Ulla Billquist


Ulla Ebba Ingegerd Billquist, omgift Sjögren och Hahn, född Schönström 14 augusti 1907 i Eslöv, var en svensk schlagersångerska. Hon var under andra världskriget Sveriges mest kända sångerska, och kan till viss del karakteriseras som en svensk motsvarighet till Storbritanniens Vera Lynn och Tysklands Lale Andersen. 

Ulla Billquist var 40-talets stora stjärna, men fick en kort karriär – hon tog livet av sig 1946, bara 38 år gammal. Än i dag omges sångerskan av en massa myter om olycklig kärlek och spioneri.

Ulla Billquist förknippas med Sverige under beredskapstiden under andra världskriget och hon var den ojämförligt största svenska sångerskan under den tiden.

Sångerskan var gift tre gånger, men levde också ett dubbelliv med en kvinna utanför sina äktenskap och det var nog inte så enkelt på 1940-talet berättade P4 Extra år 2010. 

Nåväl, det har gjort en film om Ulla Billquist av dokumentärfilmaren Lasse Zackrisson…


4 responses to “Ulla Billquist

 • Stenbock

  Skall passa på att skräppa lite med,att jag är en av mycket få nu levande,som sett henna livslevande uppträda på en utescen,under något av krigsåren.
  Kan fortfarande minnas den cremefärgade robe som hon bar ! Vad hon sjöng för låt/ar har jag tyvärr inget minne av. 🙂

  Gilla

 • Krister

  Man letar efter tecken på HBT-smygisar som efter en nål i en höstack.
  Det kittlar och man bryr sig inte om att personen är död och begraven.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: