I år fyller Tryckfrihetsförordingen 250 år

YTTRANDEFRIHET. Sverige var det första land i världen som grundlagsskyddade det fria ordet. I år fyller Tryckfrihetsförordningen (TF) 250 år och kommer att firas ordentligt. 

Det har sitt värde att framhålla att Anders Chydenius, prästen från det då svenska och idag finska Österbotten, tillsammans med borgare och bönder drev igenom offentlighetsprincipen och förbudet mot censur.

Chydenius var framträdande inom både naturvetenskap och nationalekonomi, men det är som tryckfrihetsvurmare i 1765-1766 års riksdag som han kommer att minnas nu och det här är faktiskt inte bara gammal stolt historia.

Det fria ordet måste försvaras hela tiden – till och med i en stabil demokrati som Sverige. Tryckfrihetsförordning är kompletterad med Yttrandefrihetsgrundlagen, som togs i bruk 1992. Yttrandefrihetsgrundlagen innebär bland annat att:

  • Alla svenskar har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.
  • Ingen myndighet kan kräva att något som skall framföras i radio, tv eller annan sorts upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ. Undantaget är biofilmer som ska visas för barn under 15 år.
  • Den som är upphovsman till ett radioprogram, tv-program eller liknande har rätt att vara anonym.
  • Lagen har flera likheter med tryckfrihetsförordningen men berör inte tryckta skrifter. Däremot omfattar den webbplatser och databaser som drivs av ett massmedieföretag, t.ex. en redaktion för en tryckt periodisk skrift eller ett skivbolag. Även om huvudman för en webbplats ej är ett traditionellt massmedieorgan kan webbplatser och nyhetsbrev erhålla samma skydd med ett utgivningsbevis.

Nåväl, nu kommer de traditionella hatmedierna framhäva hur viktigt det är med yttrande- och tryckfrihet och hur viktigt det är att uppgiftslämnare och andra får vara anonyma.

-Pettersson menar att det bara är ett sätt att visa att de tror att dubbelmoral är dubbelt så bra. Åtskilliga av dem, bland annat Thomas Mattsson på Expressen och Aftonbladets Jan Helin struntar fullständigt i yttrande- åsiktsfrihet och rätten att vara anonym när det gäller att jaga Sverigedemokrater och deras sympatisör. Då har herrarna inte mycket till övers för en 250 år gammal lag…

Medias_rapportering

5 thoughts on “I år fyller Tryckfrihetsförordingen 250 år

  1. Nu förstår jag. De vill riva upp tryckfrihetsförordningen eftersom den är gammal. De skrotade ju postverket som om jag inte tar fel var äldsta postverket i världen.

  2. Fast i Sverige är det farligt att tänka ller säga något som är emot sju klövern grovt kriminella Landsförräderi.

Kommentera