdes äldreboendet Myntan i Nyköping under pompa och ståt.

Snart nog vittnade anställda om att verksamheten inte fungerade och i oktober 2015 gjordes en Lex Sarah-anmälan av vårdbiträden och undersköterskor.

Patienter som inte får sina mediciner, patienter som inte hjälps till toaletten, patienter som inte får duscha på två veckor och anställda som kryper på knäna av hård belastning och som ofta inte ens hinner ta lunchrast. En bild vi vant oss vid från välfärdens Sverige.

I december 2015 tog kommunen beslutet att 18 ensamkommande skulle få flytta in i en tom avdelning på boendet. När de första ”barnen” flyttade in hade inte ens informationen nått ut till samtliga boende och anställda. Chefen för den sociala omsorgen i Nyköping försvarade detta med tidsbrist och en snabb beslutsfattning.

Bekanta som har anhöriga på boendet har vittnat om en otrygghet när unga män från främmande länder delar hiss och matsal och talar ett språk de gamla inte förstår. Detta är ord som kommer från anhöriga och anställda i min bekantskapskrets och jag kan därför inte själv bekräfta det. Att lokaltidningen inte tagit upp detta är dock ingen garanti för att deras ord inte är sanna.

Däremot gick lokaltidningen bananas när en lokal SD-politiker avslöjade på Facebook att den tomma avdelningen på Myntan skulle tas över av ensamkommande från fjärran länder. Det förelåg sekretess bakom beslutet om Myntan och inget beslut var taget, enligt lokaltidningen och därför ansågs det olämpligt att uppgiften nådde ut till allmänheten. Man kan lugnt konstatera att den lokala SD-politikern hade rätt och att beslutet förmodligen var klubbat vid tillfället. Saken var nog bara den att de boende, deras anhöriga, de anställda och kommuninvånarna inte skulle få fakta på bordet innan inflyttningen var verkställd.

Nu går rykten på stan att de ensamkommande inte längre vistas på Myntan. De har enligt uppgifter istället flyttat in på hotell Lanterna strax intill hamnområdets restauranger. Knappast en lämplig miljö för barn när säsongen drar i gång. Lokaltidningen, som jag visserligen inte längre läser, har vad jag erfar inte rapporterat om denna flytt. Vis av erfarenhet är detta dock inte en garanti för att flytten inte har skett och lokaltidningen har säkerligen sina skäl för att inte informera kommuninvånarna om detta.

Sant eller inte, det lär snart komma fram, men detta meddelande möter hotellgäster som söker rum i den lilla staden Nyköping.

Skärmklipp

Hotellrecensionerna vittnar om nöjda gäster och ett litet trevligt hotell i Nyköpings hamn. Huruvida ägaren Torbjörn Brunberg ser en mer lönsam verksamhet i asylbranschen vet bara han själv och om hotellverksamheten åter öppnar när turistsäsongen är här, får vi se. Om det här är bra siffror för en hotellägare har jag ingen susning om, men garanterat är det mer lönsamt att inhysa ensamkommande från fjärran länder.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: