Bara en av hundra afghanska flyktingar har pass


INVANDRING. 81 procent av dem som sökte asyl i Sverige förra året saknade pass. Från Afghanistan och Somalia är det i princip inga flyktingar alls som presenterar sådana handlingar när de söker asyl.

2016-01-05_1121

Nu krävs giltiga id-handlingar för att ta sig till Sverige via Öresundsbron. Men de flesta flyktingar som kommer hit har inga pass att visa upp.

Nya helårssiffror från Migrationsverket, som SvD tagit del av, visar att under 2015 saknade 81 procent av de 162 877 som sökte asyl i Sverige pass. Siffrorna har sett i ungefär likadana ut de senaste åren.

Uppgifterna gäller ansökningstillfället. Under asylprocessens gång är det emellertid runt 40 procent av alla sökande som inkommer med någon form av id-handling.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, är kritisk till id-kontrollerna som regeringen nu inför. – Att man gör just den här urskiljningen är märkligt. Asylrätten gäller alla, oavsett vilka handlingar du har med dig. Det är en viktig rättssäkerhetsfråga, varför är det just de som har med sig handlingar som ska få komma? Det är ogenomtänkt, säger Johan Hedin.

Regeringen har motiverat beslutet med att man behöver få ned antalet som söker asyl i Sverige.

-Pettersson undrar om Johan Hedin är frisk? Handlingen i sig är inte betydelsefull men hur ska vi utan pass eller andra ID-handlingar kunna veta vilka de människor är som kommer till Sverige?

För övrigt borde de som tagit reda på så mycket om Sveriges välfärdsystem så de blivit så sugna på att resa hit olagligt, genom ett dussintals länder även kunnat ta reda på att vi vill veta vilka de är även om myndigheterna har sett genom fingrarna med det tidigare.

Av syrierna saknar 59 procent pass, många av dem har säkert haft ett helvete men en hel del har inte varit i Syrien på många år utan arbetat i andra länder när de fick lust att åka till vårt härliga klimat. Andra är inte ens syrier utan utnyttjar oss godtrogna…

Det är synd om flyktingarna som måste resa norrut när de kan ta bussen till…

Att centerpartiet vill ha svängdörrar för brottslingar, terrorister, krigsförbrytare, latmaskar, välfärdsmigranter och dessertörer får stå för dem…


31 responses to “Bara en av hundra afghanska flyktingar har pass

 • Molk

  De är duktiga på att slarva bort sina pass, men deras smartphone för att dokumentera dess resa har de då alltid i tryggt behåll!

  Gilla

 • Hönsmamman

  ”Asylskäl” för unga afghanska pojkar/män:
  De vill plugga i Europa.

  I Europa har tjejer/kvinnor högst betyg och har därför lättare att komma in på högskola/universitet.

  Motsvarande borde gälla i Afghanistan men där får inte flickorna gå i skola?

  Det är bättre att vi hjälper till och betalar för att tjejerna får gå i skola. Det hjälper landet mest.

  Det är inte troligt att de afghanska arga unga männen/pojkarna kommer att kunna konkurrera med européer om de skolplatser som samhället finansierar. Såvida inte hudfärg sja vara inträdeskrav framför kompetens.

  Gynnsamma är att sats på skolor för flickorna på plats i sitt hemland. De miljarder som de unga ensamkommande som tagit sig hit kommer att kosta vårt samhälle hade räckt att driva hela det afghanska samhället? Känns det så relevant och effektivt om vi som intelligenta varelser har möjlighet att göra ett val?

  Gilla

 • Lars.

  Märkligt att media visar kvinnor och barn men det är 71% unga män.

  Gilla

 • Lars.

  Inte lika lätt att komma in i USA. de kräver visum i passet.
  Men här promenerar men genom gränserna när polisen tittar på.

  Gilla

 • Hönsmamman

  160 x 0,2 = 32 000 hade id alltså

  160 x 0,8 = 128 000 hade inte kommit över gränsen om politikerna hade haft lite snabbare nervsystem och litat på sinnesintrycken på ett tidigare stadium och majoriteten hade varit från Somalia, Afghanistan, Irak osv de många arga unga männen och barnen som använder vassa stickverktyg, skriker, klagar, våldtar, eldar och företar andra kulturrelaterade färdigheter som kommer att gynna en juristkårs ekonomiska saldo att döma av det sätt på vilket fenomenet hanterats hittills. Men det sägs att detta skulle kunna vara den tillväxtmotor som kommer att placera sverige i topp. Jaha ja. Finns alternativa typer av verksamhet att satsa tid och pengar på.

  What you see is what you get

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Frågan återstår.
  Vilka asylskäl har unga män från Afghanistan?

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Man bör ändra själva asylpolitik tillsammans med gränskontroller osv…

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Man måste ha fingeravtryck av de som vill söka asyl här och jämföra direkt med hela EU och Interpol…

  Gilla

 • jgarn

  Varför envisas Pettersson med att kalla parasiterna som kommer via Danmark för flyktingar? Är FN,s Genevekonvention av 1951 gällande flyktingar helt obekant?

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Sverige struntar i Dublinförordning överhuvudtaget. I svenska media i olika snyftartiklar berättar asylsökande helt öppet att ge åkte genom Grekland, Italien, Tyskland osv osv och de får asyl ändå.
  Varför?

  Gilla

 • Vigor

  Man kan se att från icke-krigförande länder har folk inget pass alls, men de som hals över huvud säger sig komma från krigets syrien lyckas ändå nästan hälften få med passet!

  Varför ska vi godta att nästan samtliga från ickekrigförande länder skiter i id-handlingar??

  Gilla

  • Maja Anokhina

   Hur vet man att de som kommer från krigförande länder utan pass kom just ifrån de länder de säger?
   Och hur vet man att de som har t.ex syriska pass att inte bott några år i andra säkra länder?
   T.ex som ökänd pappa till Alan, 4 år som drunknade i Medelhavet?

   Gilla

 • Vidar

  Gäller inte asylrätten för alla..i det första säkra land man kommer till? Jag är ingen geografiprofessor, men ligger det inte ett par länder mellan Sverige och Somalia? Ingen som ens ifrågasätter varför så många ”råkat tappa” en av de viktigaste handlingar de har? Visst, hunden kan ju ha ätit upp hemläxan för en stackars elev, men om 98% av klassen säger samma sak…?

  Gilla

  • Hönsmamman

   De har alla mycket nära till Saudi-Arabia. Snubblande nära. Alldeles för nära kanske.

   När ingen köper olja längre och saudiarabien blir så varmt att ingen kan leva där (för att oljan som isolerade under marken är borta? – hypotes) då kan de ju fly till Somalia och Syrien som utvecklats till fredliga länder? Eller kommer alla dom med ”tunga” kläder att inta ”sin” portion av Europa?

   Gilla

 • putte

  Ja Ja enligt Centern så räcker det nog med att man har ett fiskekort så kan man ta sig jorden runt ,tycker nog att hela Centern är ogenomtänkt .

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Alla från Ukraina har giltiga pass med polska visum vilka de visar när man ombeds om det av t.ex Polisen.
  Det gäller att ange annat namn och ort vart man kommer ifrån.
  Dagersättning på ca 1800 kr/mån plus en massa möjligheter att jobba svart och tjäna pengar. Man kan också åka i smygg tillbaka till Ukraina på besök eller t.ex fira Jul och Nytt År utan att behöva göra stopp-asyl. Det går bara att ta fram sitt pass och använda. Men man ska åka genom Polen annans riskerar man att inte få polska visum nästa gång.

  Gilla

 • Trynbald

  Hur det verklighetsfrånvända Centerpartiet kan ligga stilla i opinionen är en omöjlighet.

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Dumskallar till politikerna bör anlita f.d illegaler och asylsökande som rådgivare… (OBS! men inte flyktingar, utan de som blev utvisade men kom ändå tillbaka…)
  Kan blygt föreslå t.ex min kandidatur….

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Skitsnack!
  Av de alla 81% är 99% har pass.
  Folk kommer att uppvisa sina pass vid ID-kontroller ( man kollar ju inte visum, eller hur?)
  Alla vi som t.ex från Ryssland har finska visum när vi kom till Sverige,de från Ukraina och Vitryssland har polska (som ofta gäller 1 år).
  DE från Somalia/Afhganistan/Etiopien/Eritrea/Iran/KOsovo osv har säkert också sina lösningar på just visumfrågan. Det är ju dumt att tro att folk korsar en massa länder utan att ha giltiga ID-handlingar.
  Man uppvisar sitt pass och släps in, efteråt går man till Migrationsverket och lämnar sin asylansökan i något annat namn plus anger ett annat land.
  Vad har politikerna för lösning för det?

  Gilla

  • Goran

   Länder som Ryssland, Ukraina och Vitryssland är inga asylländer och för att komma in i Sverige måste de ha pass och visum.
   Länder som Somalia. Afghanistan, Etiopien, Eritrea, Iran, Iraq och Syrien är asylländer och de har rätt att söka asyl om de finns vid Sveriges gräns, men de får inte ha korsat annat land.
   Om exempelvis en person kommer från Somalia och visar upp pass vid Sveriges gräns, bevisar det att personen har korsat flera länder och har ingen rätt att söka asyl i Sverige, därför det är i det första landet som asyl skall sökas.
   Naturligtvis vet de svenska myndigheterna att personen haft pass för att ta sig till Sverige, men när han kommer till gränsen säger personen det finns inget pass och på det viset kan komma in i landet och söka asyl.
   Den här asylinvandringen kan ses som en röstimport och ingenting annat.
   För att stoppa den här illegala asylinvandringen är det endast att svenska myndigheterna begär pass för att komma in i landet och hela asylinvandringen upphör.
   Eftersom Sverige inte gränsar till något konfliktland finns det inte någon möjlighet att söka asyl i Sverige på legal väg.

   Gilla

   • Maja Anokhina

    Vad tog du din definition av ” asylländer” ifrån?
    Alla har rätt att söka asyl enligt människorättslagar och alla får rätt att ha sin asyl prövas. Eller?

    Gilla

   • Goran

    Eftersom svenska myndigheter inte kräver pass vid ansökan om asyl kan personen uppge ett asylland att den kommer därifrån, och på det viset kunna göra ansökan om asyl.
    Sedan gäller det att ha en bra lögn till handledarna på Migrationsverket, men enligt uppgifter går det på det mesta och personen får asyl.
    En person som ansöker om asyl har rätt till bostad och försörjningsbidrag.
    Många av asylinvandrarna kommer inte från det land som de uppgett i ansökan om asyl.

    Gilla

   • Maja Anokhina

    Alltså det egentligen hjälper inte att införa gränskontroller om man utan pass har rätt att söka asyl vid Sveriges gränser?
    Bara att ange land som passar definition ” asylland” ?
    Vad är det för vits med sådana gränskontroller?

    Gilla

   • Maja Anokhina

    ”Länder som Somalia. Afghanistan, Etiopien, Eritrea, Iran, Iraq och Syrien är asylländer och de har rätt att söka asyl om de finns vid Sveriges gräns, men de får inte ha korsat annat land.”

    Goran, vad tog du det ifrån vilka länder är ” asylländer” och vilka icke?
    Vilka asylskäl har t.ex människor från Afghanistan ?

    Gilla

   • Maja Anokhina

    Och som jag redan skrev, har alla från Ryssland Ukraina Vittryssland osv alltså forna Sovjetrepubliker giltiga pass och giltiga visum.
    Hur blir det så efteråt att 81% av asylsökande från Ukraina saknar id-handlingar?
    Har du någon gissning?

    Gilla

   • Goran

    Det är de som är utsedda som konfliktländer som har lätt att få asyl.
    Om en person från Kenya söker asyl är det mycket lättare att få det, om personen säger att den kommer från Somalia som är ett konfliktland.
    Det finns ingen möjlighet att kontrollera personens hemvist när inte pass erfordras vid ansökan.
    Sverige gränsar inte till något konfliktland och därför skall det inte vara möjligt att få asyl i Sverige, därför personen måste korsa andra länder innan, om den kommer från ett konfliktland.

    Gilla

   • Maja Anokhina

    Ja, jag förstår vad du skriver om Dublinförordningen.
    Jag efterlyser en källa till din definition ASYLLÄNDER och KONFLIKTLÄNDER.
    Tack.
    Avvaktar med spänningen…..

    Gilla

   • Maja Anokhina

    Frågan återstår:
    Vilka asylskäl har unga män från t.ex Afghanistan?

    Gilla

   • Goran

    Ansökan om asyl från jan 2015 till november 2015.
    Syrien 48.276 Afghanistan 36.261 Iraq 18.853 Statslös 7210
    Eritrea 7052 Somalia 5127 Iran 4056 Albanien 2482 Kosovo 1720 Etiopien 1561 Ukraina 1321 Mongoliet 992Serbien 980 Marocko 814 Georgien 805 Övriga 11.518
    Totalt 149.028
    Här kan du se från vilka länder ansökan om asyl görs, men alla de här personerna måste ha korsat andra länder och därmed haft pass.
    När de kommer till Sverige säger de att de har inget pass och ingen vet på vilket sätt de kommit till landet.
    Eftersom det inte finns bevis att de korsat andra länder har de rätt att söka asyl.
    Man kan påstå att hela asylinvandringen är illegal och är baserat på bluff.

    Gilla

   • Goran

    Sverige borde ta emot endast kvotflyktingar från flyktingläger som är utsedd av FN, idag är den kvoten 1800 per år men kan ökas.
    Sedan borde Sverige hjälpa flyktingarna i lägren, som är en effektiv hjälp och bidra till att konflikten löses i de berörda länderna, att flyktingarna kan återvända till sina tidigare hem.
    Exempelvis Somalia som hade en stor svältkatastrof och även stridigheter, den konflikten är löst och flyktingarna har kunnat återvända till sina hem.
    Exempelvis Kenya hade 750.000 flyktingar från Somalia, som har kunnat återvända till sina tidigare hem.
    Den här asylinvandringen som skett till Sverige har varit helt meningslös, den har inte löst någonting, utan kan ses som en röstimport som gått helt fel.
    Om Sverige behöver människor på grund av lågt födelsetal är det arbetskraftinvandring som gäller där personerna har möjlighet till jobb och bostad och därmed sker en integrering in i samhället av personerna.
    Det kan aldrig bli någon integrering när personerna står utanför arbetsmarknaden och inga bostäder finns, som är fallet med den här asylinvandringen.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: