Fotbollsspelare försvann från turnering – får stanna i Sverige


INVANDRING. Fotbollslaget Darfur United från västra Sudan har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige, rapporterar P4 Gävleborg.

De tretton personerna kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan för att delta i en turnering i Östersund, men reste aldrig tillbaka.

– Äntligen har hela laget fått uppehållstillstånd. Det känns fantastiskt bra, säger advokat Lotta Lagnander, som varit deras offentliga biträde.

-Pettersson tycker det är för jävligt. De tretton spelarna i Darfur United valdes ut från flyktingläger i den svårt krigshärjade Darfurregionen som en del i ett välgörenhetsprojekt och jag är övertygad om att det i lägret, där det bor mellan 25000 och 35000 personer fanns kvinnor och barn med större behov av skydd än unga starka män. Grabbarna borde skämmas men det har de väl inte förstånd till…plus att de förstört för de som i framtiden kanske får chansen att spela fotboll utomlands.

TIDIGARE 2014-07-07. De saknade fotbollsspelarna har dykt upp – tyvärr

ÖSTERSUND. Det är inte med någon större glädje jag läser att de fem fotbollsspelarna från Darfur som försvann i samband med turneringen ConIFA – VM för statslösa – har påträffats. De har sökt asyl i Sverige och gör numera det som så många andra flyktingar tvingas göra. De väntar.

Fotbollen förde dem till Sverige. Nu söker de fem spelarna från Darfur asyl. Från vänster: Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour, Mubarak Addullah Ahmed, Mahamed Mohoud Annam, Sadam Hissien Dine Haran och Bishara Khalil Bdrkamau Sharife. Fotograf: Bengt Eriksson

Fotbollen förde dem till Sverige. Nu söker de fem spelarna från Darfur asyl. Från vänster: Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour, Mubarak Addullah Ahmed, Mahamed Mohoud Annam, Sadam Hissien Dine Haran (han med klockan värdig en kalif) och Bishara Khalil Bdrkamau Sharife. Fotograf: Bengt Eriksson

Darfurspelarna bor nu i en flyktingförläggning i Söderhamn. Tillfälligt har de kommit tillbaka till Östersund för att berätta hur det gick till när de helt plötsligt var borta då resten av laget skulle resa hem igen.

– Vi hade hjälp som tog oss ned till Gävle. Där anmälde vi oss hos Migrationsverket, berättar Ismail Abdulrhman Ibrahim SadElnour.

Fotbollsturneringen i Östersund gav dem chansen att komma bort från flyktinglägren i Darfur. De berättar att där sammanlagt finns 14 flyktingläger och i dem bor det mellan 25 000 och 35 000 flyktingar.

Den konflikt som de oförskyllt blivit indragna i har pågått i tolv år. Konflikten pågår, enkelt uttryckt, mellan Sudans regering och olika rebellgrupper. Mest aggressiv är den regeringsstödda Janjawidmilisen.

– Vi drevs bort från våra hem, som plundrades och jämnades med marken. Därför kom vi över till Tchad, men därifrån drevs vi bara tillbaka. Till slut fanns ingen annan möjlighet än att stanna i ett flyktingläger, säger Mahamed Mohoud Annam.

Förhållandena i lägren är miserabla. De tilldelas matransoner om ska räcka i en månad, men oftast räcker de bara i fem, tio dagar. Att lämna lägren är förenat med direkt livsfara.

Konflikten i Darfur är nog den mest bestialiska och hopplösa i hela världen. Ingen har visat något som helst intresse av att bidra till en lösning för darfurierna. Janjawidmilisen, ofta kallad för ”de onda ryttarna”, agerar på regeringssidan.

– Förr red de och hade små pistoler, numera åker de bil och är tungt beväpnade, säger Mahamed.

Orsaken till varför de vill stanna i Sverige är kanske inte så svår att förstå, men de svara med gemensam mun.

– Visst är det en stor skillnad på ekonomin här och där men det är säkerheten, att kunna gå omkring utan att riskera att dödas, som är det helt överskuggande, säger Ismail.

De tror inte att deras familjer i dag direkt lider av de flytt till Sverige. Genom att svara att de helt enkelt inte vet vad som hänt med de fem fotbollsspelarna, så lär de komma undan repressalier.

– Men det är en helt annan sak om vi skickas tillbaka. Sudans regering ser det som att vi protesterat mot dem. Och genom att berätta som vi gör nu … ja, det tycker de inte om. Vi dödas om vi kommer tillbaka. I Darfur dödas man för ingenting, säger Mahamed.

I september ska de till förhör hos Migrationsverket i Gävle. Då börjar kvarnarna mala kring deras fortsatta öden.

-Pettersson säger UUUUUTTTTT! De kom hit för att spela fotboll och inget annat, de har familjer i Darfur som väntar och som absolut inte ska anhöriginvandra. De har ett land som behöver byggas i Darfur. Det är ingen lösning att tömma Afrika på folk…

ÖP.se

 TIDIGARE 2014-06-08. Flera saknas efter VM för statslösa

Det franska grevskapet Nice vann fotbolls-VM för statslösa människor, regioner och andra länder som inte är anslutna till Internationella fotbollsförbundet Fifa som avgjordes i Östersund. Nice besegrade Isle of Man med 5-3 i en final som avgjordes efter straffar.

Före finalen uppdagades det att upp till sex personer som spelat för Darfur Uniteds lag var försvunna. Spelarna hade kommit till turneringen från läger vid gränsen mellan Chad och Sudan – och ska vara överlevare från vad som har beskrivits som ett nästan tio år långt folkmord.

– Flera personer saknas, sade Östersundspolisens talesperson Mona Litzell och tillade att polisen har inlett en undersökning.

Spelarna ska ha försvunnit efter 0-10-förlusten i kvartsfinalen mot Tamil Eelam på lördagen. Turneringen arrangerades för första gången av den nystartade organisationen Conifa.

-Pettersson ser att det också förekommit kritik mot arrangörerna, den allvarligaste kritiken gäller maten, exempelvis har halalmat inte funnits…

Ser också att det är första gången turneringen arrangerades och undrar naturligtvis vem som betalar resor…vad tror ni?

NA.se     SR 

Darfur


7 responses to “Fotbollsspelare försvann från turnering – får stanna i Sverige

 • Pica pica

  Undrar om det var någon annan uträkning med den där fotbollscupen redan från början? De kunde inte ens spela fotboll. Ungefär lika bra som Filip och Fredriks bandylag.

  Gilla

 • Tommy

  Hörrni grabbar det känns väl bra i hjärtat att vi kan hjälpa gänget från Darfur genom att vara frikostiga med vår rikedom i landet. Vi har väl alla fått lära oss att vara snälla mot de som mindre har. Och visst är det spännande att träffa nytt folk med andra erfarenheter som kan berika vårt liv lute grann. Det är sann glädje! Men hörrni, den här ”Pettersson”, varför är han så surig? För det mesta verkar han klaga och peka finger och deppa över allt han tycker gått snett. Ingen muntergök direkt va? Nej han får nog jobba lite med attityden tror jag, och kanske skaffa lite fler vänner så han kan må bättre. Kram alla!

  Gilla

 • Joy

  Det tar aldrig slut! Sverige är snart krossat för alltid!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: