”Många har dåliga tänder”


INVANDRING. Strömmen av asylsökande fick Folktandvården att i höstas göra den lilla mottagningen i Virsbo till en knutpunkt för hela länet. Tidigare hölls öppet ett par dagar i veckan för att betjäna patienter på orten. Nu är man i gång måndag till fredag för att även hinna med asylsökande från flera kommuner.

Tandläkarna och äkta makarna Michel Habib och Antesar Yossef, delar på jobbet. De pratar båda arabiska. – Det blir enklare för patienten, och enklare för mig, säger Michel Habib.

Risken för missförstånd minskar, undersökningen går snabbare och patienten känner sig tryggare.

– 99 procent av dem som kommer hit blir nöjda. Ibland behövs ändå tolk. Hjälpen ges över telefon och det har nackdelar. När ögonkontakten försvinner är det svårare att kommunicera.

I snitt tar mottagningen emot 40 asylsökande i veckan. De flesta från Afghanistan, Syrien och Somalia. Tandsköterskan Sara Abdukadri, ursprungligen från Somalia, har också värdefulla språkkunskaper.

Asylsökande har enligt lagen rätt till akut tandvård. – Så det är mest tandvärk vi behandlar, säger klinikchefen Lena Olsson.

Många har mycket dåliga tänder. En tonåring hade 23 hål, berättar hon. Asylsökande som saknar många tänder och har svårigheter att tugga kan få tandproteser.

Det är annorlunda att arbeta på mottagningen i Virsbo, tycker Michel Habib. De är få i personalen och det är lätt att vara flexibel. Det händer att patienter som snabbt vill ha vård får komma på drop in även när det är fullbokat.

– Vi fyller väntrummet och betar av patienterna, det får ta den tid det tar. De har som regel inget emot att sitta och vänta. Det är ändå vad de gör hela dagarna, säger Michel Habib.

Att det ibland behövs tolkhjälp på mottagningen är inte något nytt. Tandsköterskan Annelie Niskanen får då och då tolka mellan finskspråkiga Virsbobor och tandläkaren.

Folktandvården har inte beslutat om hur länge mottagningen i Virsbo ska ha utvidgat uppdrag och öppettider. Än syns ingen avmattning av asylsökande som behöver akut tandvård.

-Pettersson är imponerad. Drop in mottagning har aldrig gällt hos min tandläkare, jag har aldrig hört att några andra än asylsökande fått tandproteser gratis…jag föreslår att alla äldre med skral pension söker asyl…

Fakta: Rätt till akut tandvård
Vuxna asylsökande har rätt att få akuta tandvårdsproblem åtgärdade. För det betalar de 50 kronor. Migrationsverket står för resten.

Deras barn får tandvård på samma villkor som svenska barn, det vill säga både akut tandvård och andra åtgärder tandläkaren bedömer som nödvändiga. Tandregleringar görs dock inte förrän barnet har uppehållstillstånd eftersom det kan ställa till skada om en halvfärdig behandling avbryts.

VLT.se


16 responses to “”Många har dåliga tänder”

 • Richard

  Fullständigt sinnessjukt att arbetande svenskar ska betala denna lyx. Det är fruktansvärt. Fy fan!

  Gilla

 • Olle

  Jävla patrask som kommer hit.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Skulle hellre slå ut tänderna på invällarna, än tvingas betala för deras tandvård. Bäst vore förstås att de sparkades ut direkt, så slapp jag besväret…

  Gilla

 • Emanuel

  Ja, det är minst sagt besynnerligt att låginkomsttagare utan möjlighet att själva besöka tandläkaren ens för ett mindre ingrepp tvingas använda (skatte)pengar vederbörande själv så väl behövt för att finansiera utländska medborgares tandvård. Fullkomligt vansinne. Det är saker som detta som fått mig, en kille som som för ett år sedan aldrig ens funderat på att rösta på SD, att helt byta läger.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Framtida generationer Svenskar kommer att åtskilliga tusentals miljarder att beta av via sina samlade inbetalda skatter. Man kan undra hur många som bryr sig?

  Gilla

 • Ettan

  Av sådana skäl skulle jag aldrig gå till tandläkaren i Sverige. Jag går bara utomlands där alla behandlas lika. Tog bort tandsten för 125 kr nyligen. Aldrig att jag går i Sverige.

  Gilla

 • Argus

  Stäng gränsen. NU!

  (Eller snarare, enkelrikta flödet.)

  Gilla

 • Thor

  Jag fick en rejäl chock när jag var inne på Willys och handlade. Vad ser jag om inte en hucklekärring i 45-årsåldern med tandställning! Var inte mussegubben nöjd med kärringens utseende? En kosmetisk behandling för många tusen. Om det åtminstone varit en 15-åring. Tandläkarskrået har blivit en del av asylindustrin. Jag mår illa.

  Gilla

 • Danne

  Statsskulden fortsätter att växa.. Ni som kan, kan ju byta fack till IF metall då får man 50% av pengarna tillbaka . Enda anledningen till att jag är medlem i det skit-facket

  Gilla

 • Mari

  Ursäkta mig – jag har också problem med mun och tänder. Det är en del av min sjukdomsbild. Jag har aldrig fått en krona i bidrag för de tusentals kronor jag måste betala varje år. (inte pga dålig hygien) Sjukpensionär, arbetat och skattat hela livet. Missförstå mig inte- jag tycker inte synd om mig själv- Har haft och har ett bra liv men jag blir förbannad. Riktigt förbannad när migranterna erbjuds och skickas till tandläkaren för att fixas gratis. Utan sjukdomsbild – bara dålig hygien eller kunskap. Varför?
  För att fjäska för övriga världen och tala om hur bra vi är? Detta orsakar ju ännu fler migranter och ännu fler ruttna tänder. Hur många av oss svenskar har råd att gå till tandläkaren varje år? Jag vet flera som inte har det och deras tänder ruttnar också. Vad gör vi åt det??

  Gilla

  • Vigor

   Precis. Jag vill faktiskt inte betala för deras kassamatvanor och att de dessutom inte borstat tänderna i hela livet! Inte mitt problem! Hur gjorde de i hemländerna? Skulle de fått gratis tandvården där? Nähä?!

   Gilla

  • Urinvånare

   Fjäsket för hela världen fick Ailan Kurdis pappa att riskera livet på sina barn som dog.

   Gilla

 • Urinvånare

  50 kr eller 50 000 kr spelar ingen roll, svenne skattebetalare betalar.

  Gilla

 • Tussilago

  Visst är det märkligt att dessa finns det pengar till medans många äldre, hemlösa & i vissa fall vanliga Svensson’s får gå utan både det ena och det andra! Snacka om snedfördelning!!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: