Ett permanent problem


I en ledartext i Smålandsposten beskriver Stefan Olsson hur han var närvarande vid den gångna helgens säkerhetspolitiska konferens i München och där hörde hur Italiens utrikesminister uttalade orden ingen egentligen vill höra.

Flyktingströmmen är inte tillfällig och började inte sommaren 2015, utan den är ett permanent problem.

På konferensen uttalade ministrar från flera länder att flyktingkaoset upphör så fort kriget i Syrien upphör. Detta menar Italiens utrikesminister, Paolo Gentiloni, är helt fel. Flyktingarna som kommer till Europa härstammar från flera länder, både i Mellanöstern, Afrika, Asien, och därför är krig inte den gemensamma nämnaren till den folkvandring vi ser nu.

Mycket handlar istället om ekonomi och drivkraften att skaffa sig ett rikare liv i välfärdens Europa. Minns att EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, nyligen gick ut och erkände att 60 procent av flyktingarna som kommer till vår kontinent är ekonomiska migranter.

I ett land som Afghanistan har många fått det ekonomiskt bättre och därför har fler råd att betala de tusenlappar som det kostar att ta sig hit med hjälp av flyktingsmugglare. Enligt Stefan Olsson är många unga afghaners drift att bege sig till exempelvis Sverige större än den är att stanna kvar i hemlandet.

Därför menar Olsson att Paolo Gentiloni har rätt i sitt antagande.

”Ett slut på kriget i Syrien innebär inte att folk kommer att sluta försöka ta sig över havet.”

Europa och inte minst Sverige, har därför bara sett början.

SMP


11 responses to “Ett permanent problem

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: