Migrationsverket svarar om Ghadas hus


INSÄNDARE. Jag är en trogen läsare av er blogg. Efter att ha läst följande artikel från den 7 jan 2016: Ghada från Syrien fick ett splitter nytt hus efter tio dagar i Sverige” skrev jag ett brev till Migrationsverket och frågade om det var sant. Märkligt nog fick jag svar i dag (den 11/1). Det innehöll en lång förklaring på hur detta gått till. Det är svårt för mig att hänga med i alla turerna, men det ändrar inget väsentligt.

Det hela bekostas ändå till slut av skattebetalarna. Det är inte troligt att någon av de vuxna migranterna kommer att få arbete på orten. Det är en avfolkningsbygd där det troligen sällan finns något produktivt arbete som bidrar till skatteinkomster och inte finansieras med skattepengar.
Migranterna kommer bara att innebära kostnader för det svenska samhället, i alla fall under alla de år det tar för barnen att växa upp. Enligt statistiken kommer högst 50% av dem någonsin att få ett arbete i Sverige. Så det blir ett mycket dyrt kalas. Jag bifogar svaret jag fick. Kanske någon av er vill kommentera det.
Mirgationsverkets svar
***
Här är lite bakgrundsinformation: Västerviks kommun kommer i framtiden ha ett stort behov av äldreboenden. De valde då att bygga 4 st nya hus som är anpassade för alla krav som förekommer för äldreboenden. Eftersom behovet inte finns idag utan i framtiden så hyr Migrationsverket dessa hus i 6 år, för att sedan släppa dessa tillbaka till Västerviks kommun som då kan använda dem till sin huvudsakliga verksamhet = äldreboenden.

Husen är placerade i en liten ort som heter Ankarsrum. Orten har cirka 1300 hundra invånare och tappar i befolkning för varje år som går. Även skolan i orten har tappat i elever och dess existens har varit hotad under senare tid. Därför bestämde sig Västerviks kommun för att hyra ut husen till Migrationsverket som då har placerat familjer med barn i husen. Dessa individer kan då rädda den nedläggningshotade skolan.

Eftersom Ankarsrum är en väldigt liten ort med negativ befolkningstillväxt så har inte kommunen byggt bostäder där på flera tiotalet år. Det ses som en förlustaffär eftersom de skulle få svårt att få folk att flytta dit. Migrationsverket stöttade då kommunen och stod för en liten del av investeringskostnaden för att bygga husen. Denna kostnad läggs på hyran som Migrationsverket betalar kommunen. Utan en sådan stimulans hade Västerviks kommun aldrig byggt dessa hus i Ankarsrum.

Så slutsumman är att kommunen får nya hus till sin bostadskö inom 6 år och Migrationsverket har betalat en hyra till kommunen och stimulerat deras tillväxt och bostadsbestånd inför framtiden. Det ska tilläggas att dessa flyktingar måste bosättas någonstans och den relativa kostnaden för Migrationsverket att placera dem i dessa nya hus är avsevärt mycket lägre än om de skulle behöva bo i ett upphandlat asylboende som drivs av en privat fastighetsägare.

Att det inte byggs tillräckligt mycket bostäder i Sverige just nu är ett oerhört stort problem och det finns många faktorer som gjort att situationen blivit som den är just idag. Förhoppningsvis kan den lokala stimulansen som detta bygge har gett, skapa ett nyare fastighetsbestånd runt om i Sveriges alla kommuner som framtida generationer kommer ha nytta av.

***
-Pettersson läser Migrationsverkets svar och kommer att tänka på det socialdemokratiske kommunalrådet i Oxelösund som försvarade invandringen av flyktingar från Chile i samband med militärkuppen 1973 med ”det kostar inte oss något, det är staten som betalar”

TIDIGARE 2016-07-01. Ghada från Syrien fick ett splitter nytt hus efter tio dagar i Sverige

I dag invigde Västerviks kommun de första modulhusen som ska bli boende för 48 asylsökande. Dan Nilsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Västervik, klippte bandet tillsammans med representanter från Migrationsverket och byggföretaget.

Därefter visades huset, med plats för 48 asylsökande: sex personer i varje lägenhet på 70 kvadratmeter. För Migrationsverket är det en billig lösning jämfört med andra boendeformer, det kostar ungefär 100 kronor per natt och person.

Enligt Migrationsverket väntar fler liknande byggen på andra platser i landet. – Vi har ju kontakt med ett antal kommuner i dag där man visat ett stort intresse, säger Lars Borgemo, chef på Migrationsverket i Kalmar län.

Tanken är att med de flyttbara husen kunna placera asylsökande mer centralt, så att de integreras snabbare i samhället.

Migrationsverket hyr husen i sex år av Västerviks Bostads AB, med möjlighet att hyra dem i fyra år till därefter. Migrationsverket betalar under tiden 60 procent av kapitalkostnaden.

Därefter kan kommunen använda husen som till exempel seniorboende, och även flytta dem till en annan plats.

-Pettersson tycker det är fantastiskt. Migrationsverket finansierar med hjälp av skattebetalarna bostäder till utlänningar medan det inte finns bostäder till svenskar eller bra mat till äldre och sedan finns det människor som säger att det är Sverigedemokraterna som sliter isär landet…

Fem alldeles nya gula hus som ser ut som radhus står nu i centrala Ankarsrum. – Mitt hus är mycket bra. Jag är väldigt lycklig, säger Ghada Heany som kom till Sverige från Syrien för tio dagar sen.

Det är tur att Ghada är lyckligt, få ett gult fint hus efter tio dagar i Sverige, men det är naturligtvis inte Ghadas fel så vi får hoppas hon får det bra…fast jag tycker inte som Migrationsverket att det är speciellt billigt. 70 kvadratmeter. 100 kronor per person och dygn, 6 personer per hus gör 18 000 kronor i månaden men Migrationsverket betalar så klart med andras pengar…

Asylboende

Sveriges Radio

Asylboende i Ankarsrum enligt Västerviksmodellen


5 responses to “Migrationsverket svarar om Ghadas hus

 • lofas

  Yippieeee! Nu är våra pensioner räddade..

  Gilla

 • angelicaplacet

  Varför fick inte svenska barnfamiljer flytta in i nybyggda husen och bli försörjda i mellan 6-10 år?

  Gilla

 • nosferatu

  Jag vill se följdfrågor till den ansvarige, exempelvis varför kommuner och staten inte underlättar för utvecklingen på landsbygden? Samtliga partier vurmar ju för detta och en liten men stadig befolkningsökning vore väl att föredra framför denna kortsiktiga och dyra lösning

  Gilla

 • Gruvmor

  Uhhh… menar de att husen efter sex års slitage av asylanter, skulle – utan kostsamma renoveringar – gå att hyra ut till någon normal person? Detta bara en av de många spontana frågor som var och en säkert kommer på inom några sekunder, när man läser texten.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Helt klart skrivet för att kollra bort, så mycket svammel. Det är för sent nu, vi blir varken bortkollrade eller imponerade av ett sådant ”svar” utan de flesta av oss blir heligt förbannade.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: