Brott som berör flyktingar hemligstämplas


INVANDRARBROTT. Fler brott har skett i Sverige i kölvattnet av flyktingströmmarna förra året. Det sker fler brott, det är nya brott och nya förövare. Det är helt enkelt många fler människor, säger Thomas Mellberg, kommenderingschef för Alma, som den särskilda händelsen kallas inom polisen. Men hur många brott som berör flyktingar har polismyndigheten hemligstämplat.

2016-01-17_2049

Men hur många som sker är hemligt. I december begärde Värmlands Folkblad att få ta del av alla så kallade händelserapporter för de speciella brottskoder eller relationskoder som de kallas inom polisen, rörande brott som sker på länets flyktingboenden samt de fall där boendena utsätts för brott.

Men, det går inte att ta del av dessa händelser eller ens få reda på hur många de är. Det är hemligstämplat av Polismyndigheten. Juristerna hänvisar till att händelserapporterna tillhör den särskilda händelse, kallad Alma, som startade i höstas och som handlar om flyktingsituationen i landet.

 

Inom Alma samlas händelserapporter och brottsanmälningar in från hela landet som hör till de speciella brottskoderna och analyseras. För att se om det går att dra några slutsatser för att förändra arbetet, förklarar Thomas Mellberg.

-Pettersson antar att polisen är politiskt styrda, det får inte komma fram hur många brott asylinvandrarna begår och det får absolut inte komma fram hur mycket av polisen resurser som invandringen tar och kostar, men det är många, många miljarder kronor och många, många tusen brott som blir avskrivna…

 


13 responses to “Brott som berör flyktingar hemligstämplas

 • Rikspolischefen: Kräver Åkesson min avgång är det en merit | Petterssons gör skillnad!

  […] Vi har en polischef som driver personlig politik i sitt ämbete. Han är inte ärlig och har fifflat med myndigheternas e-post tidigare och han har hemlighållit brottslighet på asylboenden som kod 291. […]

  Gilla

 • Anmälningar med migranter märks med kod ”291” | Petterssons gör skillnad!

  […] tycker det är bra att DN vaknat men andra gjorde det tidigare. Fast man kan undra om det verkligen är polisen som ligger bakom mörkningen, jag tror att det är […]

  Gilla

 • jockfall

  Rikets säkerhet riskeras om detta får fortsätta. Avsätt regeringen men innan -stäng gränsen!

  Gilla

 • mari

  Våra poliser har det inte lätt. De har en näst intill omöjlig uppgift. Lojala mot sin arbetsgivare samtidigt som de ser vad som sker och de står med bakbundna händer. Snacka om psykisk press. Jag skulle inte vilja byta med dem. Detta gäller många som arbetar med asylkaoset. Skulle inte förvåna mig om vi står inför en psykisk kollaps bland dem. Tänk själv – att se kaoset men inte kunna agera som de vill. Jag tror att de flesta av dem skulle vilja sparka ut de 95% som inte har här att göra – bara här för att förstöra. Förstöra är precis vad de gör. Våra döttrar framför allt men även söner vågar knappt gå ut och det är ju precis vad de vill. Skrämmas.
  Förhoppningsvis ändras detta vid kommande riksdagsval annars blir det nog anarki för det pyr i folkhemmen.
  Får man tycka eller säga så här utan att vara ”rasist”??

  Gilla

 • Trynbald

  Ett klart brott mot sekretesslagen och förvaltningslagen. Finns ingen enskild som blir uthängd genom övergripande statistik.
  Polisen år så politiserad att uppdraget kommer i andra hand. Undrar hur detta godtycke skall sluta. Offentlighetsprincipen gäller så Värmlands Folkblad har bara att anmäla till förvaltningsdomstolen.

  Gilla

 • Silfverbielke

  Vore det inte bättre att satsa direkt på blinda och dövstumma poliser.
  Så behöver det aldrig bli diskussioner om signal elementet.

  Gilla

 • Observator X

  Det är mycket tveksamt om polisen får hemligstämpla. Den enda direkta anledningen, så här på rak arm, är när det gäller ärenden om rikets säkerhet, dvs.när SÄPO beordrar hemligstämpel.
  Sekretess när ex.vis barnärenden ska avhandlas. Men hemlighålla arabafrikanärende? Knappast.

  Gilla

  • Luntan

   Jamen det du nämner Observator X gäller ju inte bara ”Rikets”? säkerhet utan VÅRA LIV! – Som jag nämnt i olika sammanhang: Vi som gjorde vår soldated och vill återupprätta det som en gång hette Sverige, måste få ut våra militära vapen ur förråden, så att vi kan börja sanera det elände vi är oskyldiga till!
   72-årig reservist sedan 1963

   Gilla

 • Kurt

  Det säger ju allt, skulle rapporten visa att asylanterna är oskyldig skulle det vara nyheter på första sidan i PK pressen

  Gilla

 • Sverige älskare

  Vad är det för snutar vi har ynkryggar inget annat.
  Som tror dom ska räknas som oskyldiga i detta övergripande bedrägeriet.
  Trots sin kännedom borde veta bättre än så.
  Samma gäller dessa jurister vem fan tror dom att dom jobbar för.
  Ser dom inte det alla andra ser kanske.
  Rutten regering.

  Ni ska sörja folket inte korruption från illaluktande politiker

  .

  Gilla

 • Involuntarium.se

  Det mesta går att hemlighålla till en viss gräns, när den gränsen är nådd då brukar bubblan spricka och då sitter någon med hela skitlasset i sin famn!

  Det är då underhuggarnas huvuden börjar rulla, bildligt talat! Den som lytt order och hemlighållit materialet är den som får bära hundhuvudet! Sådana här order brukar aldrig finnas undertecknat på pränt hos den som ska hemlighålla materialet och det gör att utföraren är den som får skitlasset i sin famn!

  Allt medan beslutsfattarna går fria och skyller på att underhuggarna missförstått sitt uppdrag!

  Rätta mig om jag har fel!

  Gilla

 • ossie

  Beordrat av politiker som är skiträdda att det ska gynna SD. Hoppas man kan fortsätta följa vart orderna kommer ifrån. Skulle tro att man kan hitta sanningen i toppen precis som i Watergate affären. Skillnaden är väl att svenska sk journalister gör vad de kan för att förhindra detta.

  Gilla

 • Argus

  Den 2 december innevarande år fyller Tryckfrihetsförordningen, som är grundbulten i offentlighetsprincipen, 250 år. Märkligt vis att celebrera detta på. Våra innevarande politiker är alltså sämre demokrater än den enväldige Gustav III.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: