Som om 53 år inte gått


ZIGENARE. ”Hur mycket har egentligen förändrats på 53 år?” frågar sig SR Kulturnytts recensent Arazo Arif, som har läst nyutgåvan av Katarina Taikons debutbok ”Zigenerska” från 1963.

Taikon skrev om hur det var att leva som romsk kvinna i Sverige då svenska romer ännu nekades tillgång till bostäder, utbildning och arbetsmarknad.

”Medan jag skriver nås jag av nyheten att Martin Valfridsson, den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, uppmanar till att varken erbjuda dessa människor, bland vilka många är romer, bostäder eller skolgång. Retoriken är densamma som för hundra år sedan”, skriver recensenten.

-Pettersson vägrar att tro att svenskarna varit rasister mot en enda folkgrupp, bara för att de är zigenare. Det behövs faktiskt två för att dansa.

Vi har haft invandring i alla tider…

 • hansatyskar under medeltiden
 • finnar som bosatte sig i Mälardalen under 1500-talet
 • zigenare eller romer som började komma redan på 1500-talet
 • valloner som lockades hit för att lära ut järnhantering i slutet av 1600-talet
 • savolaxfinnar som under 1600-talet beviljades viss skattefrihet om de bosatte sig i urskogen — det som nu kallas finnmarkerna
 • judar som tilläts etablera sig i fyra svenska städer under 1700-talet, mellan början på 1600-talet och början på 1800-talet var det ytterst svårt för icke-protestanter att invandra, alltså judar och katoliker var ej önskvärda
 • franska konstnärer, filosofer och intellektuella under 1700-talet
 • italienare som kunde göra stuckatur när 1800-talets stenstäder byggdes
 • skottar som bland annat startade bryggerier.

…alla folkgrupper utom en har assimilerat sig och blivit svenskar. Varför inte zigenarna? Det håller inte att skylla på rasism, det måste finnas någan annan anledning.

Den första kända zigenarna kom till Stockholm år 1512. De mottogs väl men efter tre år jagades de från staden…

Svensk invandring under 500 år

När greve Antonius kom till Sverige

TIDIGARE 2010-08-02. 100 år och inget har hänt

1910. Nedanstående bild visar några nyfikna utanför ett zigenarläger på Oxelögärdet i Oxelösund. Platsen kallades också för ”Djurgården” och uthyrdes till cirkusar, tivolin och ibland, som här, zigenare. Låg på gården mellan Sjögatan-Industrigatan. Gården kallas än idag för Djurgården. Vad zigenarna gjorde här 1910 och troligtvis långt innan dess vet jag inte men jag har aldrig hört något gott om dem från ortens invånare och det jag själv upplevt visar på att de inte har någon som helst respekt för andra människor eller deras ägodelar.

1958 flyttade min familj och jag till Oxelösund. Då slog zigenarna läger på det som då kallades tattarbacken, idag ligger Nedre Frösäng där ─ dit var vi barn förbjudna att gå, givetvis var vi där, lika nyfikna som de på bilden.

2010 kommer det fortfarande zigenare till Oxelösund någon gång då och då. Nu har de bytt namn till romer och tälten är utbytta mot husvagnar och dragdjuren mot bilar. Det verkar ha gått bra för dem, jag kan försäkra att husvagnarna och dragbilarna inte är av de billigaste modellerna, tvärtom de är bland de finaste modellerna som finns.

Arrendatorn för Jogersö Camping tog emot dem men gör det inte igen, senast de var här betalade de inte sina campingplatser, de stal el, cyklar m.m, de trängde sig in på badhuset, parkerade på handikapplatser, svinade ner och var allmänt otrevliga, polisen fick göra husrannsakan i vagnarna där de hittade cyklar och andra föremål som de givetvis bara ”lånat” och inte tänkt behålla.

100 år har gått, nu är det dåligt med arbeten för alla men under dessa hundra år har det funnits hur mycket jobb som helst för den som har velat arbeta och göra rätt för sig.

Att skylla på rasism eller svenskarnas avoghet håller inte, man måste vara två för att dansa och det verkar inte som zigenare, tattare eller romer vill vara med i dansen.


23 responses to “Som om 53 år inte gått

 • stoppa tiggeriet

  Med EU-migranterna följer dessutom en ökad risk för spridning av bl a;
  • Difteri (bakterieinfektion som främst angriper slemhinnorna i tonsiller och svalg),
  • Stelkramp (orsakas av en bakterie som finns i jord och djurträck),
  • Hepatit A (epidemisk gulsot är en virussjukdom som orsakar allvarlig inflammation i levern och som överförs genom att vatten och mat förorenats med avföring från människa, för närvarande saknas behandling),
  • Hepatit B (virussjukdom som sprids via blod och andra infekterade kroppsvätskor och orsakar allvarlig inflammation i levern), och
  • Polio (virussjukdom som sprids via vatten och mat som förorenats med avföring, vanlig i länder med dålig sanitär standard).

  Gilla

 • nonchalera dem

  brist på lagar mot tiggeri .

  “Vår grundinställning är att de rumänska romerna först och främst måste integreras in i det rumänska samhället och inte tigga på gatorna någon annanstans. De är rumänska medborgare och, oberoende av sin etnicitet, lika viktiga för Rumänien som övriga medborgare. De borde inte luras med löften om lättförtjänta pengar utan arbete i andra länder.”

  ”Det är viktigt att gatutiggeriet inte uppmuntras i Sverige. I detta ligger en möjlighet för svenska kommuner att förbjuda gatutiggeri om andra åtgärder för att lösa problemen inte hjälper.

  Tiggeri är förbjudet, inte bara i Rumänien, utan även i ett antal andra EU-länder som exempelvis Danmark och Nederländerna. Att tillåta gatutiggeri i vissa EU-länder, däribland Sverige, underlättar inte Rumäniens ansträngningar att åstadkomma social integration och ökad anställningsbarhet.”

  (Själva området utanför en livsmedelsbutik i Sverige är så kallad allmän plats, oavsett vem som äger marken, och därför har tiggare rätt att sitta där)

  • Tiggeri är tillåtet i Sverige och tiggare har rätt att sitta utanför butiken. Det spelar ingen roll vem som äger marken runt om butiken, den är oavsett ägare att betrakta som allmän plats.

  • Det går inte heller att införa regler i lokala ordningsstadgar mot tiggeri eftersom dessa kommer strida mot ordningslagen och det faktum att tiggeri är tillåtet enligt svensk lagstiftning.

  • Om du anser att en person stör dina kunder kan du be personen att flytta sig bort från butiken. Om personen inte lyssnar men varken är aggressiv eller sitter direkt i vägen för kunderna är det inte mycket du kan göra, utan måste låta personen sitta kvar.

  • Tillkalla polis eller ordningsvakt för att avvisa personer som är aggressiva eller påträngande och störande.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Svar till ”Varg i Veum” senaste fråga. Går inte att svara direkt under.

  Först ska jag nämna att jag inte var ute efter en diskussion om den andra folkgruppen (judar), utan var bara ett svar på att just zigenare skulle vara de enda som inte assimilerats.

  Det är det sista, assimilerats, som är det viktiga här. För att undvika assimilering måste folkgruppen vara just hyperetnocentrisk. Läs vidare om saken här:

  Gränsbevarande mekanismer

  Gilla

 • Fjodor

  Zigenarna kan väl åka tillbaka till Indien där de en gång kom ifrån. Det är där de har sin kulturella hemvist. Inte i Egypten eller Rumänien som de gärna hävdar. De levde i Indien som kastlösa och räknades som de lägsta av de lägsta, som en sorts slavfolk. Ända tills de en dag drog upp bopålarna för att byta ett liv i träldom till ett liv på rövarstråt.

  Gilla

  • sam collier

   I UK lever myten om att gypsies anspelar på egyptier. Och att alla måste köpa buketter av ljung av dem så ingen i familjen dör en plötslig otäck död.

   Kuslig marknadföring.

   Gilla

 • sam collier

  Risto törs tala, tyvärr finns inte svarsfunktion nu, så får säga att jag stöder Ristos kommentarer genom en separat kommentar, såhär.

  Gilla

 • Risto Matinen

  …alla folkgrupper utom en har assimilerat

  Nej, det är inte bara zigenare! Det finns en annan folkgrupp som är lika hyperrasistisk och hyperetnocentrisk. Gissa vilka?

  Samma folkslag som dominerar i NWO, banksters och i synagogor…

  Gilla

  • sam collier

   Vi får inte tala om elefanten i rummet.

   Vi får inte heller fråga varför Jeppe dricker.

   Och om du visar någon från media att din IQ överstiger 140 kommer de att såga dig eftersom de bestämt att de är Jordens enda värdiga nobelpristagare.

   Risto, kram.

   Gilla

  • Varg i Veum

   Hur har inte den gruppen assimilerats?

   Gilla

   • Risto Matinen

    Nej! De har sin lojalitet hos sin folkgrupp och agerar för deras och Israels bästa!

    Kanske svårt att förstå, för oss svenskar. Särskilt de som helt saknar självbevarelsedrift…

    Fredsskade?

    Gilla

   • Varg i Veum

    Ok, så de har sin lojalitet med sin folkgrupp. Ungefär som du har med ditt antar jag? Men att ha lojalitet med sitt folk är inte detsamma att vara ointegrerad i Sverige. Låt mig omformulera frågan: På vilket sätt är judarna ett integrationsproblem för Sverige och svenskarna?

    Gilla

 • Involuntarium

  De har ju i princip eget land! Både i Bulgarien och Rumänien vi har ju sett resultatet av de satsningar som gjorts på den människorasen! Ett slående exempel är ”Paradiset hotell”! Det vi har i absolut färskaste minnet är ju självklart industriområdet Sorgenfri beläget i Malmö som ockuperades av zigenare!

  Zigenarna har själva visat och visar hela tiden vilken otrolig inteligent och mental kapacitet de besitter! De klarar inte ens av de mest banala saker som krävs för att få ett samhälle att fungera!

  Eget land! Vad är det för jävla skitsnack? Då får man för fan kamma till sig och visa att man är kapabel att ta ansvar! Det har de ta mig fan inte visat fram till dagsdato!

  Bara för att några få zigenare lyckats integrera och fungerar i det svenska samhället, kvarstår faktumet ”de flesta av människorasen zigenare har inte och har heller ingen vilja och inga planer på att integreras i något normalt fungerande samhälle”!

  Gilla

 • sam collier

  Min mormor fick påhälsning av zigenare strax före första världkriget, i Norge. Mormor var ute för att hämta ner sina kor från sätern inför vintern och snön. Där ser hon skorstenen ryka och inser att någon är inne i hennes stuga som inte borde vara där. Mormor smög in i ladan för att hämta morfar och de gick tillsammans in i sitt hus för att utvisa zigenarna.

  När min mormor dog i tumultet och morfar fick brutna ben så präglades min mor och mina mostrar och morbröder.

  Min pappa uppvuxen i Sverige har aldrig förstått Norges erfarenheter av zigenare.

  Gilla

  • sam collier

   Vet petterssons att ni övervakas, jag fick ett privat mail som reagerar på en kommentar på en social site så kan svara direkt här på plattformen: nej, jag ljuger inte. Mom adopterades från Norge till Jämtland och blev svensk när mormor i Norge mördats av zigenare och morfar kollapsade, Dad (blond svensk icke-jude) adopterades från Bohuslän till rika judar i Oslo och blev norsk. Nöjd nu, svenske paranoide journalist? Oroa dig inte, båda två är utflyttade och ingen av dem ville förstöra Norden som du och dina likar.

   Gilla

 • Erik

  Vi skall på alla vis stödja zigenarnas önskan om att få ett eget land.

  Där kan de leva på det vis som de önskar utan att komma i konflikt med omgivningen.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Som vanligt ljugs det och propagandan maler oförtrutet på!
  Arazo, att dom inte erbjuds skola och liknande har inget med att dom är romer att göra! Detta är för att dom vistas illegalt i Sverige!

  Gilla

 • Matilda

  Jag tror att det finns ett inbyggt kluster av problem i just klankulturer.
  Det syns ganska tydligt i MENA.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Lars Ekborg fångar ganska bra problemen som drabbade romerna. Bland annat: ”Komma polis och landsfiskal, bara packa ihop och fara”

  Gilla

 • Synonymen

  Fram tills 1970 var tattare och zigenare tvungna att gå till fattigvården och få sin näsor mätta. Detta är rasistisk socialdemokratisk politik som Ylva ”tjocka tanten” Johansson helst vill gömma.

  Vem mäter Löfvens näsa 2016?

  Gilla

 • Guran

  Svenska staten och Svenskarna har nog ändrat sig i zigenarfrågan, det ser vi ju nu med den flathet som råder när dessa olagligen bygger och skitar ner. Men frågan är om zigenarna själva har gjort något för att anpassa sig de senaste 500 åren ???

  Gilla

 • eva

  Inget problem med zigenare som arbetar och sköter sig och lever som vanliga Svenssons. Det finns sådana! Men då har de gett upp sin klankultur och slutat använda offerkoftan.

  Gilla

 • Förbannad

  Skulle vara intressant att se ett register över hur många ärligt skattearbetande zigenare som finns i Sverige/kontra kriminella, skulle även vilja veta hur mycket de Finska/Svenska zigenarna ställer upp för sina släkten från Rumänien/Bulgarien, man hjälper väl sin släkt? Måste ha missat det sistnämnda…

  Gilla

 • Stenbock

  Zigenska baroner är ett dj-vla fyle…Kom just hem efter att ha handlat in veckans ranson.Nog fan hade av Antonius eller Taikons efterkommande snott min p-plats ! Hade annars efter gårdagen ilska beslutat,att i dag kyla ner mig. ;(

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: