Nya lagar ska stoppa näthatet


YTTRANDEFRIHET. Gör det straffbart att sprida bilder eller uppgifter om sexualliv och hälsotillstånd. Hatiska yttranden ska kunna straffas som ofredande. Utvidga straffansvaret för den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla. Det är några av våra förslag för att förbättra straffskyddet för integriteten, skriver regeringens utredare Gudrun Antemar på DN Debatt.

Gudrun Antemar, är lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, och särskild utredare i Utredningen om ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten (Ju 2014:10)

Regeringsformen och artiklarna 8 och 10 i Europakonventionen ställer krav på ett tillräckligt skydd både för integriteten och yttrandefriheten och en rimlig balans mellan dessa viktiga intressen. Vi redovisar ett antal förslag som utgår från att vi ska värna yttrandefriheten och samtidigt möta behoven av ett bättre straffskydd för den personliga integriteten.

En ny straffbestämmelse om olaga integritetsintrång utanför det grundlagsskyddade området behövs. Den innebär straffansvar för intrång i någons privatliv genom spridning av bilder eller andra uppgifter som innebär en kännbar skada för den som uppgiften eller bilden rör. Bestämmelsen omfattar bilder eller uppgifter om sexualliv, hälsotillstånd, brottsoffer, personer i mycket utsatta situationer, nakenbilder eller liknande bilder eller uppgifter om någons privatliv. Ett exempel är så kallad hämndporr där sexfilmer sprids och som nu i vissa fall bedöms som förtal. Bestämmelsen om olaga integritetsintrång gör det tydligt att spridning av sexfilmer är straffbart och innebär ett olagligt intrång i den personliga integriteten. Andra exempel är spridning av mycket privata uppgifter om sjukdomar eller om den som har utsatts för ett allvarligt brott. Vi föreslår ett undantag från straffansvaret om spridningen var försvarlig, till exempel om det fanns ett tydligt allmänintresse av att uppgiften spreds.

Ett utvidgat ansvar för olaga hot. Ny teknik för kommunikation ökar risken för att utsättas för hot. Vår utredning visar att det är vanligt att hota med att sprida integritetskränkande bilder eller uppgifter, till exempel sexfilmer och att hota någons frid. Vi föreslår att bestämmelsen om olaga hot utvidgas så att det blir straffbart att rikta hot mot någons frihet eller frid, till exempel att hota med ett olaga integritetsintrång eller ett grovt hemfridsbrott. Hot som är ägnat att framkalla allvarlig oro hos den hotade ska kunna straffas.

Ofredandebestämmelsen ska gälla fler fall. Vi föreslår att bestämmelsen om ofredande ska gälla den som agerar hänsynslöst mot någon annan på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt. Liksom i dag kan ofredande gå ut på att störa någon annan genom upprepade kontakter direkt eller via internet. Vi föreslår två utvidgningar. Ett agerande som når fram till den som ofredas i efterhand ska på ett tydligare sätt kunna straffas. Det kan gälla till exempel den som skapar en så kallad hatsida med ett innehåll som därefter når fram till den drabbade. Vissa enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden som ligger nära hot ska under vissa förhållanden kunna straffas som ofredande, till exempel ageranden mot en mycket utsatt person som går ut på att personen borde dö eller utsättas för ett allvarligt brott.

Ärekränkningsbrotten ska skydda anseendet, självkänslan och värdigheten. Vi föreslår att bestämmelserna om förtal och förolämpning moderniseras och tar sikte på den respekt för sin person som varje människa förtjänar. Straffansvaret för förtal ska gälla den som utpekar någon som brottslig eller lämnar andra nedsättande uppgifter som är ägnade att skada anseendet hos den som uppgiften gäller. Liksom nu ska det vara straffritt att lämna uppgifterna om det var försvarligt. Vi föreslår att frågan om grovt förtalsbrott ska bedömas utifrån uppgiftens art och sättet för spridningen, till exempel om spridningen har skett via internet och hur den spritts. Straffansvaret för förolämpning ska gälla den som genom beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende agerar mot någon annan på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes självkänsla eller värdighet.

Straffansvaret för den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla utvidgas. Enligt den så kallad BBS-lagen ska den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla ha tillsyn över tjänsten och agera så att meddelanden som uppenbart innebär vissa brott, bland annat uppvigling och hets mot folkgrupp, tas bort eller hindras från att spridas vidare. Vår utredning visar att integritetskränkande brott begås genom publicering på elektroniska anslagstavlor. Den enda möjligheten i praktiken att hindra fortsatt eller vidare spridning är att uppgifterna tas bort av den som ansvarar för anslagstavlan. En utvidgning av tillhandahållarnas ansvar måste vara rimlig i förhållande till yttrandefrihetsaspekter och tillgodose kraven på rättsäkerhet och tydlighet i förhållande till de ansvariga. Av de skälen föreslår vi en begränsad utvidgning av tillhandahållarnas ansvar till meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Vi föreslår att rätten till brottsskadeersättning ska utvidgas till grovt förtal. Brottskadeersättning kan betalas av staten om någon kränkts genom ett brott som innefattar ett angrepp på person, frihet eller frid. Det innebär att om vårt förslag om olaga integritetsintrång genomförs kommer brottskadeersättning kunna beviljas. Enligt de nuvarande reglerna kan brottsskadeersättning inte betalas för ärekränkningsbrott. Med ökade möjligheter att sprida bilder eller andra nedsättande uppgifter blir riskerna för att utsättas för allvarliga förtalsbrott större. Därför föreslår vi att rätten till brottsskadeersättning ska omfatta kränkningar som sker genom grovt förtal.

-Pettersson inser att det behövs lagar och regler för hatbrott men hur ska de värsta hatarna Aftonbladet och Expressen överleva om detta går igenom?


12 responses to “Nya lagar ska stoppa näthatet

 • Karl

  ”Straffansvaret för förolämpning ska gälla den som genom beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende agerar mot någon annan på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes självkänsla eller värdighet.”

  Då kan vi ju lägga ner hela internet och starta bokbål. Sen kan vi sätta oss i varsin vrå och bara stirra in i väggen. Fast jag ger mig tusan på att någon skulle känna sig kränkt ändå.

  ”Att kränka den utsattes självkänsla”
  En person med låg självkänsla uppfattar lätt kritik som en kränkning. En person med god självkänsla har en större tolerans.
  Varför vi har så många personer med låg självkänsla är det verkliga problemet. Hur som helst har människans utveckling ständigt kantats av olika motsättningar och problem, det som fört oss framåt är när vi utmanat och övervunnit dem. Ibland har vi fått tänka och göra om.
  En sak är iaf säkert. Hade vi haft som princip att ”aldrig kränka någons självkänsla och värdighet” hade vi fortfarande suttit kvar i träden.

  Gilla

 • The elephant in the room

  The negro is a being who invents nothing, originates nothing, improves nothing; who can only cook, nurse, and fiddle. – Sir R.F. Burton

  Gilla

 • Peter Kostin

  ”Punkt 2 Vi föreslår att bestämmelsen om olaga hot utvidgas så att till exempel att hota med ett olaga integritetsintrång eller ett grovt hemfridsbrott.”

  Om denna lagen hade funnits för 6 månader sedan hade Julia Cesar fått vara ifred. Och hur många politiker (framför allt SD) och konstnärer har inte blivit hotade och även fått besök av vänster folk.

  Hela lagförslaget kommer att ställa kommunisterna inför skranket eftersom de är de som oftast gör sig skylldiga till brott av den typ som förslaget gäller

  Gilla

 • Lewren

  ”Straffansvaret för förtal ska gälla den som utpekar någon som brottslig eller lämnar andra nedsättande uppgifter som är ägnade att skada anseendet hos den som uppgiften gäller”

  Något säger mig att detta inte kommer gälla människor som blir utpekade som rasister.

  Gilla

 • Erik

  Sannolikt kommer vi att få nöja oss med värdegrundsbaserad yttrandefrihet i framtiden.

  Gilla

 • Lewren

  Finns mycket här som är oroväckande, som man direkt ser kommer utnyttjas för att tysta folk med ‘fel’ åsikter.

  Gilla

 • jgarn

  Demokraturen visar nu sitt fula tryne.

  Gilla

 • ossie

  Folket ska tystas.

  Gilla

 • Mätz

  Aftonbladet och Expressen har råd att hata.

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Hahaha, regeringens utredare. Säger det inte allt?
  Hat och hot mot nationalister och regimkritiker är demokratiska yttringar.
  Så kommer det att fortsätta, men nu dras tumskruvarna åt.
  Ett perfekt vapen i ett land som påstår att det inte finns belägg för hot mot vita. Facebook har ju redan börjat hårt med censur styrd från Tyskland.

  Liked by 1 person

  • jgarn

   Ingen lag står över Grundlagen, så det nya förslaget kan socialisterna ta och torka sig i röven med.

   Gilla

 • Trynbald

  Nu får AB och Ex pressen se över sina rutiner.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: