ID-kapning ska bli olagligt


BROTTSLIGHET. Det ska bli straffbart att kapa någons identitet för att till exempel köpa varor eller ta lån i någon annans namn. Hittills har så kallad id-kapning inte varit olaglig.


Regeringen hoppas att lagstiftningen kan avskräcka dem som begår den här typen av brott.

– De som ägnar sig åt det här ska veta att det är straffbart och att man kan bli åtalad och dömd för det, säger justitieminister Morgan Johansson.

Sveriges Radio ställer inga kritiska frågor om varför befintlig lagstiftning inte används.

-Pettersson är inte jurist men är övertygad om att ny lagstiftning inte behövs. Det behövs myndigheter som använder de lagar som finns och ger lämpliga straff till dem som bryter dem.

Morgan, vad sågs om att använda lagen om bedrägeri, räcker inte det så finns det fler lagar, exempelvis är stöld förbjudet.

Bedrägeri / Så säger lagen

För bedrägeri är straffet fängelse i högst två år. För grovt bedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år. För bedrägligt beteende är straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

Beskrivning av bedrägeri

Bedrägeri innebär att en gärningsperson vilseleder (lurar) någon att göra något eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Vilseledandet måste medföra att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd.

Exempel på bedrägeri är när en gärningsperson skickar bluffakturor eller lurar någon att göra en dålig investering. Det är också bedrägeri när en gärningsperson kopierar uppgifter från någons kontokort (skimning) för att kunna ta ut pengar från dennes bankkonto eller handla saker på kredit.

Bedrägligt beteende

Om brottet med hänsyn till skadans omfattning bedöms som ringa döms personen för bedrägligt beteende. Med ringa avses bland annat att beloppet som bedrägeriet rör är under cirka 1000 kronor, men det är helheten som bedöms och ett bedrägeri kan bedömas som ringa även om beloppet är högre.

Grovt bedrägeri

Grovt bedrägeri kan innebära att en gärningsperson:

 • Missbrukat ett allmänt förtroende.
 • Använt förfalskade handlingar.
 • Utfört en särskilt farlig gärning.
 • Utsatt någon för en särskilt kännbar skada.

Om ett bedrägeri avser ett betydande värde kan det också räknas som grovt.


7 responses to “ID-kapning ska bli olagligt

 • Tomas

  Misslyckade bedrägerier med id-kapningar borde rimligtvis ligga under Urkundsförfalskning som kan ge 2 år så lagar borde redan finnas.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Med den straffskalan som finns för de olika typerna av bedrägeri, räcker detta inte. Som drabbad är man ”straffad” i 5 år, dvs lämpligt tidsintervall då man behöver skydda sin identitet hos samtliga kreditbolag. Dessutom tar det en evig tid att ta hand om den röran som uppstår då man blir utsatt för ID-kapning.
  Dessutom är det inte en kapning utan någon stjäl min person, alltså talar vi om stöld.
  Och det s*tans packet som gör detta, har ingenting att förlora även om de åker fast. Vilket mycket sällan sker.
  Vet precis hur det funkar, ett av barnen råkade ut för detta, och jag hade tid över att rådda i ärendet. Skedde vid ett stambyte i en bostadsförening, så det gäller att ha full koll på sin ekonomi.

  Gilla

 • ossie

  Helt otroligt att ID kapning är lagligt.

  Gilla

  • aos

   Var det inte något skumt med innehav av handgranater tidigare
   Att de inte räknades som vapen utan som fyrverkerier
   Otroligt märkligt

   Gilla

 • Mary Agnes

  Jag tycker beskrivningen passar in på hur regeringarna lurat 87 % av befolkningen att extrem invandring är en vinstgivande investering, de borde dömas för bedrägeri hela bunken.

  Gilla

 • Joacim Alderblad

  Låter mer som att man vill hitta en anledning att komma åt de som skapar anonyma konton och luftar sina obekväma åsikter på exvis internet…..

  Gilla

  • Argus

   Det gäller att stävja folket innan man åker ut ur riksdagen. En ny majoritet skulle lätta kunna dra in platserna vid köttgrytan för förbrukade politiker (generös pension, statliga smörjobb, etc., etc., …)

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: